Springen naar inhoud

Berekenen pH mengsel: water, alcohol, suker en wijnsteenzuur


  • Log in om te kunnen reageren

#1

HansNL

    HansNL


  • 0 - 25 berichten
  • 2 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 11 februari 2005 - 17:26

Is er iemand op dit forum die de theoretische (= verwachte) pH waarde van een mengsel bestaande uit:
- water rest
- alcohol 13 volume %
- suiker 20 gram per liter
- wijnsteenzuur 8 gram per liter
zou kunnen uitrekenen.

Ik begreep dat deze vraag niet zo eenvoudig als als zij lijkt omdat wijnsteenzuur een zwak zuur zou zijn met bufferende eigenschappen.

Bovenstaand mengsel lijkt enigszins op de samenstelling van een wijn.

De gedachte is dit voor twee van dergelijke profielen, (waarvan de gezamelijke hoeveelheid vaste stoffen 20 + 8 = 28 gram per liter blijft) te doen en dan de werkelijke pH te meten.
De uitkomst moet dan een maat voor de werkelijke verhouding tussen het suiker en de wijnsteenzuur zijn.
HansNed

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

JanMeut

    JanMeut


  • >1k berichten
  • 2116 berichten
  • VIP

Geplaatst op 11 februari 2005 - 17:40

Mijn eerste gedachte is dat het inderdaad vrij simpel is. Alles lost op, niets reageert, dus zou je het als een oplossing van 8 gr/liter wijnsteenzuur kunnen zien.

Dat is een zwak zuur en volgens de gewone berekeningsmethode kan je dan de pH berekenen.





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures