Epitheliale cellen

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Berichten: 120

Epitheliale cellen

Het blijkt dat in het nefron, de tubulus een epitheliale structuur heeft.

Hoe kan nu iets bestaan uit enkel epitheliale cellen? Ik dacht dat epithiale cellen, cellen waren die aan de buitenkant van een structuur gelegen zijn.

Alvast bedankt!

Berichten: 8.614

Re: Epitheliale cellen

Epitheelcellen zijn inderdaad cellen die het vrije oppervlak van het lichaam en verschillende lichaamsholten "bekleden".

Dit wil echter niet zeggen dat ze alléén dit doen. Epitheelcellen hebben echter meestal wel een bedekkende functie, maar bij bijvoorbeeld klierweefsels, die ook opgebouwd zijn uit epitheelcellen is de bedekkende functie ondergeschikt geworden aan de productie en de afscheiding van de door de klieren gemaakte stoffen.

Epitheelcellen sluiten zonder intercellulaire stof op elkaar aan zodat moleculen niet of nauwelijks tussen de cellen door kunnen diffunderen. Bepaalde (reabsorberende) epithelia zijn wel te passeren door moleculen (de darmwand en - in jouw geval - de nier). In dit geval doen de epitheelcellen zelf aan actief transport waarbij ze aan de ene zijde moleculen opnemen en tegelijkertijd aan de andere zijde uitscheiden.
Geloof niet alles wat je leest.


Heb jij verstand van PHP? Word Technicus en help mee om Wetenschapsforum nog beter te maken!

Berichten: 3.165

Re: Epitheliale cellen

In dit geval doen de epitheelcellen zelf aan actief transport waarbij ze aan de ene zijde moleculen opnemen en tegelijkertijd aan de andere zijde uitscheiden.
Hierdoor kan de nier de nuttige stoffen terug opnemen, de schadelijke stoffen uitscheiden en dit met zo weinig mogelijk vochtverlies.

Hiervoor hebben zulke epitheliale cellen (ook in oa de darmen en de klieren) veel ionenkanalen en soms ook aquaporines (kanalen die selectief water doorlaten). Water diffundeert zowel doorheen de aquaporines als tussen de cellen.
Deze berggorilla wordt ernstig met uitsterven bedreigd doordat hun natuurlijk habitat wordt aangetast agv illegale bomenkap :(

We kunnen, nog, voorkomen dat deze prachtige dieren uitsterven. Familie laat je toch niet in de steek.

Re: Epitheliale cellen

epithelia zijn bedekkende cellen voor (bijna) alle organen.

wat die AQP betreft, een mutatie daaraan veroorzaakt diabetes insipidus, met polydipsie en polyurie tot gevolg... maw als je epithelia van je nefron niet goed werken, heb je een waterig probleem.

Reageer