Bepaling ammoniumgehalte Pokon

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer

Bepaling ammoniumgehalte Pokon

Hallo aan iedereen die dit leest!

ik ben bezig met een proefje voor scheikunde. ik probeer het ammoniumgehalte van pokon te bepalen, maar dit moet ik kunnen bepalen doorin basisch milieu, in aanwezigheid van KBr, een elektrolyse uit te voeren. Helaas kom ik bij het elektrolyseren in de knel.

Ik had nl. zo gedacht van: NH4+ + OH- ---> NH3 + H2O (zuur-basereactie)

Vervolgens bepaal ik dan wat de sterkste oxidator is en wat de sterkste reductor is. Dit blijken respectievelijk H2O en Br- te zijn. Maar hoe kan ik nou hieruit bepalen wat het ammoniumgehalte van Pokon is? Bovendien weet ik niet waar het redoxkoppel NH4+/NH3 in de redoxtabel staat.. (wie weet zijn NH4+/NH3 wel de sterkste ox/red)

kan iemand mij vertellen hoe nou precies de bepaling van het ammoniumgehalte verloopt?

alvast bedankt!!

Re: Bepaling ammoniumgehalte Pokon

Je kunt het uiteraard ook met het Hoffman-elektrolyse apparaat doen!!! dan kun je het ontstane gas opvangen met een gasmeetspuit, en hier je berekeningen mee doen.

Berichten: 284

Re: Bepaling ammoniumgehalte Pokon

Bovendien weet ik niet waar het redoxkoppel NH4+/NH3 in de redoxtabel staat.. (wie weet zijn NH4+/NH3 wel de sterkste ox/red)
NH4+/NH3 is een zuur-basekoppel (protonuitwisseling) en geen redoxkoppel (elektronuitwisseling). Met elektrolyse kom je dus niet veel verder.

Ammonium kan door terugtitratie worden bepaald : door toevoeging van een overmaat aan OH- ionen (bv. NaOH oplossing) wordt het evenwicht van het NH4+/NH3 zuur-basekoppel volledig naar NH3 verschoven. Dit wordt vervolgens uit de oplossing verdreven door koken en in een HCl oplossing met gekende concentratie geleid. Deze wordt hierdoor gedeeltelijk geneutraliseerd. De overmaat HCl wordt verder getitreerd met NaOH.

http://www.wetenschapsforum.nl/invision/in...?showtopic=5014

ammonium kan ook fotometrisch bepaald worden :

http://www.umwelttechnik.hs-bremen.de/files/gche.pdf (p.14)

Re: Bepaling ammoniumgehalte Pokon

ok, de opdracht was om het met elektrolyse te doen, maar dit werd veel te moeilijk, dus we mochten het op een andere manier doen.

we hebben de oplossing dus gekookt om alle NH3 eruit te krijgen (zoals je al zei) maar! hoe lang moeten we doorgaan met koken? hoe weten we wanneer alle NH3 eruit is, hoe zijn we er zeker van dat de reactie is afgelopen? we moeten dit namelijk ook beargumenteren in ons eindverslag!

hopelijk weet iemand het.. :shock:

Berichten: 284

Re: Bepaling ammoniumgehalte Pokon

De ammoniumbepaling is een standaardonderdeel van de stikstofbepaling volgens Kjeldahl. In een eerste stap wordt de organische N omgezet in ammonium (destructie). Vervplgens wordt NH3 afgedestilleerd in een zuur en vervolgens getitreerd met NaOH.

Deze stappen zijn uitgelegd in

http://www.brooklyn.cuny.edu/bc/ahp/SDKC/C...dahlMethod.html

Alternatief is het destilleren in boorzuur waarna het ammoniumboraat met een zuur kan getitreerd worden :

http://www.foodtechsource.com/catkx/KX-36_37.pdf

De destructie moet uiteraard bij de ammoniumbepaling van POKON niet uitgevoerd worden. Je kan dus starten bij stap twee.

Een mogelijk recept vind je in :

http://www.vito.be/milieu/pdf/methodenboek...meststoffen.pdf

vanaf p.11

verderop ook figuren van de toestellen.

google op "kjeldahl ammonium titratie (of titration)" levert wellicht nog meer recepten op.

Reageer