Het beroep bioloog

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 1

Het beroep bioloog

Hallo,

ik zit in 3vwo en ik heb een paar vraagjes over het beroep bioloog(veldwerk).

-ik moet binnekort mijn profiel kiezen, heb ik wiskunde B nodig of is wiskunde A ook voldoende ?

-wat houd het beroep in ?

-kan het zijn dat ik veldwerk in afrika moet doen ?

hier heb ik al héél lang op zitten zoeken maar ik vind maar niks :?:

alvast bedankt [rr]

Gebruikersavatar
Berichten: 4.220

Re: Het beroep bioloog

Er is niet zoiets als het beroep bioloog. Je kan als gedragsbioloog in de bossen van Kalimantan (Indonesie) primaten observeren & je kan als moleculair bioloog hun DNA analyseren. Dit is natuurlijk wat kort door de bocht, maar je snapt het beroep 'bioloog' nogal wat kan betekenen.

Question ís: wat wil je?
Of course, the theory of relativity only works if you're going west.

-Calvin-

Berichten: 3.165

Re: Het beroep bioloog

lilJIG schreef:Hallo,  

ik zit in 3vwo en ik heb een paar vraagjes over het beroep bioloog(veldwerk).

-ik moet binnekort mijn profiel kiezen, heb ik wiskunde B nodig of is wiskunde A ook voldoende ?

-wat houd het beroep in ?

-kan het zijn dat ik veldwerk in afrika moet doen ?

hier heb ik al héél lang op zitten zoeken maar ik vind maar niks   :?:  

alvast bedankt   [rr]
Regel eens dat je een dag mee lessen volgt aan de universiteit van het 1ste jaar biologie. Vraag dan eens wat aan de profs en de medestudenten. Je zal een veel beter beeld krijgen.

Ik studeer zelf voor arts maar dat is enigzins een verwante richting. Een aantal deelgebieden:

- biochemie; metabolisme, genetica, fysiologie, histologie [wat je ziet als je weefsel onder de (electronen)microscoop houdt].

- anatomie

- ecologie; hoe soorten samenleven in een bepaald gebied en de interactie tussen de verschillende soorten en de omgeving.

- biomedisch onderzoek; bijvoorbeeld onderzoeken hoe de hersenen van ratten op bepaalde stimulie (bijvoorbeeld medicijnen) reageren en daaruit een behandeling ontwikkelen voor ziekten die bij mensen voorkomen.

- gedragsleer; zeg maar de psychologie van de dieren.

Een bioloog kan les geven, onderzoek doen door bronnen van anderen te gebruiken en te vergelijken, zelf veldwerk gaan doen (een natuurgebied intrekken en daar observeren en monsters verzamelen).

Als bioloog moet je je, net als bij artsen het geval is, specialiseren. Denk aan de enorme variatie van soorten; zoogdieren, insecten, planten, schimmels, bacteriën, virussen. Voor een arts is het al onmogelijk om alles van slechts één soort (de mens) te weten, het geeft een beeld hoe sterk een bioloog zich moet specialiseren. Ik vermoed dat er ook nog een soort van nanobiologie in opkomst is, het gebruiken van zeer klein apparaatjes (één of enkele moleculen groot) die in een lichaam allerlei nuttige activiteiten kunnen verrichten. Een ambitieus project voor veel artsen wat ook door biologen zou kunnen worden uitgevonden is een nanotechnologisch apparaatje waar je een medicijn kan instoppen (insuline bijvoorbeeld) en wat er voor zorgt dat op de juiste plaats onder de juiste omstandigheden de juiste dosis van dat medicijn wordt vrijgegeven.

Nu is het bij diabetes nog het probleem dat er steeds een vrij grote dosis moet worden ingespoten waarvan de concentratie na een tijd juist weer veel te laag is. Het zou veel efficiënter zijn als die insuline gelijkmatig vrijkomt (daar zijn al wat truucjes voor, door het te binden aan bepaalde stofjes) en ook enkel vrijkomt wanneer het nodig is, in dit geval dus wanneer de glucoseconcentratie van het bloed stijgt.

Dit is zo'n beetje wat ik er van weet, het zal misschien al een iets beter beeld geven van de veelzijdigheid van het beroep bioloog.

Ik meen dat wiskunde B niet vereist is maar ik raad je aan om het wel in jouw pakket op te nemen. Biologie is nog altijd een exacte wetenschap. Vooral scheikunde is een enorm belangrijk vak als je biologie wilt gaan studeren, natuurkunde is ook belangrijk maar in iets mindere mate, om natuurkunde goed te begrijpen is wiskunde B weer nodig.

Hierbij wil ik je nog eventjes een waarschuwing geven. In Nederland hebben ze de domme fout gemaakt om voor het VWO (en dus ook de lagere niveau's) de wiskunde zo veel mogelijk uit de natuurkunde te halen, dit onder het motto om de natuurkunde meisjesvriendelijker te maken (de overheid had de naïeve gedachte dat er dan meer meisjes voor exact zouden kiezen). Op de universiteit krijg je (waar ik studeer althans) de natuurkunde gewoon op de normale manier. Als je dan niets begrijpt van zaken als partieel differentiëren en partieel integreren dan is het net alsof je een vreemde taal leest. Wiskunde B is zoiezo een nuttig basisvak.

Wiskunde A is overigens helemaal geen wiskunde, het wordt niet voor niets de makkelijkere versie van wiskunde genoemd. Ze hebben daar een paar simpele wiskundevaardigheden in gehouden (differentiëren, logaritmen) en de moeilijkere wiskunde hebben ze vervangen door statistiek (kansrekening, grafiekjes, gausscurve). Als je wiskunde B aankan dan raad ik je dringend aan wiskunde B te volgen. Wiskunde A heeft waarschijnlijk geen enkele toegevoegde waarde aangezien je op de universiteit voor bijna elke studierichting het vak statistiek krijgt. Ik heb zelf beide vormen van wiskunde gedaan, ik ken de verschillen dan ook goed. :wink:

Berichten: 2

Re: Het beroep bioloog

Ik heb ook nog een vraag

Ik weet wat anatomie is maar,

Zou je mij er wat meer informatie over kunnen geven ( over hoe de les is opgebouwt e.d.

bvd

Kenny

Gebruikersavatar
Berichten: 8.557

Re: Het beroep bioloog

Hoe een les in anatomie is opgebouwd verschilt per docent, en per opleiding. Daar is met geen zinnig woord iets over te vertellen.
"Meep meep meep." Beaker

Berichten: 2

Re: Het beroep bioloog

Ik bedoel wat je in de les zoal doet

Gebruikersavatar
Berichten: 146

Re: Het beroep bioloog

je krijgt een overzicht te zien van de verschillende structuren van het al dan niet menselijk lichaam. Afhankelijk van het niveau zullen de lessen begeleid worden door een practicum.

Je leert dus bijvoorbeeld de verschillende spieren van de arm van een mens, of hoe de darmen er precies uitzien.

Zo gaat het bij ons in ieder geval.....
Adde parvum parvo magnus acervus erit.

Berichten: 3.165

Re: Het beroep bioloog

Afhankelijk van het niveau zullen de lessen begeleid worden door een practicum.  
Dat heeft mi niets met het niveau te maken. Het is gewoon een hulpmiddel om het 3D te kunnen zien. Persoonlijk vind ik de plaatjes duidelijk genoeg om een 3D-beeld te hebben.

Hoe de les er uit ziet?

Er zijn atlassen voor de anatomie waarin alleen maar kaarten staan van het lichaam. Elke bladzijde laat één specifiek deel van het lichaam zien. Voorbeelden; achterkant bovenarm, voorkant bovenarm, achterkant schouder, voorkant schouder, buitenzijde, binnenzijde enz.

De spieren in het lichaam zijn in lagen opgebouwd (onderarm en onderbeen hebben bijvoorbeeld 4 spierlagen), voor elke laag is er weer een aparte bladzijde nodig. Ze laten op sommige bladzijden alleen de aders en zenuwen zien, op andere bladzijden laten ze juist weer zien hoe dat in verhouding tot de spieren loopt. Er staan ook nog veel bladzijden gevuld met dwarsdoorsneden, die nodig zijn om te begrijpen hoe diep de verschillende structuren zitten. Verder worden de organen natuurlijk in detail behandeld. Zo'n hart is bijvoorbeeld qua structuur heel wat complexer dan dat de meesten zich zullen voorstellen.

Wat je tijdens de les doet hangt af van de docent. Sommigen wijzen aan op de plaatjes en vertellen wat wat is al dan niet geillustreerd met anekdotes. Andere docenten kiezen er voor om op het bord te tekenen en de studenten te laten natekenen. Ik zie anatomie als een noodzakelijk kwaad. Het is best interessant om te zien hoe het er uit ziet maar het leren er van is nogal saai. Je zal het 1ste jaar erg aan de namen moeten wennen (zeker als je geen latijn hebt gehad) en het is enorm veel opzoeken.

Gebruikersavatar
Berichten: 146

Re: Het beroep bioloog

Ik doelde eigelijk op een dissectiepracticum. Dit soort practica zal je enkel tegenkomen in het hoger onderwijs. Als het menselijke anatomie betreft komt dat alleen voor op de universiteit. Soms komen er op het HBO wel dissecties voor maar dat zijn dan vooral dieren (lees ratten en muizen)
Adde parvum parvo magnus acervus erit.

Gebruikersavatar
Berichten: 193

Re: Het beroep bioloog

-ik moet binnekort mijn profiel kiezen, heb ik wiskunde B nodig of is wiskunde A ook voldoende ?


Wiskunde B1 is zeker nodig. B2 is vooral iets extra's maar is niet perse noodzakelijk voor biologie (is mijn ervaring).
Weet wat je zegt... Maar zeg niet alles wat je weet

Reageer