Condensator

Moderator: physicalattraction

Reageer
Berichten: 165

Condensator

Hoi allen,

ik ben er ondertussen experimenteel al achter gekomen dat een condensator geen gelijkstroom doorlaat, maar welke plausibele uitleg zit hierachter?

Gebruikersavatar
Pluimdrager
Berichten: 7.933

Re: Condensator


Gebruikersavatar
Pluimdrager
Berichten: 6.590

Re: Condensator

Een condensator kan nooit gelijkstroom doorlaten, omdat er tussen de platen een dielektrikum zit . Het dielektrikum is een elektrische isolator.

Er zal heel even een stroom vloeien om de platen van de condensator op te laden, maar aangezien de elektrische lading op de platen en het spanningsverschil tussen de platen rechtevenredig met elkaar zijn , zal het spanningsverschil toenemen en dit spanningsverschil zal een zekere eindwaarde bereiken. Dus de lading op de platen ook.

Je mag een condensator ook met het volgende vergelijken.

Je neemt een draad waar een gelijkstroom doorheen vloeit, en je knipt de draad door. De twee uiteinden hou je op geringe afstand van elkaar, ( bijvoorbeeld 2 mm ) en je hebt een condensator.

Een condensator is niets anders dan twee elektrische geleiders , gescheiden door een elektr. isolator.( lucht)

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 51.265

Re: Condensator

Hieronder de hydraulische tegenhanger van de condensator: het drukvat. Een pomp perst water onder hoge druk naar rechts, en zuigt het links weg (onderdruk). Midden in het vat zit een elastisch membraan dat, naargelang het verder uitgerekt wordt, steeds meer tegenkracht begint te leveren. Als het membraan ontspannen is levert het nog geen veerkracht. De pomp gaat draaien en je hebt een heel kort momentje een stroomsterkte alsof er niks in de weg zit. Dan komt het membraan een beetje bol te staan en gaat al wat tegenwerken, de stroming wordt minder. Er komt een moment dat de veerkracht van het membraan gelijk is aan de maximale kracht van de pomp. De stroming die eerst ontstond om het vat aan de rechterkant te vullen en aan de linkerkant dus leger te maken houdt nu gewoon helemaal op.

Een condensator met grotere capaciteit kun je simpelweg nabootsen door een groter drukvat met groter membraan te plaatsen.

Afbeelding
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN...
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

Reageer