Zouten ontleden

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Berichten: 325

Zouten ontleden

Weet hier iemand toevallig welk soort zout (bijv.Natriumhydroxide ) het makkelijkst te ontleden is en of er dan giftige stoffen ontstaan? En hoe dat het makkelijkst gaat? Danku!

Berichten: 2.746

Re: Zouten ontleden

elektrolyse van natriumhydroxide is een van de simpelste denk ik (lees: minst moeilijk)

pas op, zowel vloeibaar NaOH, chloorgas en Na-metaal zijn gevaarlijke stoffen.

en die elektrolyse is niet zo iets om even tussen de soep en de patatten in je hobbylabootje uit te voeren.

Gebruikersavatar
Berichten: 3.151

Re: Zouten ontleden

Dan ben ik toch benieuwd hoe je aan chloorgas gaat komen bij de electrolyse van een natriumhydroxide oplossing :D Koude kernfusie? pi.gif
Appareo decet nihil munditia?

Berichten: 325

Re: Zouten ontleden

Er komt inderdaad geen chloorgas vrij. Maar is het niet het makkelijkst om natriumchloride doormiddel van natrium hydroxide over elkaar heen te gooien? Ik wist het niet zeker en daarom vroe gik het ook hier. Ja ik had ook gelezen over electrolyse van natriumhydroxide maar toen moest ik op zoveel letten. Zoals dat de electroden niet van metaal waren, dat het potje waarin je de natrium hydroxide vloeibaar maakt niet van metaal is, Dat je uiteindelijk kaarsvet over het natrium moet gooien anders trekt het waterstof uit de lucht. Etc. Ohja ik ben het van plan om in mijn achtertuin te doen zodra mijn ouders op hun werk zijn. Is dit verstandig of zou ik mensen die voorbij lopen of mensen die naast ons wonen kunnen verwonden met gassen of iets? Mijn vader heeft een gasmasker die kan ik wel gebruiken. Dus ik loop geen gevaar met gassen.

Gebruikersavatar
Berichten: 3.151

Re: Zouten ontleden

Ik raad het je af om iets te doen waarvan je niet heel zeker weet wat er gebeurt en hoe heftig dat gebeurt. Aangezien je natrium wilt maken, valt dat onder "heel erg gevaarlijk en ik zou er nooit aan beginnen". En ik weet wel wat er gebeurt, wat de risico's zijn, hoe ik ongelukken kan voorkomen. Jij wilt het experiment buiten uitvoeren zeg je: dat is geen goed gecontroleerde omgeving, beter zou zijn een schuurtje met goede brandwerende platen tegen muur en plafond en een goed werkende afzuiginstallatie. Die heb je niet tot je beschikking, vrees ik.

Wat is uiteindelijke doel? Wil je natrium produceren of is het om het even welk zout je gaat ontleden?

edit: van natuurwetenschappen.nl
Het is mogelijk, maar levensgevaarlijk !!! Dat is ook de reden dat jouw leraar niks heeft verteld. Men gebruikt hiervoor gesmolten natriumhydroxide [NaOH] wat o.a. als gootsteenontstopper te koop is. Dit loog wordt vloeibaar bij 318 graden celsius. Nu is gootsteenonstopper al redelijk gevaarlijk, maar bij deze temperatuur is het ca. 1000 maal reactiever. Een spatje op je huid verandert je huid direkt in zeep (een zeer slecht genezende wond). Dit is op zich niet zo erg. Erger wordt het als je het in je ogen krijgt, want dan ben je permanent blind. Het is verstandig om vooraf even te oefenen om in deze toestand 112 te bellen of het nummer voor te programmeren.
i rest my case
Appareo decet nihil munditia?

Berichten: 2.746

Re: Zouten ontleden

Dan ben ik toch benieuwd hoe je aan chloorgas gaat komen bij de electrolyse van een natriumhydroxide oplossing pi.gif Koude kernfusie? :D
:D

ik zat ook met NaCl in mn hoofd, dat wordt zelfs vaker gebruikt denk ik. maar NaCl heeft een hogere smelttemperatuur dan NaOH

Gebruikersavatar
Berichten: 3.151

Re: Zouten ontleden

Jups, en je moet met het gesmolten zout werken. Daarom is het ook zo'n gevaarlijke proef.

Ik ben benieuwd hoe Gijs 318 graden Celsius dacht te bereiken, zonder gespecialiseerde apparatuur.
Appareo decet nihil munditia?

Berichten: 12.262

Re: Zouten ontleden

Werken met gesmolten zouten is niet zo moeilijk, een degelijke smeltkroes en een bunsenbrander doen wonderen. Een probleem met NaOH is wel dat het, zeker bij de temperatuur, als een gek reageert met CO2 uit de lucht waardoor je met carbonaat blijft zitten. NaCl heeft daar geen last van, maar een aanzienlijk hoger smeltpunt.

Overigens lijkt het me geen verantwoord proefje voor thuis: een kroesje zout of loog smelten en daar flink wat stroom doorheen jagen. Qua reacties zal het wel werken, maar als het mis gaat eindig je met een forse knal en rondvliegende spetters gesmolten zout danwel loog. Zonder een zuurkast met explosiebestendig glas erin zou ik me er iig niet aan wagen.
Victory through technology

Berichten: 325

Re: Zouten ontleden

lala schreef:Jups, en je moet met het gesmolten zout werken. Daarom is het ook zo'n gevaarlijke proef.

Ik ben benieuwd hoe Gijs 318 graden Celsius dacht te bereiken, zonder gespecialiseerde apparatuur


Natriumhydroxide is eigenlijk gootsteen ontstopper en ik heb gelezen dat mensen dat gewoon met een ordinaire gasbrander smolten. En het uiteindelijke doel is inderdaad om natrium te maken. Ik ben namelijk van plan om een miniatuur raket de lucht in te krijgen en natrium klinkt als de perfecte stof. En dan kijken of ik er met een hoge druk water door heen kan jagen. Of andersom dan heb ik mischien een raket. Ik kan natuurlijk ook andersom een klep open doen en dan dat het natrium naar beneden valt in het water en door de hitte automatisch een druk wordt opgebouwd. Alleen dat is denk ik wel gevaarlijker. Mischien kan ik ook natrium in het water laten vallen en dat in het kamertje waar het natrium in zat op hoge druk staat ofzo.

Berichten: 2.746

Re: Zouten ontleden

ik zou dat plan laten varen.

er zijn genoeg andere mogelijkheden om je raket te laten vliegen.

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 51.265

Re: Zouten ontleden

ik zou dat plan laten varen.
Da's wijze raad. pi.gif
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN...
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

Gebruikersavatar
Berichten: 3.151

Re: Zouten ontleden

Ik denk dat de ouderwetse waterraket verder komt, natrium als brandstof is niet heel erg efficiënt.
Appareo decet nihil munditia?

Berichten: 12.262

Re: Zouten ontleden

Als je een raket wilt aandrijven door gas-generatie zou ik ook voor een andere optie gaan dat natrium en water mengen. Niet dat dat niet kan werken, maar de hoeveelheid gas is niet spectaculair groot, terwijl het wel een tamelijk gevaarlijke opzet is.

Modelraketjes werken normaliter met (ruwweg) buiskruit-achtige mengsels om snel voldoende gassen te maken, dat is een bewezen aanpak die bovendien per hoeveelheid brandstof veel gas oplevert. Als je het graag helemaal zelf wilt maken zou ik eens kijken naar een reactie met bijv kaliumchloraat en suiker (of een andere brandstof waarmee een vormbaar mengsel ontstaat). Uiteraard heeft dat ook zn risico's, maar het lijkt me veiliger dan een hoeveelheid natronloog onder druk maken (want dat doet de Na/H2O reactie feitelijk).
Victory through technology

Gebruikersavatar
Berichten: 10.561

Re: Zouten ontleden

Natriumhydroxide is eigenlijk gootsteen ontstopper
Inderdaad, het bijt zich door alle troep in je gootsteen heen. Voornamelijk organisch materiaal, zoals etensresten. Opgebouwd uit ongeveer dezelfde stoffen als je huid. Let wel, dat zijn korrels met relatief weinig reactief oppervlak.

Als je het gaat smelten wordt het nog eens een factor 100 gevaarlijker. Dan moet er echt niets mis gaan, want het zal zich dwars door je kleren en je huid heenvreten.

Ga je het dan ook nog eens electrolyseren dan wordt je stof nog weer een factor 100 reactiever en gevaarlijker. Een raket zul je er misschien wel mee kunnen aandrijven, maar je zult totaal geen controle hebben over het proces. Met een beetje pech ontploft je raktet gewoon.

Niet doen. Echt niet. En zeker niet als er niemand thuis is om je naar het ziekenhuis te brengen als het misgaat.

p.s. natrium wordt bewaard onder olie. Niet omdat het waterstof uit de lucht trekt (hoe kom je daar nou bij?) maar omdat het heftig reageert met zuurstof, CO2 en water, die alle 3 in de lucht aanwezig zijn.
Cetero censeo Senseo non esse bibendum

Berichten: 325

Re: Zouten ontleden

hoe werkt zo`n waterraket? De link werkt niet.

Reageer