Smelttemperaturen
Moderator: ArcherBarry
-
- Berichten: 2
Smelttemperaturen
Heb even een vraagje:
Waarom stijgt de smelt-en kooktemperaturen van koolstofverbindingen (met karakteristieke groepen, dus zoals esters, alkaanzuren,...) naarmate de keten langer wordt?
Dank je
Waarom stijgt de smelt-en kooktemperaturen van koolstofverbindingen (met karakteristieke groepen, dus zoals esters, alkaanzuren,...) naarmate de keten langer wordt?
Dank je
- Lorentziaan
- Berichten: 1.433
Re: Smelttemperaturen
Als Engels geen probleem is, hier is een korte uitleg:
http://www.elmhurst.edu/~chm/vchembook/501hcboilingpts.html
Er wordt daar verteld dat langere ketens hogere smelt- en kookpunten hebben omdat de intermoleculaire aantrekkingskrachten tussen lange ketens groter zijn dan bij korte ketens. Ook kunnen langere ketens 'in de war' komen, wat het ook moeilijker maakt om ze te ontwarren (hoger smelt- en kookpunt).
http://www.elmhurst.edu/~chm/vchembook/501hcboilingpts.html
Er wordt daar verteld dat langere ketens hogere smelt- en kookpunten hebben omdat de intermoleculaire aantrekkingskrachten tussen lange ketens groter zijn dan bij korte ketens. Ook kunnen langere ketens 'in de war' komen, wat het ook moeilijker maakt om ze te ontwarren (hoger smelt- en kookpunt).
-
- Berichten: 2
Re: Smelttemperaturen
Bedankt om te antwoorden! Het heeft in ieder geval geholpen; ik kan er eindelijk aan uit pi.gif