beitels

Moderators: jkien, Xilvo

Reageer

beitels

Weet iemand meer informatie over steekbeitels voor metaaldraaien? of goede links?

bedankt.

Gebruikersavatar
Berichten: 115

Re: beitels

Wanneer je meer informatie wilt kun je het beste zoeken naar 'verspanende bewerkingen' op internet of in een bibliotheek. Draaien zit daar ongetwijfeld bij.

Maar goed, om alvast wat indrukken te geven:

verspanende gereedschappen worden gemaakt van (oplopend in hardheid):

-gereedschapsstaal (0.9-1.2% C)

-snelstaal (HSS)

-hardmetaal

-Cermets

-keramisch materiaal

-kubisch borium nitride (CBN)

-Diamant.

Gereedschapsstaal is enkel nog van historisch belang. Snelstaal is nu de standaard, wat staal is gelegeerd met elementen als Chroom, Wolfraam, Vanadium enz. Dit materiaal gebruikt men vrnl. voor het maken van spiraalboren e.d. Voor draaibeitels worden vaak kobalt-snelstalen gebruikt Hardmetaal is eigenlijk geen echt metaal maar een via poedermetallurgie verkregen legering van metaalcarbiden. Vanwege de vele mogelijkheden vindt dit materiaal veel toepassingen, ongetwijfeld ook voor draaibeitels. Cermets zijn redelijk nieuw, en nog niet zo veel gebruikt. CBN en diamant zijn zeer duur en worden daarom alleen gebruikt als het echt niet anders kan. van diamant vormt de werktemperatuur een belemmering voor het met veel vermogen verspanen: bij hogere temperaturen verliest het veel aan hardheid, dus als draaibeitelmateriaal zul je het niet vaak vinden.

bedenk dat er zeer veel beitelsoorten zijn voor het draaien, en dat sommige beitels specifiekere materialen behoeven dan andere. Een en ander hangt ook af van de machine: met een handdraaibank worden minder hoge eisen gesteld aan de beitelkwaliteit dan bij een precisiedraaimachine op industriele schaal.
aha!

Reageer