Het jeep probleem

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Gesloten
Berichten: 37

Het jeep probleem

Hallo,

voor Wiskunde moet ik met een klasgenoot een PO maken.

Dit is de opdracht van de Wiskunde B dag van 2001.

Het probleem is het volgende:

Een jeep moet door de woestijn rijden. Hij heeft een tank van 100 L. Onderweg zijn geen benzinestations, aan het begin is een oneindige hoeveelheid benzine. De jeep rijdt 1:10. Om een afstand van meer dan 1000 km te kunnen overbruggen, kan de jeep depots aanleggen en die vullen met benzine uit de tank.

De vraag is: Hoe kan het efficiëntste 3000 km worden overbrugt.

Nou is dit dus al een hele oude vraag, en er zijn een aantal antwoorden te vinden op het internet, maar wij komen er niet uit.

De eerste redenering die wij bedacht hadden was: Zet de depots steeds op de maximale afstand waar je nog benzine kunt overdragen, vanaf het eindpunt gerekend (in het kort). Onze theorie was dat hierdoor het heen-en-weer rijden geminimaliseerd werd. Dit werkte echter niet voor afstanden groter of gelijk aan 2000 km. Ook blijkt het (na zoeken op internet) niet het efficiëntst te zijn.

Op dit forum hadden wij al dit bericht gevonden, het probleem is echter dat wij de gedachtegang niet snappen (Ook al vinden we het wel logisch klinken)

Ons probleem is dat we niet snappen waarom het het efficiëntst is om voor elk depot 100 L te gebruiken, we hebben er al wel meer dan een uur over na zitten denken maar we komen gewoon niet tot een logische redenering.

Kan iemand ons helpen?

Gebruikersavatar
Berichten: 24.578

Re: Het jeep probleem

Zie hier en hier.
"Malgré moi, l'infini me tourmente." (Alfred de Musset)

Gesloten