Smelttemperaturen

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Berichten: 2

Smelttemperaturen

Heb even een vraagje:

Waarom stijgt de smelt-en kooktemperaturen van koolstofverbindingen (met karakteristieke groepen, dus zoals esters, alkaanzuren,...) naarmate de keten langer wordt?

Dank je :wink:

Gebruikersavatar
Lorentziaan
Berichten: 1.433

Re: Smelttemperaturen

Als Engels geen probleem is, hier is een korte uitleg:

http://www.elmhurst.edu/~chm/vchembook/501hcboilingpts.html

Er wordt daar verteld dat langere ketens hogere smelt- en kookpunten hebben omdat de intermoleculaire aantrekkingskrachten tussen lange ketens groter zijn dan bij korte ketens. Ook kunnen langere ketens 'in de war' komen, wat het ook moeilijker maakt om ze te ontwarren (hoger smelt- en kookpunt).

Berichten: 2

Re: Smelttemperaturen

Bedankt om te antwoorden! Het heeft in ieder geval geholpen; ik kan er eindelijk aan uit pi.gif

Reageer