DHEA is een androgeen hormoon wat nog meer?

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 4

DHEA is een androgeen hormoon wat nog meer?

DHEA kan zo omget worden in oestrogeen en testosterone, maar hoe gebeurd dit weet iemand dit misschien?

Gebruikersavatar
Berichten: 4.220

Re: DHEA is een androgeen hormoon wat nog meer?

DHEA is inderdaad een precursor van testosteron en oestrogeen.

Hier kan je vast mee verder. Als de tekst niet voldoende detail geeft, kan je met de links vast verder zoeken.
Of course, the theory of relativity only works if you're going west.

-Calvin-

Berichten: 4

Re: DHEA is een androgeen hormoon wat nog meer?

Indertijd heb ik aan de landbouwuniversiteit visteelt in combinatie met de utrechtse universiteit daar als afstudeervak wel onderzoek naar gedaan. Wij gebruikten als uitgangsstof androsteendion dat door dieren met een vrouwelijke genetische achtergrond wordtomgezet in oestradiol en andere oestrogenen. Het sleutelenzym daarvoor heet aromatase. Voor elke omzetting van het ene naar het ander steroid is een apart enzym nodig.

Opvallend is dat bij dieren die nog niet gedifferentieerd zijn de uitgangsproducten (oestrogenen) de activiteit van aromatase stimuleren. Ook kan met androgenen (testosteron en bij vissen alfa ketotestosteron) de productie van androgenen worden bevorderd. Door dit mechanisme wordt bij een kleine onbalans al gezorgd dat een dier ofwel mannelijk ofwel vrouwelijk wordt.

Ook is aromatase van belang bij de toxiciteit van bepaalde stoffen. Aromatische verbindingen kunnen doordat ze in bepaalde mate de activiteit van oestrogenen kunnen simuleren (benzeenring) er voor zorgen dat de mannelijke ontwikkeling wordt lamgelegd. Er ontstaan geen of minder mannetjes, of de mannetjes zijn niet meer zo potent als voorheen (afname van het aantal zaadcellen bij de mens). Hierover is ook nogal wat wetenschappelijke literatuur te vinden.

Ik heb ook nog wel de reactiepaden van androsteendion naar de mannelijke en vrouwelijke hormonen, maar die kun je ook wel vinden in de verslaggeving van dat onderzoek. Via google scholar of web of science kun je de publicaties nog wel achterhalen. (Komen (begeleider), Cyprinus carpio, sex determination, androstenedione etc.) In endocrinologische standaardwerken zouden deze reactiepaden ook wel te vinden moeten zijn.

Reageer