Springen naar inhoud

Equivalentiepunt titratie vruchtensap


  • Log in om te kunnen reageren

#1

JB

    JB


  • >25 berichten
  • 33 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 22 maart 2007 - 19:59

hallo,

ik vraag me af waarom men bij titratie van vruchtensap, wijn enz. (met bv. 0.2N NaOH) steeds naar pH = 8.1 als equivalentiepunt kijkt.
bij het instellen van de automatische titrator wordt 8.1 als equivalentiepunt genomen en ook in wetenschappelijke artikels vind ik steeds deze waarde terug.
ik heb de titrator ook zelf nog het equivalentiepunt laten bepalen, en dit is werkelijk steeds rond 8.1 gelegen.
Wat is hier de verklaring voor???
(ik werk met kiwisapjes bij titratie, maar ken ook mensen die dit op bananen en andere vruchten toepassen)

bedankt!

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Fred F.

    Fred F.


  • >1k berichten
  • 4168 berichten
  • Pluimdrager

Geplaatst op 23 maart 2007 - 13:24

In het algemeen: de pH bij het equivalentiepunt van een titratie hangt af van het gebruikte zuur en base.
Titratie van een sterk zuur (HCl) met een sterke base (NaOH) geeft een pH van 7. Echter wanneer het een zwak zuur is, zoals in vruchtensappen, dan zal de pH op het equivalentiepunt hoger dan 7 zijn. Het zout van een zwak zuur (en een sterke base) is immers een zwakke base.

H+ = Wortel( Kw . Kz / c ) voor c mol/liter van het zout van een zwak zuur en sterke base aan eind van titratie

pH = -Log(H+) = { Log( c ) - Log(Kw) - Log(Kz) } / 2

pH = 0.5Log© + 7 - 0.5Log(Kz)

pH = 7 + 0.5pKz + 0.5Log( c )

Stel bijvoorbeeld dat c = 0.01 mol/liter en pKz = 4.2 (Kz = 6,3 x 10^-5) dan is pH = 8.1

Blijkbaar is de combinatie van c en pKz in allerlei vruchten zodanig dat het pH ~ 8.1 oplevert.

Veranderd door Fred F., 23 maart 2007 - 13:25

Hydrogen economy is a Hype.





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures