Springen naar inhoud

Lipase


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Gijsbert

    Gijsbert


  • 0 - 25 berichten
  • 5 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 02 februari 2007 - 18:34

Kan iemand mij vertellen waar informatie over het enzym lipase te vinden is? Eventuele bruto reacties, structuurformule etc. Vooral informatie over de scheikundige werking als enzym. En of er verschillende soorten lipase bestaan(met evt verschillende werking). Dit in verband met mijn profielwerkstuk(eindscriptie 6VWO).

Met vriendelijk groet,


Gijsbert

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Wouter_Masselink

    Wouter_Masselink


  • >5k berichten
  • 8252 berichten
  • VIP

Geplaatst op 02 februari 2007 - 20:17

Er bestaan volgens dbget meer dan 1000 verschillende lipasen. Neem als voorbeeld even de eerste hit bij dbget:
triacylglycerol lipase. Deze is in staat tot 2 mogelijke reacties. Deze staan genoemd onder 'RN'. Als je verder klikt op 'EC' dan vindt je onder andere een lijst met verschillende namen voor dit enzym. Waaronder ook de naam 'lipase'.

Tevens kan je hier de volgende reactie aantreffen:

triacylglycerol + H2O = diacylglycerol + a carboxylate

. Echter het staat helemaal duidelijk uitgelegd wanneer je bij 'reaction (KEGG)' op 'show all' duwt.

Om het kort samen te vatten: een onuitputtelijke bron aan informatie.
"Meep meep meep." Beaker

#3

Gijsbert

    Gijsbert


  • 0 - 25 berichten
  • 5 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 03 februari 2007 - 10:13

Hey bedankt alvast, maar is er geen overzichtelijk verhaal(liefst in het Nederlands, mag evt. ook engels) te vinden? Vooral de werking is mij onbekend. Ik specialiseer me op pancreas lipase.

Met vriendelijk groet,

Gijsbert

Om het kort samen te vatten: een onuitputtelijke bron aan informatie.[/quote]

#4

Wouter_Masselink

    Wouter_Masselink


  • >5k berichten
  • 8252 berichten
  • VIP

Geplaatst op 03 februari 2007 - 11:26

http://nl.wikipedia.org/wiki/Lipase
"Meep meep meep." Beaker

#5

Gijsbert

    Gijsbert


  • 0 - 25 berichten
  • 5 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 05 februari 2007 - 16:21

dat is erg oppervlakkige informatie en vertelt de scheikundige werking niet...

mvg Gijsbert

#6

Wouter_Masselink

    Wouter_Masselink


  • >5k berichten
  • 8252 berichten
  • VIP

Geplaatst op 05 februari 2007 - 16:41

Wat bedoel je dan precies met 'de scheikundige werking'? Je wilt aan de ene kant een overzichtelijk verhaal hebben, maar niet te oppervlakkig. Wat wil je nou?

Als je met 'scheikundige werking' de reactie bedoeld welke wordt geregeld door dit enzym dan moet je op de link kijken welke ik je eerder gaf.
"Meep meep meep." Beaker

#7

Gijsbert

    Gijsbert


  • 0 - 25 berichten
  • 5 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 07 februari 2007 - 17:32

meer waardoor het komt dat dit eiwit als enzym reageert.. en waarom dit eiwit reageert met vetten, daar bedoel ik mee; waarom hij alleen bij vetten als enzym reageert en niet bij andere stoffen..

alvast bedankt

mvg Gijsbert

#8

Wouter_Masselink

    Wouter_Masselink


  • >5k berichten
  • 8252 berichten
  • VIP

Geplaatst op 07 februari 2007 - 22:33

Wow, dat is niet zomaar een simpele waarom vraag. Dit zijn ontzettend complexe biochemische processen. Hiervoor zou je kunnen kijken naar orthologe genen voor lipase. De theorie stelt dat de geconserveerde domeinen betrokken zijn bij de enzymatisch activiteit. Dit is dan dus de ruimtelijke structuur. geconserveerde domeinen zijn via een multiple allignment met blast goed te vinden. gebruik als matrix hiervoor BLOSUM. BLOSUM 62 is een goede default. Vervolgens zou je naar de ruimtelijke structuur van dit eiwit kunnen kijken (mits deze bekend is) en De geconcerveerde domeinen in dit eiwit kunnen zoeken.

Meer in het algemeen, een eiwit kan een enzymatische activiteit vertonen doordat dit de waarschijnlijkheid dat 2 moleculen elkaar ontmoeten drastisch vergroot. In dit geval bindt lipase een vet en een water molecuul. Door dit watermolecuul te introduceren op de plek van de ester verbinding, zal dit resulteren in een hydrolyse van de ester verbinding.

Vetten zullen in een waterig milieu ook hydrolyseren. Echter in dit geval zal dit vele malen langzamer gaan. Een enzym is dan ook bedoeld om dit proces ontzettend te versnellen.
"Meep meep meep." Beaker

#9

Gijsbert

    Gijsbert


  • 0 - 25 berichten
  • 5 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 12 februari 2007 - 09:53

ja dat klopt, niet zomaar een vraag inderdaad... Daarom vind ik het ook lastig om 'normale' informatie er over te vinden. maar goed bedankt in ieder geval. en ik pas mijn werkstuk dan wel een beetje aan..

#10

conget

    conget


  • 0 - 25 berichten
  • 5 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 13 februari 2008 - 13:41

Hallo


Ik heb geprobeerd in die site te zoeken naar Lipase B (Ook wel candida antarctica Lipase B, kortweg: CAL B).... Maar ik weet niet welke het is..... Is er een manier om te zoeken? Cal b of lipase B typen heeft geen zin. VOlledig naam invullen geeft geen resultaten



thanks

#11

Marko

    Marko


  • >5k berichten
  • 8937 berichten
  • VIP

Geplaatst op 13 februari 2008 - 14:27

Wat zoek je dan precies over CAL-B? Als je in "all databases" zoekt naar candida antarctica vind je toch wel een paar resultaten.

Cetero censeo Senseo non esse bibendum






0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures