Springen naar inhoud

Een pan waarmee je met alle vuren kunt koken behalve inductie


  • Log in om te kunnen reageren

#1

jan_alleman

    jan_alleman


  • >250 berichten
  • 394 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 06 oktober 2007 - 12:59

Wil het zeggen dat het wel elektrisch kan ?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Ruben01

    Ruben01


  • >1k berichten
  • 2902 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 06 oktober 2007 - 13:09

Wil het zeggen dat het wel elektrisch kan ?

Elektrisch is nogal een ruim begrip.
Met die pan kan je koken op een kookplaat die verwarmd wordt m.b.v. een elektrische weerstand. Bij inductie komt ook elektriciteit aan te pas. Voor te koken op een inductie kookplaat heb je een pan nodig die een magnetisch veld geleid.


EDIT: deze topic past beter in het forum "Praktische en overige technische wetenschappen"

Veranderd door Ruben01, 06 oktober 2007 - 13:17

BOINC mee met het WSF-team: <a href="http://www.wetenscha...howtopic=60653" target="_blank">http://www.wetenscha...topic=60653</a>

#3

stoker

    stoker


  • >1k berichten
  • 2746 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 06 oktober 2007 - 13:10

Wil het zeggen dat het wel elektrisch kan ?

euhm, kan je je vraag eens duidelijk stellen?

Veranderd door stoker, 06 oktober 2007 - 13:11


#4

Benm

    Benm


  • >5k berichten
  • 8809 berichten
  • VIP

Geplaatst op 06 oktober 2007 - 13:50

Ik neem aan dat het dat betekent.. je kunt het ding dus wel gebruiken op keramisch, ouderwets electrisch of gas. Het zal er denk ik aan liggen dat de pan niet geleidbaar of dik genoeg is om goed te werken op inductie.
Victory through technology

#5

Assassinator

    Assassinator


  • >1k berichten
  • 4546 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 06 oktober 2007 - 17:46

Werkt keramisch niet met inductie? Omdat je niet op een directe vlam kookt.
'The universe has a way of not caring about what you believe.'

- Robert Heinlein -

#6

Ruben01

    Ruben01


  • >1k berichten
  • 2902 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 06 oktober 2007 - 18:31

Er zijn verschillende mogelijkheden, hieronder staan de belangrijkste besproken

Elektriciteit
Binnen de groep elektrische kookplaten is er een grote keuze, gebaseerd op verschillende technieken. Hier kort de verschillende typen, met de voor- en nadelen.


Elektrische kookplaat
Deze 'gewone' elektrische kookplaat verhit een spiraal of kookplaat. Deze is goedkoop in aanschaf. Nadeel is dat een gewone elektrische kookplaat traag reageert en langzaam warm of koud wordt.

Keramische kookplaat
Werkt hetzelfde als een elektrische kookplaat, maar heeft ook een dikke glasplaat. Daarop staan in lijnen de kookzones aangegeven. Een spiraal verwarmt de kookplaat. Een keramische kookplaat is goedkoop in aanschaf en gemakkelijk schoon te houden. Minder fijn is dat de kookplaat zeer heet wordt, en maar langzaam afkoelt of opwarmt.

Halogeenkookplaat
Een halogeen element (lamp) verwarmt de keramische glasplaat, deze geeft de warmte vervolgens door aan de bodem van de pan. Halogeen heeft een gemiddelde opwarmtijd en is makkelijk schoon te houden. Nadeel is dat deze langzaam koud wordt en dat de elementen slijten.

Inductiekookplaat
Een keramische plaat met daaronder een elektromagnetisch veld (in plaats van een verwarmingsspiraal of halogeenlamp). De kookzones passen zich aan, aan het formaat van de pan. Voor inductiekoken zijn pannen nodig met een speciale magnetiseerbare bodem: pannen van (geëmailleerd) staal of gietijzer. Inductie heeft vaak extra's, zoals pandetectie en een kinderslot, en een minder hete kookplaat. Die komt snel op temperatuur en heeft een snelle kooktijd. Inductie is ook zuinig in gebruik. Nadeel: duur in aanschaf en speciale pannen zijn noodzakelijk, in de winkel herkenbaar aan een inductiesymbool.

Quicktherm
Techniek waarbij de pan wordt verwarmd met infraroodstraling. Voordeel is de zeer snelle, gelijkmatige verdeling van de warmte en eenvoudige reiniging. De quickterm koelt wel langzaam af.


Nu heb je ongeveer een idee wat er op de markt is :D .
BOINC mee met het WSF-team: <a href="http://www.wetenscha...howtopic=60653" target="_blank">http://www.wetenscha...topic=60653</a>

#7

qrnlk

    qrnlk


  • >5k berichten
  • 5079 berichten
  • Lorentziaan

Geplaatst op 06 oktober 2007 - 19:55

Inductie vereist volgens mij een pan met een magnetisch metaal (bv. ijzer). In dat geval zal dus een koperen of alluminium pan het volgens mij op alle ''vuren'' heet worden, met uitzonderingen van op inductie.
Any sufficiently analyzed magic is indistinguishable from science.
Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic.

There is no theory of protecting content other than keeping secrets – Steve Jobs

#8

Rov

    Rov


  • >1k berichten
  • 2242 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 08 oktober 2007 - 16:28

Werkt keramisch niet met inductie? Omdat je niet op een directe vlam kookt.

Niet alles waar geen vlam bij tepas komt werkt met inductie.

#9

Benm

    Benm


  • >5k berichten
  • 8809 berichten
  • VIP

Geplaatst op 10 oktober 2007 - 10:43

Inductie vereist volgens mij een pan met een magnetisch metaal (bv. ijzer). In dat geval zal dus een koperen of alluminium pan het volgens mij op alle ''vuren'' heet worden, met uitzonderingen van op inductie.


Dat is het toch niet helemaal hoor, die pannen worden wel degelijk warm omdat er stromen in geinduceerd worden, die door de geleidbaarheid van de pan worden kortgesloten en zo voor warmte zorgen. Probleem is wel dat het gebruikte veld vrij diep indringt in metalen als koper of alu, waardoor het met een dunne pan niet al te best werkt omdat het veld er feitelijk doorheen gaat.
Victory through technology





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures