[scheikunde] profielwerkstuk geur en smaakstoffen
Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood
-
- Berichten: 4
[scheikunde] profielwerkstuk geur en smaakstoffen
Hallo allemaal,
Ik doe mijn profielwerkstuk over geur- en smaakstoffen. Het was het plan om zelf een geur of smaakstof te synthetiseren, maar helaas zijn er op onze (armoedige) school niet de juiste grondstoffen en voorzieningen aanwezig. Daarom is mijn vraag of er iemand is die connecties heeft met bijvoorbeeld een universiteit en die ons kan helpen met het synthetiseren van bijvoorbeeld esters zoals:
3-methylbutylethanoaat (banaan)
octylethanoaat (sinaasappel)
propylethanoaat (peer)
methylbenzoaat (dennengeur)
Alvast bedankt voor jullie reacties, mijn mail is: [EDIT email adres niet toegestaan] Groetjes Saskia Gerritsen
Ik doe mijn profielwerkstuk over geur- en smaakstoffen. Het was het plan om zelf een geur of smaakstof te synthetiseren, maar helaas zijn er op onze (armoedige) school niet de juiste grondstoffen en voorzieningen aanwezig. Daarom is mijn vraag of er iemand is die connecties heeft met bijvoorbeeld een universiteit en die ons kan helpen met het synthetiseren van bijvoorbeeld esters zoals:
3-methylbutylethanoaat (banaan)
octylethanoaat (sinaasappel)
propylethanoaat (peer)
methylbenzoaat (dennengeur)
Alvast bedankt voor jullie reacties, mijn mail is: [EDIT email adres niet toegestaan] Groetjes Saskia Gerritsen
- Berichten: 2.005
Re: [scheikunde] profielwerkstuk geur en smaakstoffen
Je zou aan je school kunnen vragen waar hun de chemicaliën vandaan halen en dan met dat bedrijf contact opnemen. Ze hebben daar vast veel meer soorten stoffen
...verhit de dichloormono-oxide tot 277 graden Celcius en geniet van het effect...
- Berichten: 8.559
Re: [scheikunde] profielwerkstuk geur en smaakstoffen
Neem contact op met een HLO, je zal daar vast wel even terecht kunnen. Er zijn een aantal HLO's in Nederland. Afhankelijk van je woonplaats moet je kijken met welke je contact opneemt.
"Meep meep meep." Beaker
- Berichten: 175
Re: [scheikunde] profielwerkstuk geur en smaakstoffen
Jullie hebben echt geen ethaanzuur en propanol op school en een beetje glaswerk? Wij hadden een tijd terug die bananengeur gemaakt, maar ik vond er niks aan. Meer een zware dieselachtige geur die vaag naar banaantjes ruikt, haha.
Misschien kun je het eens op de profielwerkstukwinkel van een TU proberen, maar ik denk dat ze zeggen dat dit vrij eenvoudig op school uit te voeren is.
Misschien kun je het eens op de profielwerkstukwinkel van een TU proberen, maar ik denk dat ze zeggen dat dit vrij eenvoudig op school uit te voeren is.
TU/e Werktuigbouwkunde
- Berichten: 2.005
Re: [scheikunde] profielwerkstuk geur en smaakstoffen
Het lijkt mij inderdaad sterk dat ze geen ethaanzuur en propanol hebben. Wij hebben die namelijk wel gewoon op school.
Wij hadden een tijd terug die bananengeur gemaakt, maar ik vond er niks aan. Meer een zware dieselachtige geur die vaag naar banaantjes ruikt, haha.
...verhit de dichloormono-oxide tot 277 graden Celcius en geniet van het effect...
-
- Berichten: 4
Re: [scheikunde] profielwerkstuk geur en smaakstoffen
We hadden dus via het exo-steunpunt recepten gekregen voor onder andere de 'bananengeur' en deze allemaal aan onze scheikunde leraar laten zien. Hij wist ons te vertellen dat we die niet op onze school konden maken.. Maar wat er precies niet in huis was vertelde hij er niet bij. Het is misschien een stomme vraag, maar wat is een HLO? (hogere... )
Oh, en Wouter Masselink, heb jij onze ontbrekende stoffen niet in het bezit, ik zie dat je vlakbij woont :') (Afferden, ik woon in Ottersum)
Oh, en Wouter Masselink, heb jij onze ontbrekende stoffen niet in het bezit, ik zie dat je vlakbij woont :') (Afferden, ik woon in Ottersum)
-
- Berichten: 4
Re: [scheikunde] profielwerkstuk geur en smaakstoffen
En mijn oprechte excuses voor het dubbele topic.
- Berichten: 2.005
Re: [scheikunde] profielwerkstuk geur en smaakstoffen
HLO is Hoger Laboratorium Onderwijs
...verhit de dichloormono-oxide tot 277 graden Celcius en geniet van het effect...
- Berichten: 20
Re: [scheikunde] profielwerkstuk geur en smaakstoffen
Het hoeven toch niet persé deze geur- of smaakstoffen te worden of wel soms?Sazkia schreef:Hallo allemaal,
Ik doe mijn profielwerkstuk over geur- en smaakstoffen. Het was het plan om zelf een geur of smaakstof te synthetiseren, maar helaas zijn er op onze (armoedige) school niet de juiste grondstoffen en voorzieningen aanwezig. Daarom is mijn vraag of er iemand is die connecties heeft met bijvoorbeeld een universiteit en die ons kan helpen met het synthetiseren van bijvoorbeeld esters zoals:
3-methylbutylethanoaat (banaan)
octylethanoaat (sinaasappel)
propylethanoaat (peer)
methylbenzoaat (dennengeur)
Alvast bedankt voor jullie reacties, mijn mail is: [EDIT email adres niet toegestaan] Groetjes Saskia Gerritsen
Waarom geen verestering met azijnzuur en ethanol of methanol? Of een ander organisch zuur? Die waarschijnlijk wel op school aanwezig zullen zijn?
En over welke voorzieningen heb je het?
Fact & Fiction. Illusion & Reality
Iedere speurtocht werpt nieuwe vragen op.
Hou Internet Veilig (HIV)
Iedere speurtocht werpt nieuwe vragen op.
Hou Internet Veilig (HIV)