Springen naar inhoud

Nutritionele analyse


  • Log in om te kunnen reageren

#1

nikske

    nikske


  • >250 berichten
  • 265 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 19 mei 2007 - 23:39

we moeten voor het vak voedingsleer alles leren over wat me max per dag mogen opnemen , ...

maar wat ik me afvraag en wat niet behandeld wordt in de les,
hoe bepaalt men hoeveel kcal of kj er in 100 g van een bepaald voedingsmiddel zit?

je ziet op de nutellapot wel staan x kcal/100g, maar hoe berekenen ze dat, hoe zoeken ze dat uit?

bedankt

Nikske
Etiam capillus unus habet umbram suam.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Benm

    Benm


  • >5k berichten
  • 8787 berichten
  • VIP

Geplaatst op 20 mei 2007 - 00:57

Men bepaalt dat door een bekende hoeveelheid van het gedroogde voedingsmiddel (letterlijk) te verbranden en de vrijkomende energie te bepalen middels caloriemetrie. Vervolgens wordt de vrijgekomen hoeveelheid energie verrekend met een factor voor hoeveel energie daarvan beschikbaar is via menselijk vertering.

Die factor hangt dus af van de samenstelling, en kan vrijwel 100% zijn voor bijvoorbeeld suikers, maar ook 0% voor zaken die welliswaar brandbaar, maar niet verteerbaar zijn (vezels, parafine etc). Het uiteindelijke getal is dus een combinatie van calorimetrie en rekenwerk op basis van wat we weten over hoe voedsel verteerd wordt.
Victory through technology





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures