Springen naar inhoud

warmtecapaciteit


  • Log in om te kunnen reageren

#1


  • Gast

Geplaatst op 31 januari 2005 - 20:07

hallo

weet iemand wat het verband is tussen de warmtecapaciteit en de concentratie zout opgelost in water?

bedankt!

gr rob en ruud

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Bro

    Bro


  • >1k berichten
  • 1072 berichten
  • VIP

Geplaatst op 01 februari 2005 - 16:30

Ik denk dat een verzadigde zoutoplossing een iets kleinere warmtcapaciteit heeft. Veel zal het niet schelen.

Water heeft een een tamelijk grote warmecapaciteit in relatie tot de meeste stoffen. De kleine hoeveelheid zout wat is opgelost en een lagere soortelijke warmte heeft zal een kleine verlaging van de totale soortelijke warmte met zich meebrengen. Nogmaals veel zal het niet schelen.

#3

ternary

    ternary


  • >25 berichten
  • 62 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 07 februari 2005 - 23:30

Er wordt gebruik gemaakt van energieopslag door aggregatieverschillen in een zoutoplossing.
Een zoutoplossing, die zodanig verzadigd is, dat bij een stollingspunt de zoutkristallen vaste vorm aannemen als zoutkorrels als de ene aggregatietoestand en anderzijds door warmtetoevoeging het smelten van het zout en daarmede het bereiken van de andere aggregatietoestand.

Dit omslagpunt ligt tussen 29 en 31 graden celsius. Een kleine temperatuurschommeling, maar met grotere energieschommeling.
Het principe wordt praktisch toegepast in vloerverwarmingen, waarbij veel energie wordt ingepompt bij het smelten en veel energie vrij komt bij het stollen. En alles bij slechts een temperatuur van rond 30 graden, dus ideaal voor de warmtevloer.
Het wordt overigens niet echt veel toegepast, want het kost wel wat, hoewel het zout op zich weinig kost.

#4

Tinustechniek

    Tinustechniek


  • >100 berichten
  • 141 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 08 februari 2005 - 09:06

Ik denk dat een verzadigde zoutoplossing een iets kleinere warmtcapaciteit heeft. Veel zal het niet schelen.
Water heeft een een tamelijk grote warmecapaciteit in relatie tot de meeste stoffen. De kleine hoeveelheid zout wat is opgelost en een lagere soortelijke warmte heeft zal een kleine verlaging van de totale soortelijke warmte met zich meebrengen. Nogmaals veel zal het niet schelen.

Ik denk eerder dat het precies andersom is. Water met een opgelost zout zal een grotere warmtecapaciteit hebben. De soortelijke warmte wordt namelijk verhoogt, immers, het betreft een oplossing. M.a.w. de zoutmoluculen gaan tussen de watermoluculen zitten. De soortelijke dichtheid neemt dus toe, en in dit geval, daarmee dus ook de soortelijke warmte.
"Jij lachen naar vogeltje, Mehmet. Isse leuk. Voor later."
"Ja, mijnheer. Deze photografie kan wellicht ter illustratie dienen van het feit dat wij, ondanks het taalverschil, een grote genegenheid voor elkander hebben opgevat."

#5


  • Gast

Geplaatst op 28 februari 2005 - 15:06

Heyz

mense bedankt :shock:
maar uit de proeven is gebleken dat de zout geen invloed heeft op de warmtecapaciteit :?: ;) :?: ;)


gr
rob en ruud





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures