[scheikunde] zuurgraad van azijn

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 6

[scheikunde] zuurgraad van azijn

Voor een PO van scheikunde wouden we de zuurgraad van verschillende soorten azijn berekenen.

We hebben de stof 10x verdund, 10ml gepipeteerd en getitreerd met natronloog.

De molariteit van de natronloog was 0,1008 M en we hadden 6,81 ml toegvoegd aan de azijn zodat de azijn roze werd (dmv. een indicator)

We hebben toen de formule gebruikt:

V1 × M2 = V1 × M2

6,81 × 0,1008 = 1 (10 ml maar 10x verdund dus 1) × M2

Hieruit kwam dat M2 (de molariteit) 0,687 M is.

Hoe kunnen we nu de PH waarde ervan uitrekenen?

B.v.D. Jeroen

Gebruikersavatar
Berichten: 8.557

Re: [scheikunde] zuurgraad van azijn

Weet je hoe je de pH van een zwak zuur kan berekenen?

CHU3COOH(aq) + H2O(l) -> H3O+ (aq) + CH3COO- (aq)

Denk hierbij vooral aan de Kz waarde van je zwakke zuur. Blader je cursus nog eens door, het zou hier duidelijk in moeten staan.
"Meep meep meep." Beaker

Berichten: 42

Re: [scheikunde] zuurgraad van azijn

Wat u doet met de formule 10 ml maar 10 x verdund dus 1 versta ik niet goed. Kan u dit eens uitleggen?

Berichten: 6

Re: [scheikunde] zuurgraad van azijn

Wouter_Masselink schreef:Weet je hoe je de pH van een zwak zuur kan berekenen?

CHU3COOH(aq) + H2O(l) -> H3O+ (aq) + CH3COO- (aq)

Denk hierbij vooral aan de Kz waarde van je zwakke zuur. Blader je cursus nog eens door, het zou hier duidelijk in moeten staan.
Hier snap ik niks van, ik had zelf geprobeerd met PH = -log [H+]

Berichten: 6

Re: [scheikunde] zuurgraad van azijn

Wat u doet met de formule 10 ml maar 10 x verdund dus 1 versta ik niet goed. Kan u dit eens uitleggen?


10 ml maar 1ml daarvan is de azijn omdat het 10x is verdund

Berichten: 481

Re: [scheikunde] zuurgraad van azijn

Hebben jullie op school sterke /zwakke zuren en basen al behandeld?

Zo nee, dan kan je voor nu gebruik maken van de -log methode
Procrastination is like masturbation; it's all fun and games till you realize you just **** urself..

Correct me if I'm wrong.

Berichten: 6

Re: [scheikunde] zuurgraad van azijn

Wel over zuren en basen maar niet zwakke en sterke.

Een zwak zuur houd toch in dat de PH op 5-6 ligt?

Gebruikersavatar
Berichten: 8.557

Re: [scheikunde] zuurgraad van azijn

Joeneee schreef:Wel over zuren en basen maar niet zwakke en sterke.

Een zwak zuur houd toch in dat de PH op 5-6 ligt?
Nee, een zwak zuur houdt in dat er maar een gedeeltelijke dissociatie ontstaat. Niet alle azijnzuur zal een H+ afstaan.

De methode '-[log]H+' kan alleen worden gebruikt voor sterke zuren en basen.

Off-topic: hoe kan iemand nou een dergelijke opdracht krijgen wanneer ze niet eens weten wat een zwak zuur/base nou werkelijk is. Dit is niet een aanval op de TS, meer een constatering dat de volgorde in zijn lessen niet echt klopt echt niet klopt. Ook is de praktische waarde van een dergelijk experiment ver te zoeken. Als je de pH van een oplossing wilt weten hang je er gewoon even een pH electrode in, dat is makkelijker sneller en betrouwbaarder.
"Meep meep meep." Beaker

Berichten: 6

Re: [scheikunde] zuurgraad van azijn

Er van uitgaande dat geheel disoccideert (of hoe het heet)

Kom ik op een PH van 0,3 ofzo klopt toch niet?

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 51.265

Re: [scheikunde] zuurgraad van azijn

Er van uitgaande dat geheel disoccideert (of hoe het heet)
dissocieert [rr]

Dat zwakke en sterke zuren verhaal dan maar even uitstellend tot je cursus eraan toekomt:

0,00681 L x 0,1008 mol/L = 0,000686448 mol OH- verbruikt ofwel evenzoveel H+ aanwezig.

dat bevindt zich in 10 mL, of, omdat je het tien maal verdund had, in 1 mL azijn.

de [H+] zou daarmee gelijk zijn aan 0,000686448 mol/mL ofwel 0,687 mol/L . Daarmee kom ik inderdaad op een pH van 0,16. Dat doet azijn niet, dus een bewijs voor de stelling
De methode '-log[H+]' kan alleen worden gebruikt voor sterke zuren en basen.

 
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN...
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

Berichten: 6

Re: [scheikunde] zuurgraad van azijn

Hmmm,

Ik heb het antwoord nog steeds niet maar het is ook niet meer nodig.

Ik heb mn PO al verzonden en ik heb er gewoon bij gezet dat we problemen

hadden met die zwakke zuren en dat we er niks over wisten

Reageer