Springen naar inhoud

[vloeistoffysica] dichtheid water verlagen?


  • Log in om te kunnen reageren

#1

pieter van der zee

    pieter van der zee


  • 0 - 25 berichten
  • 4 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 08 februari 2007 - 18:36

Hallo,

Voor mijn opleiding (hts werktuigbouwkunde) heb ik een opdracht gekregen. Een deel van die opdracht is een manier te bedenken om in de lengterichting doorgesneden en diepgevroren aardbeitjes allemaal op hun platte kant te krijgen.
Mechanisch lijkt me dit erg lastig. Daarom had ik het volgende experiment uitgevoerd:

Ik had de diepgevroren aardbeitjes in een bak water laten vallen, om te kijken of ze door hun vorm wellicht met een bepaalde kant naar boven zouden drijven. Dit had geen resultaat.
Toen ik echter de dichtheid van het water wat ging verlagen door het te mengen met olie had ik wel resultaat. De aardbeitjes kwamen allemaal boven drijven met de gesneden kant naar onder.

Nu is het probleem, olie en water is niet goed te vermengen, en olie op de aardbeien wil natuurlijk ook niemand.
Ik ben dus op zoek naar een manier om
- of de dichtheid van water te beinvloeden, zodat die ongeveer gelijk kan worden aan mijn water/olie mengsel. (+/-0.95kg/ltr)
- of een andere stof met ongeveer zo'n dichtheid die ik hiervoor kan gebruiken. Die stof moet natuurlijk geen nadelige gevolgen hebben voor de aardbeien.

Wie kan mij vertellen of dit mogelijk is?

mvg Pieter

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Raspoetin

    Raspoetin


  • >1k berichten
  • 3514 berichten
  • VIP

Geplaatst op 08 februari 2007 - 18:59

Zou het mechanisch niet lukken met een heen-en-weer bewegende plaat? De aardbeitjes gaan dan schommelen als ze met de bolle kant onder liggen waarna ze vervolgens "omklappen", en liggen stabiel als ze met de platte kant op de bewegende plaat liggen.
I'm not suffering from insanity - I'm enjoying every minute of it!!

#3

Elmo

    Elmo


  • >1k berichten
  • 3437 berichten
  • VIP

Geplaatst op 08 februari 2007 - 20:41

Je kan methanol aan het water toevoegen: dat verlaagt de dichtheid met zo'n 15-25% (afhankelijk van de water/methanol verhouding). Pas wel op, want methanol is giftig en potentieel kanker-verwekkend.
Never underestimate the predictability of stupidity...

#4

Brinx

    Brinx


  • >1k berichten
  • 1433 berichten
  • Lorentziaan

Geplaatst op 08 februari 2007 - 20:50

Hmm, en zou methanol veilig zijn voor gebruik bij voedselproducten?

Raspoetin's idee klinkt goed - gekoppeld aan een systeem dat de aardbeien gedoseerd op een band brengt (zodat ze allemaal de ruimte hebben om om te klappen en elkaar niet blokkeren, zeg maar) lijkt het me prima werken.

#5

Spitfire28

    Spitfire28


  • >250 berichten
  • 597 berichten
  • VIP

Geplaatst op 08 februari 2007 - 21:14

en als de plaat een beetje nat wordt gemaakt, dan blijven ze ook nog een beetje plakken op de afgesneden kant

#6

Wien Ee

    Wien Ee


  • >1k berichten
  • 3133 berichten
  • VIP

Geplaatst op 08 februari 2007 - 21:15

:) Ik weet niet zeker of het werkt, maar misschien kan je lucht door het water blazen.

Raspoetins idee vind ik ook wel een hele goed.

#7

Nitroxxx

    Nitroxxx


  • >100 berichten
  • 116 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 08 februari 2007 - 22:45

Ik weet niet juist hoe de aardbeien gesneden worden maar misschien bekijk je best eens hoe ze gesneden worden en kan je ze direct op hun platte kant laten vallen.

Het geen hierboven voorgesteld is van een trilgoot daar moet je natuurlijk de bedenking bij maken dat je aardbeien niet kapot trillen of rotte plekken beginnen te vertonen. Wil je dat vermijden dan kan je natuurlijk beginnen denken aan bepaalde biologische methoden om de "schil" van je aardbeien te gaan versterken :)

Zelf vond ik het idee van water heel goed maar het moet natuurlijk aan onze voedingseisen voldoen.

#8

Jan van de Velde

    Jan van de Velde


  • >5k berichten
  • 44892 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 08 februari 2007 - 23:58

Het geen hierboven voorgesteld is van een trilgoot daar moet je natuurlijk de bedenking bij maken dat je aardbeien niet kapot trillen of rotte plekken beginnen te vertonen.

Volgens de topicstart zijn ze al diepgevroren vóórdat ze gesneden worden. Voor butsen hoeven we dus niet bang te zijn.

In water omkeren gaat niet, want dan ontdooi je je aardbeien weer. In pure gekoelde ethanol??
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#9

DePurpereWolf

    DePurpereWolf


  • >5k berichten
  • 9240 berichten
  • VIP

Geplaatst op 09 februari 2007 - 10:03

Waarom laat je ze niet rollen, als ze een halve bol zijn, zullen ze altijd wel op hun vlakke kant blijven hangen. kwestie van juiste afstand en helling berekenen.

De originele vraag was natuurkundig, maar de rest heeft alleen met werktuigbouwkunde te maken, daarom verzet ik het naar alledaags.

#10

pieter van der zee

    pieter van der zee


  • 0 - 25 berichten
  • 4 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 09 februari 2007 - 17:20

Hallo,
Bedankt allemaal voor de reacties
Even als reactie op het idee van schudden, waardoor ze omkeren. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Inderdaad gaan de aardbeien wat rollen als ze op de bolle kant liggen, maar ze omkrijgen door schudden/trillen/glijden is echt niet te doen.
Natuurlijk zijn ze wel zo te schudden dat ze om gaan keren, maar dat geld dan ook voor de voornamelijk wat kleinere aarbeitjes die al op de goede kant liggen.

En idd zijn de aarbeien diepgevroren, dus beurs worden doen ze niet. Ze worden overigens aangevoerd in zakken vanuit een andere fabriek, reeds diepgevroren en doormidden gesneden. Als de vloeistof tegen de 0 graden gehouden wordt kan de aardbei wel een x aantal seconde in de vloeistof gehouden worden zonder te ondooien. (thuis met kraanwater van +/- 4 graden al 15 seconden)
De vloeistof kan daarna mbv lucht van de aarbei gespoten worden.

Doordat er dus volgens mij geen makkelijke betrouwbare manier is om de aardbeien mechanisch om te keren ben ik op zoek naar een vloeistof met een dichtheid van ongeveer 0.95 kg/ltr, die ook nog is met voeding in aanraking mag komen.
Ook heb ik al een test gedaan met lucht in het water te blazen (mbv poreuse steentjes die ook in aquaria gebruikt worden) echter hoe fijn de lucht ook verdeeld wordt de aardbei gaat onberekenbaar gedrag vertonen zoals tollen, zinken en weer drijven enz.
Het lijkt enigzins te werken maar het is zeker niet betrouwbaar genoeg...
Ik ben dus nog steeds op zoek naar een antwoord op de beginvraag...

#11

rodeo.be

    rodeo.be


  • >250 berichten
  • 647 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 09 februari 2007 - 18:26

zout water, maar dat bezorgt je water een iets hogere dichtheid dacht ik.
???

#12

Wouter_Masselink

    Wouter_Masselink


  • >5k berichten
  • 8252 berichten
  • VIP

Geplaatst op 09 februari 2007 - 21:10

Een andere vloeistof dan water gebruiken, ben ik persoonlijk voor voedsel niet zo'n fan van. Ik wil je eens aanraden om de mogelijkheden welke temperatuur en luchtdruk variatie bieden. Hier zijn genoeg tabellen van in omloop. Of voor elke mogelijke temperatuur en luchtdruk ook de dichtheid van water bekend is, dat is een kwestie van opzoeken of desnoods zelf bepalen.
"Meep meep meep." Beaker

#13

Jan van de Velde

    Jan van de Velde


  • >5k berichten
  • 44892 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 09 februari 2007 - 21:33

Water krijg je niet aan een dichtheid van 0,95 kg/L. Maar als het met díe dichtheid werkt, dan moet het toch werken met een lagere dichtheid ook? Pure ethanol kun je makkelijk koelen tot -18°C, het is voedselveilig, antiseptisch, goedkoop, en de dichtheid is ongeveer 0,8 kg/L.
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#14

pieter van der zee

    pieter van der zee


  • 0 - 25 berichten
  • 4 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 09 februari 2007 - 22:12

Alweer bedankt voor de reacties.

Of een dichtheid van 0.8kg/ltr ook voldoet weet ik eigenlijk niet. Een aarbei bestaat volgens mij voornamelijk uit water, dus als de vloeistof eromheen een te lage dichtheid heeft zal de aardbei zinken ipv net aan boven/onder het vloeistofoppervlak blijven.
Maar volgens mij heeft benzine ook ongeveer zo'n dichtheid. En dat heb ik wel thuis. Ik zal morgen is een aardbei in een bakje benzine gooien om te kijken wat ie doet.
Mocht het resultaat positief zijn dan ga ik zeker is verder informatie zoeken over ethanol. Ik had er nog nooit van gehoord namelijk.

#15

Jan van de Velde

    Jan van de Velde


  • >5k berichten
  • 44892 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 10 februari 2007 - 05:12

Mocht het resultaat positief zijn dan ga ik zeker is verder informatie zoeken over ethanol. Ik had er nog nooit van gehoord namelijk.

Ethanol is gewoon de alcohol die in alle alcoholische dranken zit. Met dat zinken heb je overigens een punt. In plaats van met benzine zou je het eens met jonge jenever kunnen proberen (een 35 % oplossing van ethanol in water :) )
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures