Springen naar inhoud

[chemie]aggregatietoestand materie


  • Log in om te kunnen reageren

#1

oktagon

    oktagon


  • >1k berichten
  • 4502 berichten
  • Verbannen

Geplaatst op 27 februari 2007 - 12:31

Hopenlijk gebruik ik het goede woord voor de drie toestanden waarin een materie zich kan bevinden,mogelijk zijn er meer toestanden op atomair niveau.

Mijn mogelijk simpele vraag is,waarom onder normale aardse condities,zeg maar 20 gr.C en 1 bar druk ,de ene stof vloeistof is,de andere vast of gas.

"Zittum" dat in de hechtingskracht van de afzonderlijke atomen, de "zwaartekracht"van bepaalde atomen, het samenhangend gedrag van bepaalde moleculen van een stof.

Deze gedachte is ontstaan uit het feit,dat computerchips steeds kleiner worden en gemaakt zijn (volgens mijn weten) uit vaste materie en of er een mogelijkheid bestaat om dus geheugencellen van vloeibare materie te maken (werkt mogelijk veel sneller ).Ik denk aan het systeem van hersencellen met neurotransmitters;mogelijk dat er gewerkt wordt aan biologische "chips"?!

Maar allereerst graag een antwoord op de topicvraag!

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Wouter_Masselink

    Wouter_Masselink


  • >5k berichten
  • 8246 berichten
  • VIP

Geplaatst op 27 februari 2007 - 14:14

De mogelijkheden van verschillende stoffen om vloeibaar danwel vast te zijn hangen af van de vanderwaals krachten, welke toenemen gelijk met de grootte van een molecuul. Een andere belangrijke factor is is de mogelijkheid om H-bruggen aan te gaan. Water is bijvoorbeeld vloeibaar terwijl methaan (welke qua grootte redelijk op elkaar lijken) toch echt gasvormig is.
"Meep meep meep." Beaker

#3

oktagon

    oktagon


  • >1k berichten
  • 4502 berichten
  • Verbannen

Geplaatst op 27 februari 2007 - 16:03

Bedankt Wouter;en wat vond meneer VanderWaals uit?

#4

Wouter_Masselink

    Wouter_Masselink


  • >5k berichten
  • 8246 berichten
  • VIP

Geplaatst op 27 februari 2007 - 16:23

kuch wikipedia kuch
"Meep meep meep." Beaker

#5

Heezen

    Heezen


  • >250 berichten
  • 481 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 27 februari 2007 - 18:53

Ook het is zo dat hoe sterker de elektronegativiteit verschil is tussen de onderlingen atomen in een molecuul, des te hoger de smelt ( en kook) punt zijn...

Zouten ( Bijv. NaCl) heeft een zeer hoog smeltpunt, omdat de elektronegativiteit tussen een Natrium ION en een chloride ION zeer groot is..
Elektronegativiteit is de mate hoe sterk een atoom de elektronen naar zich toe trekken..
Chloor trekt veel harder aan de gemeenschappelijke elektronenpaar , zodat deze negatief geladen wordt ( elektronen zijn immers negatief). Daarom wordt dus Cl, Cl-.
En op analoge wijze volgt dat Natrium Na+ wordt.

Conclusie: Een zout is een stof waarbij de verschil in elektronegativiteit tussen de atomen zeer groot is
Procrastination is like masturbation; it's all fun and games till you realize you just fucked urself..
Correct me if I'm wrong.





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures