Fotodetector

Moderator: physicalattraction

Reageer
Berichten: 10

Fotodetector

Wie weet er hoe een fotodetector precies werkt? Is dit met een fotodiode?

Gebruikersavatar
Berichten: 9.240

Re: Fotodetector

Er zijn verschillende fotodetectors, een oud fototoestel is een fotodetector (voor maar een keer)

Er zijn inderdaad diode fotodetectoren, zoals je in nieuwe digitale camera's vind

Berichten: 255

Re: Fotodetector

Een fotodiode zet een lichtintensiteit om in een stroom. Nadien wordt deze stroom met een transimpedantieversterker omgezet in een spanning.

Hier zie je een typisch voorbeeld van zo een schakeling (fotodiode + transimpedantieversterker). http://www.austriamicrosystems.com/03produ...ceAmplifier.pdf

Als je meer wilt weten over dingen zoals camera's dan moet je eerder naar CCD (charge coupled device) & cmos camera's op zoek.

Stel gerust vragen als je die nog zou hebben.

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 4.094

Re: Fotodetector

Op CERN heb ik meegewerkt aan de productie van fotodetectoren die enkele vierkante meters groot waren en in staat waren enkele fotonen waar te kunnen nemen. Zij werkten globaal als volgt: een foton wordt in een CsI-oppervlakte geadsorbeerd, waardoor een elektron vrijkomt. CsI heeft een hoge efficiency (iets van 34% meen ik uit mijn hoofd) voor dit proces. Dit elektron wordt in een gaswolk versneld naar een anode. Alvorens het hier aan komt, ioniseert hij meerdere moleculen in de gaswolk. De vrijgekomen elektronen versnellen ook naar de anode en ioniseren ook weer gasmoleculen. Hierdoor ontstaat een "avalanche"-effect. Alle elektronen worden opgevangen op de anode, dit levert een korte puls op, welke gemeten kan worden. Het van een elektron meer maken is een standaard gebeuren in een MultiWire Proportianal Chamber (MWPC). Het proces is een beetje vergelijkbaar met het proces van de veelgebruikte Photon Multiplier Tube (PMT).

Berichten: 10

Re: Fotodetector

dank u voor de hulp!! Heb nog een vraagje dat misschien wel lastig is. Namelijk wie weet een numerische afschatting van de bandgap en de golflengtes bij deze fotodetector??

Berichten: 255

Re: Fotodetector

Bandgap is in de orde van eV. Een veel gebruikt materiaal voor opto elektonische componenten is GaAs en heeft een bandgap van 1.42eV. Omrekenen naar golflengte van het licht gebeurt via

golflengte (in um) = 1.24/bandgap (in eV).

Gebruikersavatar
Berichten: 393

Re: Fotodetector

oftewel:

Energie=constante_van_plank*frequentie

frequentie=lichtsnelheid/golflengte

lichtsnelheid=3*10^8 [m/s]

constante_van_planck=6.63*10^-34 [J]

omrekenfactor joule->electronvolt: 1eV=1.6*10^-19J

dus:

golflente (in meters) = (3*10^8 * 6.63*10^-34 / 1.6*10^-19)/bandgap (in eV)=1.24*10^-6 / bandgap
Het is zwart met een witte dop en het lijnt je opstelling uit... Calibrero

Het is groen en het synchroniseert je signaal... Kermit de Trigger

Als je teveel energie hebt, kun je beter een andere baan zoeken.

Berichten: 10

Re: Fotodetector

In een fotodetector zit een halfgeleider met een bandgap die door elektronen kan overbrugd worden via de absorptie van een foton. Wie kan er me iets meer uitleg geven over dat absorberen van een foton??

Gebruikersavatar
Berichten: 9.240

Re: Fotodetector

Als een elektron genoeg energie krijgt door het absoroberen van een foton kan het van de valentieband naar de conductieband schieten. In de conductieband kan het meedoen aan elektronen transport waardoor de geleiding van de diode verandert.

Reageer