Springen naar inhoud

hoe werkt een dompelapparaat?


  • Log in om te kunnen reageren

#1

ikke

    ikke


  • 0 - 25 berichten
  • 4 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 19 januari 2005 - 09:38

hoe werkt een dompelapparaat?

-edit moderator: onderwerp was te vaag, dus ik heb hem gewijzigd.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

jaja

    jaja


  • >250 berichten
  • 259 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 19 januari 2005 - 09:49

Bedoel je dit : Een dompelaar:
Geplaatste afbeelding

De dompelaar zet elektrische energie om in warmte.

U*I*t=m*c*deltaT
(als er geen verliezen zijn)
Je kijkt alsof je vuur ziet branden!

#3

ikke

    ikke


  • 0 - 25 berichten
  • 4 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 19 januari 2005 - 10:14

:shock: nee, dat bedoel ik niet..
een soort dompellichaam gemaakt van glas met schaalverdeling dat meer of minder zakt en een vloeistof!

#4

ikke

    ikke


  • 0 - 25 berichten
  • 4 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 19 januari 2005 - 10:14

...*in een vloeistof :shock:

#5

chablis

    chablis


  • >250 berichten
  • 420 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 19 januari 2005 - 11:43

In feite is dat een soort weegschaal die de massa van de verplaatste vloeistof vergelijkt met de massa van die "dobber". Een bekende versie is de alcoholweger, waarmee je (als je zeker weet dat de vloeistof alleen alcohol en water bevat) het percentage alcohol kan meten. Een andere bekende versie is de zuurweger, die wordt gebruikt om de ladingstoestand van een lood/zuur accu te bepalen door het accuzuur te wegen.

#6

jaja

    jaja


  • >250 berichten
  • 259 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 19 januari 2005 - 16:12

Dit dan:
Geplaatste afbeelding

Dichtheid van een vloeistof is afhankelijk van de tempertuur.
Het bolletje met de juiste temperatuur blijft dan drijven, de anderen zinken naar de bodem.
Je kijkt alsof je vuur ziet branden!

#7

bazzz

    bazzz


  • >100 berichten
  • 114 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 13 januari 2006 - 12:41

Ja maar dat heeft te maken met de temperatuur van de vloeistof.
Ik snap niet wat de concentratie van de vloeistof te maken heeft met het dompellichaam....? Kan iemand mij dat vertellen?

#8

Jan van de Velde

    Jan van de Velde


  • >5k berichten
  • 44825 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 13 januari 2006 - 16:09

Los zout op in water, een goeie eetlepel in een liter water.

De massa van een liter water is ongeveer 1000 g. de dichtheid is dus 1000 g/L.

Gooi er dan 210 g zout in. De massa van het zoute water is dan 1100 g, maar het volume is niet zoveel toegenomen. (De zoutionen kruipen mooi verdeeld tussen de watermoleculen) Nattevingergokje, het nieuwe volume zal misschien 1,1 L worden.
De dichtheid van dit zoute water is dan 1210/1,1 L= 1100 g/L.

Een voorwerp dat je onderdompelt in een vloeistof moet evenveel vloeistof opzij duwen. (wet van Archimedes)

Als je nou een voorwerp neemt met een volume van een liter, dan moet dat dus een liter water wegduwen. Heeft dat voorwerp een massa van 900 g, dan heeft dat dus een dichtheid van 900/L. Probeer je dat onder te dompelen, dan gaat dat niet vanzelf. Zodra het voorwerp 900 g water heft weggeduwd, dan is er een evenwicht, 900 g water duwt tegen 900 voorwerp. Dan is er nog maar 0,9 L water weggeduwd, en zal het voorwerp dus nog voor 10 % boven het wateroppervlak uitsteken.

Dompel je voorwerp nu in het zoute water. Er kan nog steeds maar 900 g (in dit geval zout) water worden weggeduwd. Dat water heeft een dichtheid van 1100 g/L, dat betekent dat er maar 900/1100 van een liter wordt weggeduwd, ofwel ongeveer 0,82 L. Dat betekent dat er nu 82% van je voorwerp onder water zal zitten, en 18 % erboven.

Hoe groter de dichtheid van de vloeistof waarin een voorwerp drijft, hoe meer van het voorwerp er dus boven de vloeistof zal uitsteken. Al eens plaatjes gezien van mensen die zwemmen in de Dode Zee ? Veel zout in het water, dat water heeft dus een grote dichtheid, en dus drijf je veel makkelijker, met een groter deel van je lichaam boven het wateroppervlak.

Dat soort apparaatjes kun je nauwkeurig maken, met een schaalverdeling waarop je de dichtheid van de vleoistof kunt aflezen. En als je ze alleen maar gebruikt voor bepaalde oplossingen, dan kun je dus op die drijvertjes een schaalverdeling maken.

Als je handig wil werken: Voor zout water kun je dan steeds omrekenen van % drijfvermogen naar zoveel gram zout per liter. En dan zet je die grammen zout op je schaalverdeling. Datzelfde apparaatje kun je dan natuurlijk niet meer gebruiken voor suikerwater, daar moet je dan een andere schaalverdeling (die % drijfvermogen omrekent in suikergehalte) voor maken. En zo hebben ze voor veel verschillende veelgebruikte stoffen van die dingen te koop. Of je kunt ze zelf maken voor een stof waar je veel mee werkt.
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#9

klazon

    klazon


  • >5k berichten
  • 6607 berichten
  • Pluimdrager

Geplaatst op 13 januari 2006 - 17:03

Zulke apparaatjes worden o.a. gebruikt om de concentratie van accuzuur te meten. En dan heten ze heel toepasselijk zuurweger.

#10

bazzz

    bazzz


  • >100 berichten
  • 114 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 16 januari 2006 - 21:27

Bedankt!





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures