PHI

Moderators: dirkwb, Xilvo

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer

PHI

wanneer gebruik je Phi en wanneer phi?

wat is het verschil tussen de 1,6 en de 0,6?

waar gebruik je beide voor?

Gebruikersavatar
Berichten: 1.460

Re: PHI

Kijk hier ook even voor zowel pi (bekend van de cirkelomtrek) als phi (die jij bedoelt en bekend is van de mooie verhouding / gulden snede).

http://www.wetenschapsforum.nl/invision/in...?showtopic=4506
<i>Iets heel precies uitleggen roept meestal extra vragen op</i>

Re: PHI

Nicky schreef:wanneer gebruik je Phi en wanneer phi?

wat is het verschil tussen de 1,6 en de 0,6?

waar gebruik je beide voor?

Berichten: 41

Re: PHI

PHI 1,618

Het mooiste getal dat er bestaat.

Phi is afgeleid van de Fibonacci-reeks, een getallenreeks die niet alleen bekend was omdat de som van elke twee opeenvolgende termen gelijk was aan de vogendende term. Want bovendien hadden de quotienten van de opeenvolgende termen de verbazingwekkende eigenschap dat ze het getal 1,618 naderden; phi!

Hoewel phi een mystieke wiskundige oorsprong leek te hebben, lag het waarlijk verbijsterende aspect in de rol die het getal in de natuur speelde. Planten, dieren en zelfs mensen hadden in hun afmetingen bepaalde verhoudingen, die met een griezelige precisie gelijk waren aan phi staat tot 1. De alomtegenwoordigheid van phi in de natuur, gaat het toeval duidelijk te boven, en dus veronderstelde men in de oudheid dat het getal phi door de Schepper van het heelal moest zijn voorbeschikt. De vroegste geleerden noemden een komma zes-een-acht de sectio divina of goddelijke verhouding.

Er zijn altijd meer vrouwtjesbijen dan mannetjes. Bij elke willekuerige bijenkorf ter wereld het aantal vrouwtjesbijen door het aantal mannetjesbijen deelt, krijg je altijd dezelfde uitkomst. Phi.

Een nautilus, een spiraalvormige schelp, dit is een koppotig weekdier dat gas in zijn gecompartimenteerde schelp pompt om zijn drijfvermogen te regelen. De diameter van elke spiraal tot de volgende verhoudt Phi.

Zaadbol van een zonnebloem. Zonnebloemzaden groeien in tegengestelde spiralen. De verhouding tussen elke omwenteling en de volgende is Phi.

Spiraalvormige dennnenappels, de rangschikking van bladeren aan planten, de segmentatie van insecten voldoen allemaal aan de verbluffende precisie van de gulden snede.



"Het menselijke lichaam bestaat letterlijk uit bouwstenen waarvan de onderlinge verhouding áltijd phi is."

Onder de chaos in de wereld, gaat toch een zekere orde schuil.

UIT 'DE DA VINCI CODE' - DAN BROWN

Reageer