elastische en plastische materialen

Moderators: jkien, Xilvo

Reageer
Berichten: 8

elastische en plastische materialen

Ik ben op zoek naar informatie over plastische en elastische materialen voor te gebruiken tijdens de lessen fysica in het derde jaar.

mvg

Gebruikersavatar
Berichten: 7.224

Re: elastische en plastische materialen

De meeste materialen hebben een elastische en plastisch traject, afhankelijk van de toegepaste stress

Een elastiekje is een voorbeeld van elastische materiaal en als je heel hard trekt zal het ook plastische vervorming tonen.

Lood is een goed voorbeeld van materiaal wat makkelijk plastisch kan vervormen.
If I have seen further it is by standing on the shoulders of giants.-- Isaac Newton

Berichten: 8

Re: elastische en plastische materialen

Uit het leerplan dat ik moet volgen blijkt eerder dat het gaat over het terugkaatsen van de elastische stoffen en niet van de plastische stoffen zoals bijvoorbeeld rubber en klei.

Jouw antwoord had ik al op een aantal sites gevonden maar volgens mij handelt het daar niet over.

En ken je ook een aantal leuke en eenvoudige voorbeelden, toepassingen van dit onderwerp want dit is een onderwerp voor de toegepaste fysica.

Gebruikersavatar
Berichten: 115

Re: elastische en plastische materialen

Al een groot aantal jaren is er een rubberachtige, sterk plastisch te vervormen speelgoed in de handel, bijv. onder de naam 'silly putti' of iets dergelijks. Het lijkt wat op klei. hiermee kun je goed verschillende demonstraties geven: door het langzaam uit te trekken zal het zeer sterk plastisch vervormen, net als kauwgom. Door het heel snel uiteen te trekken zal er veel minder plastische vervorming optreden en veel eerder een soort van 'brosse' breuk. Wanneer je er een balletje van kneed ku je er prima mee stuiteren, wat met klei veel minder goed kan.

Hiermee kun je dus de mate van vervorming uitzetten tegen de snelheid waarmee wordt vervormd, waarbij stuiteren dus nauwelijks deformatie oplevert.[/u]
aha!

Gebruikersavatar
Berichten: 4.220

Re: elastische en plastische materialen

Voor gevorderden misschien laten zien wat het verschil tussen verenstaal en 'gewoon' staal is. Na het demonstreren van de elastische vervorming van verenstaal zou je kunnen laten zien hoe hard het is in relatie toe het 'gewone' staal. Stook beide staalsoorten goed heet en laat zien wat dat met je staal doet. Betrek dat op staalconstructies in de bouw.. daarom is fireproofing (bestrijding) zo belangrijk in staalbouw.

Gooi het ook eens tegen de muur ofzo :wink:

De brandweer kan je trouwens alles vertellen over het verschil tussen houten dakspanten en stalen dakspanten; van hout kun je voorspellen wanneer het bezwijkt, terwijl je dat bij staal erg moeilijk kunt doen. Er is moeilijk op staal te vertrouwen als brandweerman..

..de relatie tussen hardheid en taaiheid is ook 'leuk' om te laten zien; gietijzer vs. constructiestaal bijvoorbeeld. Laat het eens vallen of trek het kapot. Neem er een plaatje van en buig het een aantal keer heen en weer tot het breekt. Tel dit en laat de leerlingen het verschil verklaren misschien?
Of course, the theory of relativity only works if you're going west.

-Calvin-

Gebruikersavatar
Berichten: 647

Re: elastische en plastische materialen

dit is een leuke illustratie: http://www2.caometalektro.nl/kennisweb/las...sen/las2_46.htm

elastisch gebied: materiaal reageert als een veer: belasting weg, vorm terug

plastisch: materiaal begint fundamenteel uit te rekken, kan niet teruggekeerd worden

zo heeft porselein een zeer klein elastisch gebied, gevolgd door breuk

staal heeft een klein elastisch gebied, en een vrij groot plastisch gebied
???

Reageer