Powdered alcohol

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 11

Powdered alcohol

Vandaag zag ik een site over powdered alcohol: http://www.museumofhoaxes.com/hoax/weblog/comments/3789/.

Het lijkt niet om een hoax te gaan: http://www.pressit.nu/index.php?n=641, http://www.youtube.com/watch?v=cKVdlvUgRss

Het heeft me aan 't denken gezet. Er zijn ethanolaat solvaten op de markt! --> darunavir ethanolate <--

Ik zou dit niet gaan slikken om teut te worden, het is nl. een aids remmer. (Een solvaat is een kristallijne verbinding die een hoeveelheid oplosmiddel bevat, Het oplosmiddel kan regelmatig geordend in het kristalrooster liggen en daardoor in een bepaalde stoichiometrische verhouding aanwezig zijn.)

Zelf heb ik ethanolaat solvaten in het lab gemaakt van diverse actieve chemische verbindingen. Wat me opviel is dat ze niet erg stabiel waren. (Ethanol is vluchtig, als het in kanalen in een kristal zit, dan zal het er snel uit kunnen.) Maar.... het blijkt dus dat er kristallijne verbinding zijn die ethanol bevatten. Dit is dan geen amorf poeder, maar een kristallijn poeder.

Wat een interesante optie is: het vormen van een co-crystal van een suiker of een carboxylzuur met ethanol. Dan zou je door water toe te voegen (met eventueel een smaakstof) instant drank hebben. Stabiele kristallijne ethanol solvaten (of co-crystals) moeten te vinden zijn, dit is slechts een kwestie van onderzoek.

Ik heb geen idee of de producten die al gemaakt zijn, booze2go en SUBYOU, op deze wijze zijn gevormd.

Op de verpakking van booze2go staat dat het bij -18ºC bewaard moet worden (zie youtube filmpje), het lijkt dus geen stabiele kristallijne verbinding te zijn bij kamer temperatuur.

Berichten: 12.262

Re: Powdered alcohol

Ik heb ook wel eens van dit product gehoord, maar het eigenlijk nog nooit gezien. Je idee van alcohol dat opgeslagen ligt als een soort 'kristalwater' klinkt best plausibel.

Wellicht heeft mn wel een verbinding gevonden die veilig is voor consumptie, maar niet stabiel genoeg bij kamertemperatuur op lange termijn. Een andere mogelijkheid zou zijn dat men een ester heeft gemaakt die voldoende onstabiel is, en met een zuurgroep die verder geen problemen geeft.
Victory through technology

Reageer