Springen naar inhoud

Onnodig veel kankerverwekkende stoffen in snacks


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Wien Ee

    Wien Ee


  • >1k berichten
  • 3133 berichten
  • VIP

Geplaatst op 26 april 2007 - 08:04

Consumenten die regelmatig chips, koek en patat eten, krijgen een onnodige hoeveelheid kankerverwekkende stoffen binnen. De oorzaak daarvan is de stof acrylamide.

Lees meer ... Nu
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

DePurpereWolf

    DePurpereWolf


  • >5k berichten
  • 9240 berichten
  • VIP

Geplaatst op 26 april 2007 - 08:56

Euh, mischien stomme opmerking. Maar zou het niet verboden moeten zijn om kankerverwekkend materiaal in snacks te verwerken?

#3

Morzon

    Morzon


  • >1k berichten
  • 2002 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 26 april 2007 - 10:43

laatste jaren heb ik daar wel echt veel van gegeten. :(
I was born not knowing and have only a little time to change that here and there.

#4

Benm

    Benm


  • >5k berichten
  • 8782 berichten
  • VIP

Geplaatst op 26 april 2007 - 11:39

Acrylamide is in dit verband wel eens vaker in het nieuws geweest, ik meen vooral in de VS, maar daar is er blijkbaar inmiddels iets aan gedaan.

Maar zou het niet verboden moeten zijn om kankerverwekkend materiaal in snacks te verwerken?


Dat is ook vast wel verboden, als je het er als zodanig aan toevoegt. Maar acrylamide ontstaat als gevolg van het bakken van zetmeelrijke producten... dat kun je nauwelijks toevoegen noemen. Het is ook niets nieuws, dat bij bakken en braden zowel smakelijke als ongezonde (potentieel zelfs kankerverwekkende) verbindingen ontstaan is al heel lang bekend. De aandacht ervoor is nieuws, het proces op zich gebeurde al toen de mens ze eerste patatje bakte.
Victory through technology

#5


  • Gast

Geplaatst op 26 april 2007 - 19:12

Ik dacht dat dit al lang geweten was en dat dit slechts gold bij bakken vanaf 180C?

#6

Morzon

    Morzon


  • >1k berichten
  • 2002 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 26 april 2007 - 19:46

ik weet het niet, maar misschien is het handig om bij wikpedia naar externe links te kijken:
http://nl.wikipedia....wiki/Acrylamide
I was born not knowing and have only a little time to change that here and there.

#7

Benm

    Benm


  • >5k berichten
  • 8782 berichten
  • VIP

Geplaatst op 27 april 2007 - 00:32

Meer informatie is altijd leuk natuurlijk!

Maar ik zou zeggen: geen reden tot paniek, het is iets dat eigenlijk altijd al in voedsel heeft gezeten, geen nieuwe carcinogene toevoeging of iets in die geest.
Victory through technology

#8

Wimpie44

    Wimpie44


  • >250 berichten
  • 429 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 28 april 2007 - 20:56

Ik heb de indruk dat dit verhaal opgaat voor bijna elk bewerkt voedsel product dat we eten. Waarschijnlijk geldt het ook voor tal van medicijnen die we gebruiken. Aan water kan je stoffen toevoegen die goed zijn voor je gebit. Je krijgt sterkere tanden, de kans op hart- en vaataandoeningen neemt echter toe. Bij plaspillen om de bloeddruk te verlagen, zie je soms nadat een middel 20 jaar in roulatie is, dat in de bijsluiter plotseling staat dat het middel kankerverwekkend kan zijn. (voorbeeld: hygroton).

#9

Benm

    Benm


  • >5k berichten
  • 8782 berichten
  • VIP

Geplaatst op 01 mei 2007 - 00:04

Bij medicijnen is het natuurlijk mogelijk dat zo'n bijwerking zelden voorkomt en daarom pas na een lange periode ontdekt wordt... wellicht hetzelfde verhaal bij fluorideren van kraanwater (al heb ik er nooit van gehoord dat dat voor hartfalen zorgt).

Ik denk dat het nogal ver gaat te stellen dat bewerkt voedsel altijd ongezond is... bovendien zijn juist bewerkingen die we als tamelijk 'natuurlijk' ervaren gevaarlijk: frituren, maar bijv ook roosteren boven open vuur (bbq) kan ervoor zorgen dat er carcinogene verbindingen ontstaan. Vaak is dat proces echter onlosmakelijk verbonden aan het proces waarbij een aangename smaak ontstaat, dus dan wordt het kiezen tussen smakelijk of gezond (maarja, das wel vaker zo...)
Victory through technology





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures