Springen naar inhoud

Wat koelt sneller af? Koffie met of zonder melk?


  • Log in om te kunnen reageren

#1


  • Gast

Geplaatst op 18 januari 2005 - 11:44

we zijn er inmiddels al achter, koffie zonder melk koelt, in verglijking, sneller af, maar de vraag is... Hoe komt dat? :shock: :?:

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Bart

    Bart


  • >5k berichten
  • 7224 berichten
  • VIP

Geplaatst op 18 januari 2005 - 12:31

Misschien je warmtegeleidingscoefficient die verschilt?
If I have seen further it is by standing on the shoulders of giants.-- Isaac Newton

#3

Elmo

    Elmo


  • >1k berichten
  • 3437 berichten
  • VIP

Geplaatst op 18 januari 2005 - 13:03

Ik zou zelf zeggen dat de warmtecapaciteit van melk anders is dan die van (koffie = ~water) en dat dit het verschil verklaren zal.
Never underestimate the predictability of stupidity...

#4

ikkeikkeikke

    ikkeikkeikke


  • >100 berichten
  • 153 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 18 januari 2005 - 17:11

we zijn er inmiddels al achter, koffie zonder melk koelt, in verglijking, sneller af, maar de vraag is... Hoe komt dat? :shock:  ;)


De vraag is toch eigenlijk: wat koelt sneller af, koffie waarbij de melk meteen is toegevoegd of pas na een paar minuten? :?: :?: :?:

#5

Vortex29

    Vortex29


  • >250 berichten
  • 683 berichten
  • Verbannen

Geplaatst op 18 januari 2005 - 17:56

Doe je warme of koude melk bij de koffie?

#6

Hallo1979

    Hallo1979


  • >1k berichten
  • 1172 berichten
  • VIP

Geplaatst op 18 januari 2005 - 18:14

Het idee is dat het afkoelen van de koffie naar kamertemperatuur exponentieel gaat. Des te verder de temperaturen van elkaar verwijdert zijn des te harder gaat het in het begin.

Als je dus eerst je hete koffie een paar minuten laat staan heeft het exponentiele afkoelen de temp flink laten dalen. Als je nu de koude koffiemelk erin doet wordt het nog kouder.

Als je meteen melk erin doet, dan is het brouwsel ineens een stuk kouder dan de koffie alleen, maar als je nu een paar minuten wacht is het minder afgekoeld omdat het ook exponentieel gaat, maar lager begint.

#7


  • Gast

Geplaatst op 19 januari 2005 - 09:29

even voor de duidelijkheid

we doen eerst een laagje koude melk in het glas, daar gieten we de koffie bij. en bij het andere glas gieten we alleen koffie met hetzelfde ''peil'' als de koffie met melk...

#8

Bart

    Bart


  • >5k berichten
  • 7224 berichten
  • VIP

Geplaatst op 19 januari 2005 - 10:44

even voor de duidelijkheid

we doen eerst een laagje koude melk in het glas, daar gieten we de koffie bij. en bij het andere glas gieten we alleen koffie met hetzelfde ''peil'' als de koffie met melk...


Dat betekent dus dat het glas zonder melk warmer is dan het glas met melk. Wat wil je dan vergelijken?
If I have seen further it is by standing on the shoulders of giants.-- Isaac Newton

#9

Tinustechniek

    Tinustechniek


  • >100 berichten
  • 141 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 19 januari 2005 - 17:11

even voor de duidelijkheid

we doen eerst een laagje koude melk in het glas, daar gieten we de koffie bij. en bij het andere glas gieten we alleen koffie met hetzelfde ''peil'' als de koffie met melk...


Dat betekent dus dat het glas zonder melk warmer is dan het glas met melk. Wat wil je dan vergelijken?

Het gaat feitelijk om deze vraag: Ik drink graag koffie met melk. Ik heb de koffie ingeschonken en moet even weg. Ik wil dat de koffie als ik terug kom nog zo warm mogelijk is. Moet je dan van te voren de melk er bij doen, of pas als je terug komt? De uitleg van Hallo1979 is correct.
"Jij lachen naar vogeltje, Mehmet. Isse leuk. Voor later."
"Ja, mijnheer. Deze photografie kan wellicht ter illustratie dienen van het feit dat wij, ondanks het taalverschil, een grote genegenheid voor elkander hebben opgevat."

#10


  • Gast

Geplaatst op 30 oktober 2007 - 13:58

we zijn er inmiddels al achter, koffie zonder melk koelt, in verglijking, sneller af, maar de vraag is... Hoe komt dat? :D ;)


Omdat:
Melk met koffie => melk absorbeerd de warmte van de koffie
Melk zonder koffie => doordat de warmte niet absorbeerd (omdat er geen melk is) koelt het sneller af.





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures