Springen naar inhoud

'vis is gezond, maar eet het niet te vaak'


  • Log in om te kunnen reageren

#1

PdeJongh

    PdeJongh


  • >1k berichten
  • 2005 berichten
  • VIP

Geplaatst op 06 oktober 2007 - 15:17

Het eten van vette vis is gezond, maar vaker dan drie keer per week haring, zalm of sardines kan de gezondheid schaden. De omega-3 vetzuren helpen tegen hart- en vaatziekten, maar de vis bevat ook schadelijke dioxine-achtige stoffen.

Lees meer... Elsevier
...verhit de dichloormono-oxide tot 277 graden Celcius en geniet van het effect...

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Assassinator

    Assassinator


  • >1k berichten
  • 4546 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 06 oktober 2007 - 16:58

Tsja dat is met alle levensmiddelen, kaas, sinasappelen, brood, water etc etc. Ik heb een dieŽtiste eens horen zeggen "Verkeerd voedsel bestaat niet, alleen verkeerde porties."
'The universe has a way of not caring about what you believe.'

- Robert Heinlein -

#3

Cycloon

    Cycloon


  • >1k berichten
  • 4810 berichten
  • VIP

Geplaatst op 06 oktober 2007 - 21:11

Vis en (wild)vlees is eigelijk allebei even slecht als het aankomt op dioxines, pcb's e.d. Het is tevens wel een correcte waarschuwing. Overlaatst hadden we het nog over bioaccumulatie. Elk dier neemt een klein beetje dioxines, pcb's, ... op en wordt daarna terug opgegeten waardoor die stoffen terecht komen in het dier dat het andere opeet. Zo zijn dieren die bovenaan de voedselketens staan altijd veel zwaarder 'vervuild' met deze stoffen, zo ook de mens. Haaien en walvissen hebben hier bijvoorbeeld ook veel last van (grote haaipopulaties zijn hierdoor waarschijnlijk ingekrompen). Zie ook het voorbeeld op wikipedia:

Een klassiek voorbeeld is het insecticide DDT, dat zeer langzaam gemetaboliseerd wordt - de biologische halfwaardetijd van DDT wordt geschat op acht jaar, d.w.z. dat een dier na acht jaar nog maar de helft van de opgenomen hoeveelheid DDT heeft gemetaboliseerd - en dat in de voedselketen, vanaf het zoŲplankton over vissen tot de visarend, 625-voudig aangerijkt wordt.


En je wil heus niet weten welke stoffen er nog dagelijks in de zee komen omdat ze worden geloosd in de rivier, of gewoon pesticides die meespoelen met het regenwater.

Veranderd door Cycloon, 06 oktober 2007 - 21:11


#4

DePurpereWolf

    DePurpereWolf


  • >5k berichten
  • 9240 berichten
  • VIP

Geplaatst op 07 oktober 2007 - 15:46

En je wil heus niet weten welke stoffen er nog dagelijks in de zee komen omdat ze worden geloosd in de rivier, of gewoon pesticides die meespoelen met het regenwater.

Ik, een goeie viseter, wil dat wel weten. Waar ga ik dan naar toe?

Het artikel rept ook dat bijvoorbeeld Kwik vrijwel niet voorkomt in de Belgische vis, iets wat vroeger voor veel angst zorgde.

Verder ben ik ook een fan van Farmfish, of boerderijvis. Goedkoper, (meestal) beter voor het milieu en dergelijke.

#5

Cycloon

    Cycloon


  • >1k berichten
  • 4810 berichten
  • VIP

Geplaatst op 07 oktober 2007 - 18:25

Ik, een goeie viseter, wil dat wel weten. Waar ga ik dan naar toe?


Goeie vraag :D

Ik kan wel enkele zaken opsommen uit men cursus milieubeheer, maar die kan je ook wel makkelijk opzoeken via google vermoed ik.

En het grappige aan kwik is dat het helemaal niet ongezond is als je het opeet. Het zijn enkel de dampen die giftig zijn. Kwik die je opeet komt er iets later ook terug uit. Alhoewel methylkwik dan wel weer enorm giftig is bij het eten 8-)

#6

Benm

    Benm


  • >5k berichten
  • 8787 berichten
  • VIP

Geplaatst op 08 oktober 2007 - 00:24

Dit aspect van (vette) vis is toch al heel lang bekend, eigenlijk geen nieuws?

Overigens denk ik dat het wel zal meevallen met de producten in de supermarkt, de stukjes paling of zalm die je daar koopt komen allemaal uit kweek, en ik neem aan dat ze daar de waterkwaliteit wel in de gaten houden. Haring is misschien een ander verhaal omdat dat wel op zee gevangen wordt, al zou ik me er niet te druk over maken.
Victory through technology

#7

Dalton

    Dalton


  • >250 berichten
  • 808 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 08 oktober 2007 - 11:20

Paar jaar geleden was in het nieuws dat juist kweekvis meer schadelijke stoffen bevatten.
Minder dan niks is onmogelijk.
De enige uitzondering op deze regel is mijn salaris.

#8

Benm

    Benm


  • >5k berichten
  • 8787 berichten
  • VIP

Geplaatst op 08 oktober 2007 - 11:41

Werkelijk? Ik heb het niet meegekregen, maar wellicht zijn het andere schadelijke stoffen?
Victory through technology

#9

DePurpereWolf

    DePurpereWolf


  • >5k berichten
  • 9240 berichten
  • VIP

Geplaatst op 08 oktober 2007 - 13:38

Als een kweekvis carnivoor is, zoals Zalm dat garnalen eet, worden de garnalen nog steeds gevangen op zee, dan is het dus nog steeds gebaseerd op de schoonheid van de garnaal, en van de zee.

#10

Ger

    Ger


  • >5k berichten
  • 16444 berichten
  • Technicus

Geplaatst op 08 oktober 2007 - 13:41

Ze reppen hier vooral van de vette vis, maar kan iemand mij misschien vertellen hoe dat zit met magere vissoorten, zoals tilapia, pangasius, koolvis, mul, etc? Ik zou toch verwachten dat als het komt door accumilatie dat de vetheid niet veel uitmaakt. Of worden die schadelijke stoffen vooral in de vetlagen opgeslagen?
"Knowledge speaks, but wisdom listens."
- Jimi Hendrix -

#11

Cycloon

    Cycloon


  • >1k berichten
  • 4810 berichten
  • VIP

Geplaatst op 08 oktober 2007 - 15:33

Zware metalen en PCB's worden idd afgezonderd in de vetlagen om zo schade in het lichaam te voorkomen. Zo is dat ook in het menselijke lichaam. Mensen die plots sterk gaan vermageren en anorexia patiŽnten hebben hierdoor vaak bloedvergiftigingen.

#12

Benm

    Benm


  • >5k berichten
  • 8787 berichten
  • VIP

Geplaatst op 09 oktober 2007 - 00:30

Als een kweekvis carnivoor is, zoals Zalm dat garnalen eet, worden de garnalen nog steeds gevangen op zee, dan is het dus nog steeds gebaseerd op de schoonheid van de garnaal, en van de zee.


Maar kweekzalmen eten helemaal geen garnalen. In de natuur doen ze het wel, maar in de kweek voeren ze die beesten gewoon vlokken met veel ruw eiwit. Ze gooien er zelfs een stofje bij waardoor de zalm alsnog oranje wordt, in natuur halen ze dan uit de garnalen die ze eten, maar kleurloze kweekzalm is weinig aantrekelijk voor de consument.
Victory through technology

#13

DePurpereWolf

    DePurpereWolf


  • >5k berichten
  • 9240 berichten
  • VIP

Geplaatst op 09 oktober 2007 - 10:27

Dat ligt er dus aan, of ze vangen garnalen, of ze geven het 'krachtvoer' om het maar een naam te geven.
Mischien klok mijn bericht dat dat altijd zo was, maar dat is niet zo.

#14

Adpruys

    Adpruys


  • >1k berichten
  • 1425 berichten
  • VIP

Geplaatst op 09 oktober 2007 - 10:30

Werkelijk? Ik heb het niet meegekregen, maar wellicht zijn het andere schadelijke stoffen?

http://www.webmd.com...nated-than-wild
http://findarticles....twp=body_middle
Ik meen me te herinneren dat Numico dit probleem (gedeeltelijk) heeft opgelost, maar kan daar zo snel niks over vinden.

Wat betreft de roze kleur:
http://www.cbc.ca/co...mon/colour.html
Het is mij niet duidelijk of in kweekzalm de kleur ook bepaald wordt door het astaxanthinegehalte. Deze stof moet erg gezond zijn.
and theres nothing left worth knowing
And its time you should be going

While you see a chance take it

#15

Benm

    Benm


  • >5k berichten
  • 8787 berichten
  • VIP

Geplaatst op 09 oktober 2007 - 12:05

Wat PCB's en dergelijke bevat: in kweekzalm zullen die ongetwijfeld gewoon uit het voer komen. Als dat gemaakt wordt van vismeel en -olie die ermee verontreinigd is, komt het natuurlijk ook in het eindproduct. Voordeel is wel dat je dat vooraf kunt controleren, terwijl het bij vangst maar afwachten is wat die vissen precies gegeten hebben.

Het is mij niet duidelijk of in kweekzalm de kleur ook bepaald wordt door het astaxanthinegehalte. Deze stof moet erg gezond zijn.


Of het heel gezond is durf ik niet te zeggen (je zou denken van wel als anti-oxidant), maar toevoegen van astaxanthine of een precursor daarvan is wel noodzakelijk om (kweek)zalm roze te krijgen. Op de smaak heeft het voor zover ik weet geen invloed trouwens, het is puur voor de perceptie van de consument in de winkel.

Ik vraag me trouwens ook af of je die stof ook bij andere vissoorten kunt toepassen... bijvoorbeeld om roze pangasius of tilapia te maken. Wie weet is er een markt voor?
Victory through technology





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures