Arteriële en veneuze aandoeningen

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Berichten: 12

Arteri

Als iemand lijdt aan arterieele aandoening, bijvoorbeeld atherosclerose in de benen, wat voor invloed heeft dat dan op de veneuze afvloed? Gaat dit dan veel langzamer? En kan er dan oedeem ontstaan?

Berichten: 55

Re: Arteri

Bij een arteriële aandoening zoals atherosclerose kan het gebeuren dat de afterload (weerstand in de arteries waartegen het hart moet pompen) van het hart te groot wordt. D.w.z. dat het hart (hier linker kamer) zijn bloed onvoldoende kan wegpompen waardoor het stuwing veroorzaakt in de linker voorkamer en uiteindelijk in de longhaarvaten (van waar dat bloed komt). Dit geeft aanleiding tot longoedeem. En vermits het bloed uit de longen via de longvenen naar het hart stroomt, is dit een veneus probleem.

Atherosclerose van de benen hoeft niet direct problemen te geven in de veneuze afvoer uit de benen zolang de normale anatomo-fysiologische mechanismen hun werk doen. Zolang het veneuze bloed uit de benen door spierbewegingen en een adequaat kleppensysteem afgevoerd kan worden ontstaat geen oedeeem.

Als het rechter hartgedeelte (door atheroscleroseprocessen) zijn bloed onvoldoende kan wegpompen ontstaat er in het voorliggende veneuze systeem wel een overdruk (verhoogde preload). en dit kan zich uiten in oedemen in benen en voeten.
Alles is altijd overal tegelijkertijd.

Onbezonnen respect voor gezag is de grootste vijand van wijsheid.

Reageer