De effecten van een toename van zelfstandigondernemerschap

Moderator: Rhiannon

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Gebruikersavatar
Lorentziaan
Berichten: 5.079

De effecten van een toename van zelfstandigondernemerschap

Zou het goed of slecht zijn voor de samenleving/economie als meer mensen, in plaats van werknemer, er voor zouden kiezen om ondernemer te worden?
Any sufficiently analyzed magic is indistinguishable from science.

Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic.



There is no theory of protecting content other than keeping secrets – Steve Jobs

Gebruikersavatar
Berichten: 17.659

Re: De effecten van een toename van zelfstandigondernemerschap

Dit is nogal een "lege" vraag. Waarom wil je dit weten, hoe denk je er zelf over, heb je al enig onderzoek gedaan?
"Knowledge speaks, but wisdom listens."
- Jimi Hendrix -

Berichten: 4.546

Re: De effecten van een toename van zelfstandigondernemerschap

Na een tijdje is er een grens bereikt aan het aantal bedrijven, hoe meer bedrijven gestart zullen worden hoe meer er over de kop zullen gaan, "survival of the fittest". Uiteindelijk is het een race, er zal er 1 overblijven (even kort door de bocht) die alles kan bepalen waar zowat geen concurrentie tegen is opgewassen, vrije markt is dus maar van korte duur. Waar trouwens die grens van het aantal bedrijven ligt weet ik niet, daar komen we vanzelf ook wel achter.
'The universe has a way of not caring about what you believe.'



- Robert Heinlein -

Berichten: 12.262

Re: De effecten van een toename van zelfstandigondernemerschap

Ik denk dat het uiteindelijk goed zou zijn voor de totale efficientie als er meer mensen zelfstandig aan de slag gaan... zeker waar het activiteiten betreft die prima door 1 persoon gedaan kunnen worden.

Van een leverancier kom je heel gemakkelijk af, je neemt gewoon zijn dienst of product niet langer af als dat niet zorgt voor een bijdrage aan je bedrijfsresultaat. Zit je echter met een medewerker die zijn loon eigenlijk niet waard is, dan kom je daar door ontslagrecht en dergelijke vaak nauwelijks meer vanaf.

Uit het perspectief van de (kleine) ondernemer werkt het ook motiverend: Als je goed werk levert kun je er meer voor vragen (want je klant blijft er uiteindelijk aan verdienen), en kun je dus middels goede prestaties eenvoudig(er) je eigen inkomsten/welvaart vergroten.

Uiteraard is bovenstaande lang niet op alle sectoren van toepassing: Er zijn nou eenmaal dingen waar je in de praktijk vast personeel voor nodig hebt. Maar ik ben er wel van overtuigd dat veel bedrijven een hele lading 'raamstaarders' op hun payrol hebben staan die daar niet hadden gezeten als ze meteen meer geoutsourced hadden aan (kleine) zelfstandige leveranciers/dienstverleners.
Victory through technology

Reageer