Beperkte beschikbaarheid van uranium mogelijk rem op kernenergie

Moderator: Astro

Reageer
Gebruikersavatar
Lorentziaan
Berichten: 5.079

Beperkte beschikbaarheid van uranium mogelijk rem op kernenergie

Limited supplies of uranium fuel for nuclear power plants may thwart the renewed and growing interest in nuclear energy in the United States and other nations, according to an industry expert at the Massachusetts Institute of Technology.


reuters
Any sufficiently analyzed magic is indistinguishable from science.

Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic.



There is no theory of protecting content other than keeping secrets – Steve Jobs

Berichten: 12.262

Re: Beperkte beschikbaarheid van uranium mogelijk rem op kernenergie

Tijd om te investeren in uraniumwinning?


Met door schaarste oplopende prijzen is dat wellicht een mooie investering, al lopen die natuurlijk net zo hard weer terug zodra productie de vraag overtreft.


Naja, en zo niet zal de VS haar kernwapens maar moeten opstoken - misschien niet eens zo'n slechte bijwerking :)
Victory through technology

Gebruikersavatar
Berichten: 60

Re: Beperkte beschikbaarheid van uranium mogelijk rem op kernenergie

Zo simpel is dat niet, dat materiaal komt niet in aanmerking voor de huidige versie generators dacht ik. De 4e generatie kernreactor zou wel in staat moeten zijn om dit te kunnen (komt normaal tegen 2030) en zou ook huidig hoog radioactief afval moeten kunnen splitsen en allemaal kunnen reduceren tot radioactief afval dat een paar honderd jaar gevaarlijk is (veel minder dan de 100000 jaren van het huidige hoog radioactief afval). De vraag is natuurlijk of dit in praktijk ook zo propertjes zal werken.


Die nieuwe generatie zou trouwens ook alle uranium kunnen verwerken, nu is dat maar een klein percentage (minder dan 1%?) van alle uranium die voorkomt. Wat meteen ook de uraniumbeschikbaarheid ten goede komt.

Berichten: 12.262

Re: Beperkte beschikbaarheid van uranium mogelijk rem op kernenergie

Het hangt inderdaad af van het type centrale, en ook van het type kernwapen dat je erin wilt stoken. Uranium uit kernwapens is uiterst geschikt en kan eigenlijk in alle types gebruikt worden (evt na dry reprocessing). Plutonium is wat lastiger, maar kan in veel bestaande types wel worden meegestookt als mixed-oxide fuel.


Tegenwoordig zijn zwaarwater-reactoren ook tamelijk gangbaar (vooral buiten de VS, cananda maakt een populair type). Daarin kan onverrijkt uranium worden gebruikt, wat eigenlijk alleen maar gedolven hoeft te worden. Bovendien kan dit soort reactors ook thorium opwerken en vervolgens verstoken.


Het uraniumgebrek lijkt daarmee vooral de opkomende economien van problemen te vrijwaren.
Victory through technology

Reageer