Springen naar inhoud

Het aantonen van oxaalzuur


  • Log in om te kunnen reageren

#1

marloesjanneke

    marloesjanneke


  • 0 - 25 berichten
  • 4 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 26 september 2007 - 13:25

we moeten een scheikunde proef doen, alleen we weten niet zo goed hoe we de proef kunnen uitvoeren. de bedoeling is dat we de hoeveelheid oxaalzuur in een portie spinazie bepalen. weet iemand een indicator van oxaalzuur of een andere manier hoe we dat kunnen doen?

alvast bedankt!

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Miels

    Miels


  • >5k berichten
  • 14506 berichten
  • Beheer

Geplaatst op 26 september 2007 - 13:30

we moeten een scheikunde proef doen, alleen we weten niet zo goed hoe we de proef kunnen uitvoeren. de bedoeling is dat we de hoeveelheid oxaalzuur in een portie spinazie bepalen. weet iemand een indicator van oxaalzuur of een andere manier hoe we dat kunnen doen?

alvast bedankt!

Dit werkt:
Ga naar "oxaalzuur" op Wikipedia(nl). Daar kan je links klikken op "Engels" om zo op de (meestal volledigere) Engelstalige pagina te komen. Zo weet je ook gelijk de Engelse naam hiervoor. Zie "Oxalic acid" op Wikipedia(en). Daar staat onderaan een stukje Tests for oxalic acid. Dat blijkt "Potassium permanganate". Daar kan je op klikken, en op die pagina kan je ook weer kiezen voor de Nederlandse variant van de pagina. Dat blijkt "Kaliumpermanganaat" op Wikipedia(nl) te zijn

Never be afraid to try something new. Remember, amateurs built the ark. Professionals built the Titanic


#3

marloesjanneke

    marloesjanneke


  • 0 - 25 berichten
  • 4 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 26 september 2007 - 13:38

ok, al heel erg bedankt voor deze informatie! is dan kaliumpermanganaat de indicator? kunnen we daar dan een x-hoeveelheid van bij de spinazie doen en zo kijken of er oxaalzuur in zit, en zo ja hoeveel?

we hopen dat iemand ons verder kan helpen.

#4

Marko

    Marko


  • >5k berichten
  • 8933 berichten
  • VIP

Geplaatst op 26 september 2007 - 14:20

Zoals op de Wikipedia-pagina al stond, je kunt het oxaalzuurgehalte bepalen met een titratie.

Kaliumpermanganaat is een oxidator. Oxaalzuur kan optreden als reductor. Beide stoffen zullen dus een redoxreactie aangaan. De betreffende halfreacties staan in Binas. Je kunt redoxreacties op dezelfde manier gebruiken in titraties als zuur-basereacties. Met andere woorden: Je druppelt een oplossing van een oxidator bij een oplossing die de reductor bevat (of omgekeerd). Als al je reductor is weggereageerd, (in het equivalentiepunt dus), zal het toedruppelen van nog meer oxidator leiden tot een sterke toename van je oxidator in het mengsel. In het geval van kaliumpermanganaat leidt dit tot een sterke paarse kleur.

Cetero censeo Senseo non esse bibendum


#5

JanMeut

    JanMeut


  • >1k berichten
  • 2116 berichten
  • VIP

Geplaatst op 28 september 2007 - 11:53

Je moet er dan overigens wel vanuit gaan dat oxaalzuur de enige of verreweg de belangrijkste reductor in spinazie is, anders verstoren deze het resultaat.
β-Damascenon en maneschijn





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures