[scheikunde] werking membraan brandstofcel

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 1

[scheikunde] werking membraan brandstofcel

Hallo,

ik ben bezig met een profielwerkstuk over alternatieve brandstoffen. Ik ben momenteel bezig met de werking van een brandstof cel en dan wel in het bijzonder de waterstof cel. Maar ik vroeg me af waaruit het tussenliggende membraan bestaat en hoe het werkt. Waarom worden protonen (H+ ionen) wel door gelaten en elektronen niet?

Ik heb al veel afgezocht en hoop hier het antwoord te kunnen vinden.

Bij voorbaat dank

met vriendelijke groet Wim

Berichten: 536

Re: [scheikunde] werking membraan brandstofcel

Nieuw membraan maakt brandstofcel beter en goedkoper

Door René Wichers - zondag 6 november 2005 16:18 -

Bron: Achats-industriels - Het Engelse ITM Power heeft een membraan geproduceerd dat voor een doorbraak in het gebruik van brandstofcellen kan zorgen. Gangbare membranen worden gemaakt op basis van Nafion, dat ongeveer vierhonderd euro per vierkante meter kost; de koolwaterstof-polymeren die het Britse bedrijf gebruikt zorgen voor een kostprijs van ongeveer vier euro voor dezelfde oppervlakte. De membranen, die in zogenaamde PEMFC-cellen verwerkt kunnen worden, geleiden driemaal beter dan concurrerend materiaal, en bovendien kunnen nieuwe katalysatoren worden ingezet: platina zou door het goedkopere palladium vervangen kunnen worden.

Door geen methanol maar natriumboorhydride als brandstof te gebruiken, zou per kilogram vijftig procent meer energieopslag mogelijk zijn. Bovendien kan dan een vloeibare oxidant worden gebruikt, waardoor een dergelijke brandstofcel geen lucht meer nodig heeft en dus bijvoorbeeld onder water of op grote hoogte gebruikt kan worden. Ook het productieproces van de cellen is interessant: van de vloeistoffen kan met behulp van gammastraling een gel worden gemaakt, die elastisch blijft. Met behulp van een spuitmal waar de katalysator en het membraan van te voren in worden aangebracht, kunnen de cellen in elke gewenste vorm worden gemaakt. Volgens de directeur van ITM Power, Jim Heathcote, kan een brandstofcel met de nieuwe materialen gedurende drie dagen 20W leveren: 'Nog dit decennium zullen we de gebruiksduur van laptops niet meer in uren, maar in dagen of zelfs weken kunnen meten.

Afbeelding

http://www.achats-industriels.com/actualit...ossiers/294.asp

http://tweakers.net/nieuws/39730/Nieuw-mem...-goedkoper.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Nafion

Reageer