Springen naar inhoud

[scheikunde] zuurgraad van azijn


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Joeneee

    Joeneee


  • 0 - 25 berichten
  • 6 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 23 februari 2007 - 21:52

Voor een PO van scheikunde wouden we de zuurgraad van verschillende soorten azijn berekenen.
We hebben de stof 10x verdund, 10ml gepipeteerd en getitreerd met natronloog.
De molariteit van de natronloog was 0,1008 M en we hadden 6,81 ml toegvoegd aan de azijn zodat de azijn roze werd (dmv. een indicator)

We hebben toen de formule gebruikt:
V1 ◊ M2 = V1 ◊ M2
6,81 ◊ 0,1008 = 1 (10 ml maar 10x verdund dus 1) ◊ M2
Hieruit kwam dat M2 (de molariteit) 0,687 M is.

Hoe kunnen we nu de PH waarde ervan uitrekenen?

B.v.D. Jeroen

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Wouter_Masselink

    Wouter_Masselink


  • >5k berichten
  • 8248 berichten
  • VIP

Geplaatst op 23 februari 2007 - 22:40

Weet je hoe je de pH van een zwak zuur kan berekenen?

CHU3COOH(aq) + H2O(l) -> H3O+ (aq) + CH3COO- (aq)

Denk hierbij vooral aan de Kz waarde van je zwakke zuur. Blader je cursus nog eens door, het zou hier duidelijk in moeten staan.
"Meep meep meep." Beaker

#3

zen

    zen


  • >25 berichten
  • 42 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 23 februari 2007 - 22:43

Wat u doet met de formule 10 ml maar 10 x verdund dus 1 versta ik niet goed. Kan u dit eens uitleggen?

#4

Joeneee

    Joeneee


  • 0 - 25 berichten
  • 6 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 23 februari 2007 - 22:58

Weet je hoe je de pH van een zwak zuur kan berekenen?

CHU3COOH(aq) + H2O(l) -> H3O+ (aq) + CH3COO- (aq)

Denk hierbij vooral aan de Kz waarde van je zwakke zuur. Blader je cursus nog eens door, het zou hier duidelijk in moeten staan.


Hier snap ik niks van, ik had zelf geprobeerd met PH = -log [H+]

#5

Joeneee

    Joeneee


  • 0 - 25 berichten
  • 6 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 23 februari 2007 - 22:58

Wat u doet met de formule 10 ml maar 10 x verdund dus 1 versta ik niet goed. Kan u dit eens uitleggen?


10 ml maar 1ml daarvan is de azijn omdat het 10x is verdund

#6

Heezen

    Heezen


  • >250 berichten
  • 481 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 23 februari 2007 - 23:00

Hebben jullie op school sterke /zwakke zuren en basen al behandeld?
Zo nee, dan kan je voor nu gebruik maken van de -log methode
Procrastination is like masturbation; it's all fun and games till you realize you just fucked urself..
Correct me if I'm wrong.

#7

Joeneee

    Joeneee


  • 0 - 25 berichten
  • 6 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 23 februari 2007 - 23:04

Wel over zuren en basen maar niet zwakke en sterke.

Een zwak zuur houd toch in dat de PH op 5-6 ligt?

#8

Wouter_Masselink

    Wouter_Masselink


  • >5k berichten
  • 8248 berichten
  • VIP

Geplaatst op 23 februari 2007 - 23:11

Wel over zuren en basen maar niet zwakke en sterke.

Een zwak zuur houd toch in dat de PH op 5-6 ligt?


Nee, een zwak zuur houdt in dat er maar een gedeeltelijke dissociatie ontstaat. Niet alle azijnzuur zal een H+ afstaan.

De methode '-[log]H+' kan alleen worden gebruikt voor sterke zuren en basen.

Off-topic: hoe kan iemand nou een dergelijke opdracht krijgen wanneer ze niet eens weten wat een zwak zuur/base nou werkelijk is. Dit is niet een aanval op de TS, meer een constatering dat de volgorde in zijn lessen niet echt klopt echt niet klopt. Ook is de praktische waarde van een dergelijk experiment ver te zoeken. Als je de pH van een oplossing wilt weten hang je er gewoon even een pH electrode in, dat is makkelijker sneller en betrouwbaarder.
"Meep meep meep." Beaker

#9

Joeneee

    Joeneee


  • 0 - 25 berichten
  • 6 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 23 februari 2007 - 23:15

Er van uitgaande dat geheel disoccideert (of hoe het heet)

Kom ik op een PH van 0,3 ofzo klopt toch niet?

#10

Jan van de Velde

    Jan van de Velde


  • >5k berichten
  • 44871 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 23 februari 2007 - 23:46

Er van uitgaande dat geheel disoccideert (of hoe het heet)

dissocieert [rr]

Dat zwakke en sterke zuren verhaal dan maar even uitstellend tot je cursus eraan toekomt:

0,00681 L x 0,1008 mol/L = 0,000686448 mol OH- verbruikt ofwel evenzoveel H+ aanwezig.

dat bevindt zich in 10 mL, of, omdat je het tien maal verdund had, in 1 mL azijn.

de [H+] zou daarmee gelijk zijn aan 0,000686448 mol/mL ofwel 0,687 mol/L . Daarmee kom ik inderdaad op een pH van 0,16. Dat doet azijn niet, dus een bewijs voor de stelling

De methode '-log[H+]' kan alleen worden gebruikt voor sterke zuren en basen.
 

ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#11

Joeneee

    Joeneee


  • 0 - 25 berichten
  • 6 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 24 februari 2007 - 00:11

Hmmm,

Ik heb het antwoord nog steeds niet maar het is ook niet meer nodig.
Ik heb mn PO al verzonden en ik heb er gewoon bij gezet dat we problemen
hadden met die zwakke zuren en dat we er niks over wisten





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures