Springen naar inhoud

Aardlekschakelaar


  • Log in om te kunnen reageren

#1

ghrasp

    ghrasp


  • >250 berichten
  • 413 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 29 april 2007 - 18:27

Stel ik gebruik een apparaat dat is aangesloten op het stopcontact via een transformator.

Als een van de draden in het apparaat contact maakt met aarde werkt de aardlekschakelaar dan nog (ondanks dat er geen vaste stroomkring is)?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

klazon

    klazon


  • >5k berichten
  • 6607 berichten
  • Pluimdrager

Geplaatst op 29 april 2007 - 19:12

Nee, de aardlekschakelaar werkt dan niet, want in het primaire circuit (voor de trafo) loopt geen foutstroom.
In het secundaire circuit loopt ook geen aardstroom, want dat is waarschijnlijk zwevend uitgevoerd.

#3

Stephaan

    Stephaan


  • >250 berichten
  • 866 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 30 april 2007 - 00:37

@ klazon Ik neem aan dat je met de zwevend uitgevoerde secundaire cirtuit bedoelt dat de primaire en secundaire wikkelingen gescheiden (apart) zijn uitgevoerd.
Maar in zeer vele kleinere huishoudelijke transformatoren bestaat de secundaire wikkeling toch uit een deel van de primaire , waar de lagere spanning dan van afgetapt wordt. Dat soort trafo's is in zoverre onveiliger dat je 220volt kan krijgen t.o.v. de aarde ook op de secundaire zijde. Een aardlekschakelaar op de 220volt zijde kan je beschermen dan.

Of heb ik het helemaal mis?

Veranderd door Stephaan, 30 april 2007 - 00:42


#4

klazon

    klazon


  • >5k berichten
  • 6607 berichten
  • Pluimdrager

Geplaatst op 30 april 2007 - 08:47

@ klazon Maar in zeer vele kleinere huishoudelijke transformatoren bestaat de secundaire wikkeling toch uit een deel van de primaire ,

Laat dat "zeer veel" maar weg. De meeste trafo's hebben gescheiden wikkelingen. Alleen z.g. verhuistransformatoren hebben wikkelingen die galvanisch gekoppeld zijn, dat noemen we een autotrafo.
En bij de autotrafo wordt het inderdaad helemaal anders. Daar krijg je bij een aardsluiting ook daadwerkelijk een foutstroom in de aardlekschakelaar waardoor die zal uitschakelen.

PS: het is niet zo handig dat je voor je antwoord een nieuw draadje hebt geopend. Misschien kan een moderator beide draadjes aan elkaar plakken?

Veranderd door klazon, 30 april 2007 - 08:50


#5

ghrasp

    ghrasp


  • >250 berichten
  • 413 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 30 april 2007 - 09:42

Bedankt





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures