Atomen afsplitsen uit elementen

Moderator: physicalattraction

Reageer
Berichten: 4.502

Atomen afsplitsen uit elementen

Bij heel globale bestudering van atoomtheorien lees ik dat elementen bestaan uit atomen van dezelfde soort,welke soort gesplitst kan worden in de kern tot elementaire deeltjes.

En deze bestaan volgens info bij Wikipedia uit materie en niet-materie als oa.quarks.

Zijn bovenvermelde atomen ook te scheiden van de "kern" van dezelfde materie ;bijv.het element zuurstof zou bestaan uit 2 atomen met elk 8 protonen,8 neutronen en 8 electronen.Dus is een dergelijke atoom af te scheiden.

Mogelijk een stupide vraag van een belangstellende techneut :D

Gebruikersavatar
Berichten: 2.242

Re: Atomen afsplitsen uit elementen

Het element zuurstof is O, jij hebt het over O2, dat is een molecule die uit twee zuurstofatomen bestaat.

Je kan zo een zuurstofatoom "afscheiden" als je wat energie toevoegt om de binding tussen de atomen te breken, hoe zou je anders chemische reacties kunnen bekomen?

Gebruikersavatar
Berichten: 9.240

Re: Atomen afsplitsen uit elementen

Men noemt een O zonder O vriendje, of een N zonder N vriendje, of een F zonder F vriendje, (alle drie komen in de natuur als X2 voor) een radicaal. Omdat het overal mee reageerd. De reden waarom O zo graag met zijn tweeen is, is omdat ze erg reactief zijn, en heel graag hun elektronen schil vol willen hebben.

Radicalen worden gecreeert in Plasma's en worden gebruikt voor het etsen van allerlei materiaal, vooral in de Semiconductor industrie.

Reageer