Kleurrijk ijzer

Moderator: Astro

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 2.005

Kleurrijk ijzer

Onder invloed van een magnetisch veld kun je een suspensie van ijzeroxidehoudende nanokristallen van kleur laten veranderen. Door de veldsterkte te wijzigen kun je het hele zichtbare spectrum van rood naar violet doorlopen, zo schrijft Yadong Yin (University of California, Riverside) in een online-publicatie in Angewandte Chemie International Edition.


Lees meer... C2W
...verhit de dichloormono-oxide tot 277 graden Celcius en geniet van het effect...

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 51.271

Re: Kleurrijk ijzer

Ik snap iets niet helemaal. We hebben het er een half jaar geleden eens over gehad dat ijzer op deze fijne schaal niet zou reageren op een magnetisch veld.

http://www.wetenschapsforum.nl/index.php?s...=49312&st=0

(magnetische cornflakes)

(Wat ik daar niet meer heb gerapporteerd, is dat ik met twee koelkastmagneten tegen een limonadeglas, gevuld met een oplossing van ijzerchelaat, geprobeerd heb of die veronderstelling juist was. Ook na een week was er aan de oplossing niets te zien, ook nadat het water geheel was verdampt was er in het glas geen ongelijkmatige verdeling van poederneerslag te bekennen).


Nou is 180 nm natuurlijk vrij groot (hoewel, met een polyacrylaatmantel zal de omvang van het magnetietkristal toch ook al gauw beperkt bijven tot enkele tientallen moleculen?), maar toch. Iemand een nadere uitleg?
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN...
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

Gebruikersavatar
Berichten: 3.135

Re: Kleurrijk ijzer

Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Reageer