Springen naar inhoud

Appelcider


  • Log in om te kunnen reageren

#1

yourec

    yourec


  • 0 - 25 berichten
  • 5 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 18 februari 2005 - 22:41

Ik ben volop bezig met appelcider te maken,
ik heb 1 liter water genomen het in een glazen kan gedaan, 3appels geschild en ze tot pulp verwekt, 5 koffielepels suiker erbijtoegevoeg en wat gist,

ik heb het goed afgesloten fat er geen lucht bij kan en een waterslot opgezet,

nu de kans op een CO2 ontploffing is die er?
De kans op Methanol in mijn appelcider is die er ook?
en zo ja kan ik ze dan zelf aantonen, voor ik ze naar een labo moet brenegen

P.s ik zit in het 4e jaar chemie, dus ik versta misschien enkele chemische uitleggen :shock:

Alvast bedankt!
Yourec

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

JanMeut

    JanMeut


  • >1k berichten
  • 2116 berichten
  • VIP

Geplaatst op 19 februari 2005 - 12:54

Door het waterslot is de kans op het ontploffen van het vat ongeveer nul. Dat is dan ook de functie van het waterslot: er kan geen lucht in, maar het koolzuurgas kan er bij overdruk wel uit!

Als je de appels er met pit en al hebt ingedaan is er kans op methanolvorming. Het is nogal lastig om de concentratie hiervan thuis te bepalen.

Zie voor een eenvoudige methode deze link:
http://members.chell...methyltest.htm

#3

yourec

    yourec


  • 0 - 25 berichten
  • 5 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 24 februari 2005 - 12:23

Nee ik heb geen pitten bij de cider gedaan, Nu is al de suiker op de bodem gevallen, en de pulp is terug gezakt ....

#4

stoker

    stoker


  • >1k berichten
  • 2746 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 25 februari 2005 - 17:42

het is hoogst waarschijnlijk dat er methanol gevormd is, de pectine die (redelijk veel) in appelen zit wordt omgevormd tot methanol, maar de concentratie is zo laag dat het geen kwaad kan, bij gewone wijn zit het bijvoorbeeld ook
enkel bij distilleren wordt het gevaarlijker, door het destilleren wordt de concentratie groter en dus het gevaar ook
om de methanol uit je wijn te houden kan je eerst de appelen schillen, ontpitten en enkel het vruchtvlees overhouden, dat maakt het al een stuk veiliger, maar 100% clean kom je nooit

op het internet heb ik ooit ergens ( in het ned ) een test gezien waar je geen apparatuur voor nodig had, enkel wat chemicalien om methylalcohol aan te tonen
ik zal eens zoeken, wie weet dat ik het terugvind

#5

stoker

    stoker


  • >1k berichten
  • 2746 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 27 februari 2005 - 16:56

methanoltestset

http://212.204.197.3...466a2ae30ff94f6

#6

yourec

    yourec


  • 0 - 25 berichten
  • 5 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 03 maart 2005 - 18:21

Nu mijn leerkracht van Labo chemie zegt dat moest er methanol in zitten die meteen vervliegd,

en mijn leerkracht van Fysica zegt at methanol goed oplosbaar is in water

ik heb de cider ondertussen gefiltreerd, en terug met het waterslot op een warme plaats gezet, er vormt zich ondertussen ook al koolzuur.

#7

stoker

    stoker


  • >1k berichten
  • 2746 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 03 maart 2005 - 19:38

zo ver liggen de kookpunten van methanol en ethanol nu ook weer niet van elkaar, en om te laten verdampen heb je een open fles nodig, dus zure wijn en een vermindering van het ethanolpercentage

en dat methanol goed oplosbaar is in water is eerder negatief dan positief, moeilijker om het eruit te halen
en cider met een waterslot mag normaal niets meer doen, dus geen CO2, dat moest al uitgereageerd zijn

#8

yourec

    yourec


  • 0 - 25 berichten
  • 5 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 03 maart 2005 - 21:13

Ja maar de koolzuur van waar komt die dan?`

en moest ik mijn cider destileren ben ik veel smaakstoffen kwijt...
hoeveel weken moet ik de cider nog laten gisten?

#9

JanMeut

    JanMeut


  • >1k berichten
  • 2116 berichten
  • VIP

Geplaatst op 04 maart 2005 - 06:52

Zolang er vergisting plaats vindt ontstaat er koolzuur. De suikers worden door de gisten omgezet in alcohol en koolzuur.

De aanwezige methanol (idd pectine is bij vergisting ook een bron van methanol) zal je er niet eenvoudig uitkrijgen. Deze vervliegt zeker niet zomaar! Als je de cider niet destileert zal er maar weinig methanol per liter inzitten, dus loop je niet veel risico.

Als je gaat destileren wordt de alcohol geconcentreerder, maar de methanol ook. Dit kan je deels opvangen door de eerste vijf procent van je destilaat weg te doen. Aangezien methanol eerder verdampt dan ethanol zal de methanol goedeels als eerste overgaan. De overige 95 % zal dan veel minder methanol bevatten.

#10

stoker

    stoker


  • >1k berichten
  • 2746 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 05 maart 2005 - 19:15

ik heb al gehad dat mijn 10-literfles rustig doorborrelde gedurende een paar maanden. en het kan ook al voorbij zijn na enkele weken
het hang van de temperatuur af ( ongeveer 25°C wordt gezien als ideaal), de concentratie suiker, eventuele bijgevoegde gist (soort en concentratie) en ik denk ook de druk als je een waterslot gebruikt





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures