Springen naar inhoud

Comparator


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Suuzz

    Suuzz


  • >25 berichten
  • 33 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 31 maart 2007 - 18:23

1 Kort vraagje.. Is de uitgang van een comparator laag of hoog als sensorspanning en referentiespanning gelijk zijn?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

klazon

    klazon


  • >5k berichten
  • 6610 berichten
  • Pluimdrager

Geplaatst op 31 maart 2007 - 19:45

Als de beide ingangen exact gelijk zijn weet je niet zeker wat de uitgang doet. Dat kan door de toleranties per exemplaar verschillen. De uitgang kan in ieder geval niet ergens halverwege blijven hangen, hij is of laag of hoog.

#3

bram2

    bram2


  • >250 berichten
  • 255 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 31 maart 2007 - 21:03

Hangt ervan af wat voor comparator je gebruikt. Trouwens de situatie waarbij 2 spanningen exact gelijk zijn zal in de praktijk nooit voorkomen. Beter is te vragen wat er gebeurt als beide spanning dicht bij elkaar liggen.

#4

bram2

    bram2


  • >250 berichten
  • 255 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 01 april 2007 - 09:42

Vond toevallig dit

http://webpages.eng..../comparator.pdf

Kijk is naar de eerste bladzijde. Eerste grafiek is het gedrag dat je zou willen. 3de grafiek is het gedrag van de echt comparator. Deze comparator is gewoon een versterker met grote gain eigenlijk.

2 dingen moet je opmerken:
1. De omslagspanning (hier Vo) varieert wat ten opzichte van de gewenste waarde. Dit kan enerzijds tussen comparators onderling zijn, of temperatuursinvloeden,....
2. Als de inputspanning dicht tegen Vo ligt, zal er geen perfecte 1 of 0 uitkomen.

Pg 2 kan je eventueel nog is lezen, al de rest gaat vooral over hoe je een comparator maakt op transistorniveau wat vermoed ik te moeilijk wordt.

Onthoudt vooral dat dit een mogelijk antwoord is op je vraag, want andere type comparators zullen ander gedrag hebben.

#5

klazon

    klazon


  • >5k berichten
  • 6610 berichten
  • Pluimdrager

Geplaatst op 01 april 2007 - 18:41

Trouwens de situatie waarbij 2 spanningen exact gelijk zijn zal in de praktijk nooit voorkomen.

Je kunt deze situatie wel nabootsen door de beide ingangen aan elkaar te knopen.





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures