Springen naar inhoud

Micro organismen


  • Log in om te kunnen reageren

#1

nikske

    nikske


  • >250 berichten
  • 265 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 12 mei 2007 - 22:35

kan iemand nalezen of volgende verklaringen kloppen?

we hebben getest waar veel en waar weinig micro organismen ontstaan zijn.
we hebben in 11 proefbuizen gedroogde erwten gebracht en er dan telkens een verschillende oplossing opgebracht.
na 2 weken hebben we getest (wij hebben onze buizen in de koelkast gezet).

we rangschikken de proefbuizen van helder naar troebel, we vergkegen het volgende (buizen bevatten gedroogde erwten , oplossing en afgesloten met parafilm)

helderst van boven, troebelst van onder

buis met niks in (alleen erwten)
buis met NaCl 0.1g opl in 10 ml water
buis met NaCl 1g opl in 10 ml water
buis met 10 ml azijn
buis met 10 ml gedestileerd water
buis met 10 ml leidingwater
buis met 10 ml ethanol
buis met 10 ml gekookt leidingwater
buis met 10 ml suiker opl 0.1g
buis met 10 ml suiker opl 1 g
buis met 10 ml suiker opl 1g gekookt

nu was de vraag, geef verschil en verklaring tussen

leiding water en gedestileerd water: gedestileerd water helderder dan leidingwater, dus ook minder mo's. verklaring: il leidingwater zitten nog mineralen die kunnen gebruikt worden als voeding voor mo's.

nacl 1g en nacl 0.1g : minder mo's in nacl 0.1g. verklaring: meer voedingsstoffen in proefbuis met 1g nzcl

suiker 1 g en suiker 0.1g: meer mo's bij suiker 1g, omdat meer voedingsstoffen in suiker 0.1g

suiker 1g en suiker 1g gekookt : meer mo bij suiker 1g gekookt omdat in gekookt water minder rommel (bacterien) zit dan in suiker 1g ongekookt.

verschil proefbuizen op kamertemp dan op koelkasttemp : meer mo bij kamertemp, omdat bij koelkast = lagere temp dus ook minder mo (micro organismen ontwikkelen minder bij koude).

vragen

welke milieus zijn voordelig voor micro organismen
==> warme en voedzame milieu's

welke milieus minst voordelig
==> koude en waar veel zuur (azijn,..) en weinig voedingsstoffen zitten

ideale groeivoorwaarden bacterieen

==> voldoende warmte
==> voldoende voedingsstoffen
==> geen te lage pH
==> veel zuurstof (voor aerobe mo) en weinig zuurstof (voor anaerobe mo)

zou iemand me kunnen zeggen of deze resultaten en oplossingen kloppen en of ik niets vergeten ben??
alvast bedankt
Etiam capillus unus habet umbram suam.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Wouter_Masselink

    Wouter_Masselink


  • >5k berichten
  • 8247 berichten
  • VIP

Geplaatst op 13 mei 2007 - 12:21

Over het algemeen zijn er een paar criteria waaraan een media moet voldoen om een specifieke cultuur te kunnen kweken: Specifieke temperatuur (meestal 30-37 graden celcius), ionsterkte, pH, voedingsstoffen, selectie druk, aeroob/ anaeroob en met/zonder agitatie.
"Meep meep meep." Beaker





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures