Springen naar inhoud

[scheikunde] profielwerkstuk geur en smaakstoffen


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Sazkia

    Sazkia


  • 0 - 25 berichten
  • 4 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 28 januari 2007 - 13:36

Hallo allemaal,
Ik doe mijn profielwerkstuk over geur- en smaakstoffen. Het was het plan om zelf een geur of smaakstof te synthetiseren, maar helaas zijn er op onze (armoedige) school niet de juiste grondstoffen en voorzieningen aanwezig. Daarom is mijn vraag of er iemand is die connecties heeft met bijvoorbeeld een universiteit en die ons kan helpen met het synthetiseren van bijvoorbeeld esters zoals:
3-methylbutylethanoaat (banaan)
octylethanoaat (sinaasappel)
propylethanoaat (peer)
methylbenzoaat (dennengeur)

Alvast bedankt voor jullie reacties, mijn mail is: [EDIT email adres niet toegestaan] Groetjes Saskia Gerritsen

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

PdeJongh

    PdeJongh


  • >1k berichten
  • 2005 berichten
  • VIP

Geplaatst op 28 januari 2007 - 13:47

Je zou aan je school kunnen vragen waar hun de chemicaliŽn vandaan halen en dan met dat bedrijf contact opnemen. Ze hebben daar vast veel meer soorten stoffen :wink:
...verhit de dichloormono-oxide tot 277 graden Celcius en geniet van het effect...

#3

Wouter_Masselink

    Wouter_Masselink


  • >5k berichten
  • 8250 berichten
  • VIP

Geplaatst op 28 januari 2007 - 15:15

Neem contact op met een HLO, je zal daar vast wel even terecht kunnen. Er zijn een aantal HLO's in Nederland. Afhankelijk van je woonplaats moet je kijken met welke je contact opneemt.
"Meep meep meep." Beaker

#4

PCB

    PCB


  • >100 berichten
  • 175 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 28 januari 2007 - 16:10

Jullie hebben echt geen ethaanzuur en propanol op school en een beetje glaswerk? Wij hadden een tijd terug die bananengeur gemaakt, maar ik vond er niks aan. Meer een zware dieselachtige geur die vaag naar banaantjes ruikt, haha.
Misschien kun je het eens op de profielwerkstukwinkel van een TU proberen, maar ik denk dat ze zeggen dat dit vrij eenvoudig op school uit te voeren is.
TU/e Werktuigbouwkunde

#5

PdeJongh

    PdeJongh


  • >1k berichten
  • 2005 berichten
  • VIP

Geplaatst op 28 januari 2007 - 16:26

Het lijkt mij inderdaad sterk dat ze geen ethaanzuur en propanol hebben. Wij hebben die namelijk wel gewoon op school.

Wij hadden een tijd terug die bananengeur gemaakt, maar ik vond er niks aan. Meer een zware dieselachtige geur die vaag naar banaantjes ruikt, haha.

:)
...verhit de dichloormono-oxide tot 277 graden Celcius en geniet van het effect...

#6

Sazkia

    Sazkia


  • 0 - 25 berichten
  • 4 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 28 januari 2007 - 19:24

We hadden dus via het exo-steunpunt recepten gekregen voor onder andere de 'bananengeur' en deze allemaal aan onze scheikunde leraar laten zien. Hij wist ons te vertellen dat we die niet op onze school konden maken.. Maar wat er precies niet in huis was vertelde hij er niet bij. Het is misschien een stomme vraag, maar wat is een HLO? (hogere... )
Oh, en Wouter Masselink, heb jij onze ontbrekende stoffen niet in het bezit, ik zie dat je vlakbij woont :') (Afferden, ik woon in Ottersum)

#7

Sazkia

    Sazkia


  • 0 - 25 berichten
  • 4 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 28 januari 2007 - 19:25

En mijn oprechte excuses voor het dubbele topic.

#8

PdeJongh

    PdeJongh


  • >1k berichten
  • 2005 berichten
  • VIP

Geplaatst op 28 januari 2007 - 19:25

HLO is Hoger Laboratorium Onderwijs :wink:
...verhit de dichloormono-oxide tot 277 graden Celcius en geniet van het effect...

#9

Ronnieboy

    Ronnieboy


  • 0 - 25 berichten
  • 20 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 28 januari 2007 - 22:39

Hallo allemaal,
Ik doe mijn profielwerkstuk over geur- en smaakstoffen. Het was het plan om zelf een geur of smaakstof te synthetiseren, maar helaas zijn er op onze (armoedige) school niet de juiste grondstoffen en voorzieningen aanwezig. Daarom is mijn vraag of er iemand is die connecties heeft met bijvoorbeeld een universiteit en die ons kan helpen met het synthetiseren van bijvoorbeeld esters zoals:
3-methylbutylethanoaat (banaan)  
octylethanoaat (sinaasappel)  
propylethanoaat (peer)  
methylbenzoaat (dennengeur)  

Alvast bedankt voor jullie reacties, mijn mail is: [EDIT email adres niet  toegestaan] Groetjes Saskia Gerritsen


Het hoeven toch niet persť deze geur- of smaakstoffen te worden of wel soms?
Waarom geen verestering met azijnzuur en ethanol of methanol? Of een ander organisch zuur? Die waarschijnlijk wel op school aanwezig zullen zijn?
En over welke voorzieningen heb je het?
Fact & Fiction. Illusion & Reality
Iedere speurtocht werpt nieuwe vragen op.
Hou Internet Veilig (HIV)





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures