Springen naar inhoud

* * * - - 2 stemmen

'jaarlijks 5000 doden door te veel keukenzout'


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Wien Ee

    Wien Ee


  • >1k berichten
  • 3133 berichten
  • VIP

Geplaatst op 07 april 2007 - 08:42

Een gemiddelde consument krijgt dagelijks tien tot twaalf gram zout binnen, beduidend meer dan de zes gram die de Gezondheidsraad als norm stelt. Als de zoutconsumptie wordt teruggebracht tot zes gram per dag, scheelt dat op jaarbasis in Nederland zo'n 5100 doden als gevolg van hersen- en hartinfarcten.

Lees meer ... Nu
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Bart

    Bart


  • >5k berichten
  • 7224 berichten
  • VIP

Geplaatst op 08 april 2007 - 15:21

Hoe kun je in hemelsnaam de hoeveelheid zout in ons voedsel direct koppelen aan het aantal doden door hersen- en hart infarcten? Er zijn meer factoren die daarin meespelen (vet, cholesterol etc) en die zijn niet zomaar te elimineren.

Of nu.nl heeft geen zak van het onderzoek begrepen of de onderzoekers moeten een snelcursus statistiek krijgen.
If I have seen further it is by standing on the shoulders of giants.-- Isaac Newton

#3

DePurpereWolf

    DePurpereWolf


  • >5k berichten
  • 9240 berichten
  • VIP

Geplaatst op 08 april 2007 - 20:54

Veel mensen zeggen dat te veel vet in je eten slecht voor je is.
Hetzelfde geld voor zout, teveel zout is slecht voor je cholestorol en daarom slecht voor de gezondheid.

Iedereen weet dat vet slecht voor je is, maar zout is ook erg slecht voor je.
Dus als gemiddeld mensen minder zout eten, krijg je gemiddeld minder sterfgevallen.

#4

RobertJ

    RobertJ


  • >100 berichten
  • 144 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 09 april 2007 - 09:06

En welkom in de wondere wereld van Junkscience O_o
Robert van der Veeke
Basugasubasubasu Basugasubakuhaku Gasubakuhakuhaku!!
"Better is the enemy of good enough." Dr. Mikoyan of the Mikoyan Gurevich Design Bureau.

#5

DePurpereWolf

    DePurpereWolf


  • >5k berichten
  • 9240 berichten
  • VIP

Geplaatst op 09 april 2007 - 11:24

Ik snap het probleem niet, het onderzoek is gewoon vertaald naar iets wat het normale volk begrijpt. Dus, als je teveel zout eet, heb je een grotere kans dat je sterft aan hart en vaatziektes. En inderdaad, als iedereen minder zout at, vertaald dat naar een x aantal minder sterfgevallen op het jaar. Natuurlijk post de media daar geen confidence interval, of p-waarde, maar anders zou het item ook nooit het nieuws bereiken.

'Reductie van zoutiname per dag vermindert de kans op hart en vaatziekte met 5%' is nou eenmaal een minder leuke titel.

#6

Math-E-Mad-X

    Math-E-Mad-X


  • >1k berichten
  • 2383 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 10 april 2007 - 00:19

Maar hoe meet je in godsnaam die waarden?
Ze geven ťťn testgroep 12 gram en een andere testgroep 6 gram zout per dag en vervolgens kijken ze hoeveel van die mensen dood gaan?
while(true){ Thread.sleep(60*1000/180); bang_bassdrum(); }





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures