Miljoenennota

Moderator: Rhiannon

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 3.165

Miljoenennota

Ondanks gunstige economische cijfers leveren huishoudens volgend jaar gemiddeld 0,25 procent aan koopkracht in. Minima en AOW'ers worden ontzien.

Ook komt het kabinet gezinnen met kinderen tegemoet. Alleenstaande ouders met minimumloon gaan er het meest op vooruit: 6 procent.

Dat blijkt uit de Miljoenennota voor 2008, die minister Bos van Financiën aan de Tweede Kamer heeft gepresenteerd.

Lastenverhoging

Bij de begroting leverde het Centraal Planbureau (CPB) een rapportje met cijfers over de economie. Daarin staat dat de groei dit jaar 2,75 en volgend jaar 2,5 procent zal bedragen.

De CAO-lonen zullen, volgens het CPB, in 2008 met 3,25 procent stijgen.

Dat veel huishoudens toch koopkracht moeten inleveren, komt onder meer door 5,3 miljard euro aan lastenverhoging.

Daarmee creëert het kabinet volgend jaar een begrotingsoverschot is van 0,5 procent. Nu is er nog een tekort van 0,4 procent.

Daarnaast blijft er 3 miljard over voor nieuw beleid.

Dak repareren

Premier Balkenende vindt het beleid zeer te verdedigen. "We repareren het dak nu de zon schijnt", zei hij in een toelichting.

Voorbeelden van de gaten in het dak waar de premier op doelt, zijn bijvoorbeeld de kosten voor de toenemende vergrijzing van de bevolking.

Hij wees er in zijn toelichting op dat tegenover de lastenverzwaringen maatregelen staan die gunstig zijn voor de portemonnee.

Dat de schoolboeken gratis worden, is bijvoorbeeld iets waar vooral de midden- en hogere inkomens van profiteren, aldus de premier.

Sterkste schouders

De hoogste inkomens hebben iets meer last van een aantal belastingmaatregelen, erkende Balkenende. "De sterkste schouders dragen de zwaarste lasten."

De premier en de minister van Financiën verzetten zich tegen het verwijt dat het kabinet nivelleert. Balkenende noemt dat "een ouderwets woord". Bos vindt het "niet meer dan een kwestie van beschaving" dat de hoogste inkomens een bijdrage moeten leveren.

De twee wijzen erop dat de koopkracht vooral stagneert door hogere zorgpremies. Die zullen naar verwachting volgend jaar stijgen van gemiddeld 1012 tot 1166 euro.
Bron: http://www.nos.nl/nosjournaal/artikelen/20...jedag_1500.html

Kijk ook even hier, hier staan alle plannen van het kabinet duidelijk op een rijtje. Omwille van de structuur van de site is dit lastig te copiëren naar dit forum dus gelieve even te klikken.

http://www.nos.nl/nosjournaal/artikelen/20...aatregelen.html

Hier kan je tenslotte de meer of minder genuanceerde reacties lezen van de partijleiders.

http://www.nos.nl/nosjournaal/artikelen/20...rinsjesdag.html

Wat vinden jullie van al deze plannen?
Deze berggorilla wordt ernstig met uitsterven bedreigd doordat hun natuurlijk habitat wordt aangetast agv illegale bomenkap :(

We kunnen, nog, voorkomen dat deze prachtige dieren uitsterven. Familie laat je toch niet in de steek.

Re: Miljoenennota

Financiën
  • Er komt een vliegtuigbelasting per 1 juli 2008;
  • Korte vluchten tot 2500 kilometer kosten 11,25 euro;
  • Voor lange afstanden moet 45 euro worden betaald;
  • Het bedrijfsleven moet per 1 januari 2008 een verpakkingsbelasting gaan betalen;
  • De bonus voor zeer energiezuinige auto's gaat van 1.000 naar 1400 euro;
  • De malus op zeer onzuinige auto's gaat van 540 naar 1600 euro;
  • De accijns op diesel gaat in stappen omhoog naar 4 cent per liter;
  • De accijns op LPG gaat in stappen omhoog met 2,5 cent;
  • Een pakje sigaretten wordt 25 cent duurder;Een pijpje pils wordt 2,7 cent duurder.
Vliegtuigbelasting klinkt leuk en levert ook vast genoeg euro's op, maar zolang wij het enige land zijn die dit doen binnen de EU zal dit ons op termijn juist geld gaan kosten.

De verhoogde bonus voor energiezuinige auto's en malus op onzuinige auto's ben ik het mee eens. Mag van mij nog wel hoger zijn ook. Veel meer stimuleren die verkoop van energiezuinoge zuto's.

Verhoging accijns op alcohol en tabak, ach ja mensen blijven toch roken en drinken, dus dit is alleen maar goed voor de staatskas.
Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen
  • Er komt 29 miljoen extra voor de aanpak van wachtlijsten in de buitenschoolse opvang;
  • Alle musea worden in 2009 gratis voor kinderen tot en met 12 jaar;
  • De lessen taal en rekenen worden verbeterd;
  • De schooluitval moet in 2012 zijn teruggebracht tot 35.000 leerlingen per jaar.
Investeren in het onderwijs is altijd gunstig en kan nooit teveel zijn naar mijn mening. Alleen gaan de veranderingen niet drastisch genoeg naar mijn mening. Gewoon weer terug naar het onderwijs van vroeger, was veel beter en stond internationaal goed aangeschreven.
Sociale Zaken
  • Jongeren onder de 27 krijgen geen bijstand meer; ze moeten werken of naar school;
  • Langdurig werklozen kunnen twee jaar met behoud van uitkering werken;
  • Er komt een actieplan om 200.000 werklozen aan een baan te helpen.
Lijkt me ook geen probleem. jongeren horen niet werkeloos in de bijstand te zitten. Of werken of naar school.

Echter moet ik er wel bij zeggen dat het in bepaalde richtingen moeilijk is om een baan te vinden als jongere.
Het aantal reizigers in het openbaar vervoer moet met 5 procent groeien;
Dat zie ik echt niet gebeuren de komende jaren. Ons OV systeem is daar te rampzalig voor en te vernsipperd.

Kijk naar het OV-systeem in vlaanderen. Perfect geregeld. Kunnen wij nog wat van leren.

Berichten: 1.286

Re: Miljoenennota

Zeer slecht. Hij blijkt maar weer dat de burgers in het algemeen weer op achteruit gaan, vooral ouderen. Nu zullen velen zeggen, het is mijn tijd nog niet, maar vergeet niet dat wij allemaal oud hopen te worden en te kunnen genieten van onze oude dag.

De overheid zorgt er weer voor dat het plukgedrag, mat name op de vliegtuigtickets, een nieuwe belastingvorm wederom een nieuwe melkkoe is gevonden. De vliegmaatschappijen hebben hiervoor gewaarschuwd dat dit velen miljoenen aan inkomsten gaan mislopen en beraden zich, mocht deze plannen alsnog doorgaan, in het buitenland te gaan vestigen, met name naar Duitsland en Belgie. De gevolgen zal voor de werkgelegenheid rampzalig zijn. Men verwacht dat er ruim 12.000 mensen zonder werk komt te zitten. Vreemd als je bedenkt dat juisst de overheid het werklooscijfer omlaag wilt brengen. Want iedereen dient volgens de overheid een steentje bij te dragen om de vergrijzing over een aantal jaren te kunnen bekostigen.

Nu zullen ouderen en toekomstige ouderen meer van hun pensioengeld moeten gaan inleveren om diezelfde vergrijzingen financieel op te vangen. Ouderen hebben het in het algemeeen al niet te breed en worden door deze maatregelen bestolen.

Dat accijns omhoog gaan, tabak met 25 euro cent, diesel, alcohol zullen ook omhoog gaan. Jaren lang ging het slecht met onze ecconomie en nu dat het juist beter gaat, moeten wij met zijn allen weer inleveren.

Het geeft aan dat onze geweldige regering(en) altijd heeft voorgelogen en hun burgers met hun geweldige maatregelen heeft opgelicht (wellicht kort door de bocht, maar het vertrouwen in de politiek is helemaal weg, althans voor mij).

Het is afwachten wat er van deze plannen zullen terecht komen, binnen enkele weken weten wij pas echt wat onze lasten zijn. Het stemd in ieder geval niet gunstig.

De vakbonden komen nu al met een looneis van 3,5%, vanwege de lastendruk.

Reageer