Springen naar inhoud

Vloeibare en vaste fase in ijs


  • Log in om te kunnen reageren

#1

PdeJongh

    PdeJongh


  • >1k berichten
  • 2005 berichten
  • VIP

Geplaatst op 16 oktober 2007 - 11:31

In consumptie-ijs, komen twee fases tegelijk voor. Het ijs is zowel vloeibaar als vast. Dit heeft te maken met de aanwezigheid met waterstofbruggen tijdens het invriezen. Alleen de precieze link, dus wat precies het effect van die waterbruggen is en hoe er dan beide fases zijn, kan ik niet vinden. Iemand die het weet of me op weg kan helpen?
...verhit de dichloormono-oxide tot 277 graden Celcius en geniet van het effect...

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Marko

    Marko


  • >5k berichten
  • 8937 berichten
  • VIP

Geplaatst op 16 oktober 2007 - 22:29

Ik begrijp niet helemaal wat je bedoelt. Waar zit de vloeibare fase van ijs?

Cetero censeo Senseo non esse bibendum


#3

Jona444

    Jona444


  • >1k berichten
  • 1409 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 17 oktober 2007 - 10:22

ik denk dat Pdejong smeuig bedoeld?

Veranderd door Jona444, 17 oktober 2007 - 10:22

Its supercalifragilisticexpialidocious!

#4

PdeJongh

    PdeJongh


  • >1k berichten
  • 2005 berichten
  • VIP

Geplaatst op 17 oktober 2007 - 13:34

Ja, smeuig zou een beter woord zijn, maar de fasen zijn nou eenmaal gas (hier niet van toepassing), vast en vloeibaar.
...verhit de dichloormono-oxide tot 277 graden Celcius en geniet van het effect...

#5

Fred F.

    Fred F.


  • >1k berichten
  • 4168 berichten
  • Pluimdrager

Geplaatst op 17 oktober 2007 - 16:14

comsumptie-ijs, of beter gezegd roomijs (geen waterijs) is een emulsie
Hydrogen economy is a Hype.

#6

Jona444

    Jona444


  • >1k berichten
  • 1409 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 17 oktober 2007 - 16:25

Ik zou niet te snel van oordeel zijn dat er twee fasen in voorkomen. Ijs wordt bewaard op een temperatuur beneden het vriespunt dus kan alleen de vaste fase mogelijk zijn. De reden waarom ijs zo smeuig is en toch vast komt door de ijsmachine. Die maakt het ijs veel dikker. Wat nu juist de fysische oorzaak is weet ik niet...
Its supercalifragilisticexpialidocious!

#7

PdeJongh

    PdeJongh


  • >1k berichten
  • 2005 berichten
  • VIP

Geplaatst op 17 oktober 2007 - 16:35

comsumptie-ijs, of beter gezegd roomijs (geen waterijs) is een Bericht bekijken

Ik zou niet te snel van oordeel zijn dat er twee fasen in voorkomen. Ijs wordt bewaard op een temperatuur beneden het vriespunt dus kan alleen de vaste fase mogelijk zijn. De reden waarom ijs zo smeuig is en toch vast komt door de ijsmachine. Die maakt het ijs veel dikker. Wat nu juist de fysische oorzaak is weet ik niet...

Er is in het bereidingsproces (ik heb het zelf gemaakt) geen ijsmachine gebruikt.
...verhit de dichloormono-oxide tot 277 graden Celcius en geniet van het effect...

#8

Fred F.

    Fred F.


  • >1k berichten
  • 4168 berichten
  • Pluimdrager

Geplaatst op 17 oktober 2007 - 16:52

Niettemin wordt roomijs beschouwd als een emulsie. Je had op mijn link moeten klikken.
Hydrogen economy is a Hype.

#9

Rov

    Rov


  • >1k berichten
  • 2242 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 17 oktober 2007 - 16:53

Het gaat hier om de vaste vorm en de vloeibare vorm; niet twee vloeibare vormen.

Nee, de uitleg van wikipedia klopt hoor. Het lijkt niet dat het twee vloeibare vormen zijn, maar dat zijn het toch. Zie ook het voorbeeld van mayonaise op de wikipagina.

Ijs wordt bewaard op een temperatuur beneden het vriespunt dus kan alleen de vaste fase mogelijk zijn.

Ondanks dat het ijs heet bestaat het niet volledig uit water. Het is dus niet per sť waar dat het helemaal in vaste fase is.

Veranderd door Rov, 17 oktober 2007 - 16:53


#10

PdeJongh

    PdeJongh


  • >1k berichten
  • 2005 berichten
  • VIP

Geplaatst op 17 oktober 2007 - 17:07

Niettemin wordt roomijs beschouwd als een emulsie. Je had op mijn link moeten klikken.

Had ik gedaan, alleen ik kon de link even niet leggen.

Nee, de uitleg van wikipedia klopt hoor. Het lijkt niet dat het twee vloeibare vormen zijn, maar dat zijn het toch. Zie ook het voorbeeld van mayonaise op de wikipagina.

Nu ik dat over dat eigeel lees, begint er een lampje te branden :D Ik heb er inderdaad eierdooiers bij gedaan. Die waren, samen met de gelatine en in mindere mate ook de slagroom, om het gebruik van een ijsmachine overbodig te maken. Dan had Jona444 dus daar ook gelijk. De voor het oog vaste fase is dus eigenlijk ook een vloeistof, die door het eigeel (als zijnde emulgator), dicht bij elkaar gehouden wordt. Om, zelfs bij temperaturen onder 0, toch alleen de vloeibare fase te behouden, wordt eerst het smeltpunt verlaagt met suiker en wordt de vloeistof bij elkaar gehouden door het eigeel, zodat er niet veel bevriest, en dat wat toch bevriest weer snel vloeibaar is.
...verhit de dichloormono-oxide tot 277 graden Celcius en geniet van het effect...

#11

Rov

    Rov


  • >1k berichten
  • 2242 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 17 oktober 2007 - 17:42

Vast en vloeibaar zijn hier wel verwarbaar. Net zoals je zou zeggen dat mayonaise "vast" is.
Overigens begrijp ik ook niet waarom dit bij scheikunde thuishoort volgens jou. Het veranderen van aggregatietoestand enzo hoort thuis bij natuurkunde.

#12

PdeJongh

    PdeJongh


  • >1k berichten
  • 2005 berichten
  • VIP

Geplaatst op 17 oktober 2007 - 17:47

Overigens begrijp ik ook niet waarom dit bij scheikunde thuishoort volgens jou. Het veranderen van aggregatietoestand enzo hoort thuis bij natuurkunde.

Bij dit stukje stond in het protocol de volgende zin: Denk hierbij aan de rol van waterstofbruggen. Als ik waterstofbruggen zie staan, dan denk ik aan scheikunde...
...verhit de dichloormono-oxide tot 277 graden Celcius en geniet van het effect...

#13

Rov

    Rov


  • >1k berichten
  • 2242 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 17 oktober 2007 - 19:41

Ik niet. Waterstofbruggen zijn naar mijn inzien een fysisch verschijnsel. Het verandert niets aan de elektronenstructuur van de betrokken moleculen.

#14

Marko

    Marko


  • >5k berichten
  • 8937 berichten
  • VIP

Geplaatst op 17 oktober 2007 - 20:57

Scheikunde bestaat voor 100% uit fysische verschijnselen, dus die opmerking doet niet echt terzake. Hokjesdenken is ook nergens voor nodig, er is flink wat overlap tussen beide disciplines, en daar is niets mis mee.

Cetero censeo Senseo non esse bibendum


#15

albert davinci

    albert davinci


  • >1k berichten
  • 3165 berichten
  • VIP

Geplaatst op 18 oktober 2007 - 00:40

Ik niet. Waterstofbruggen zijn naar mijn inzien een fysisch verschijnsel. Het verandert niets aan de elektronenstructuur van de betrokken moleculen.

Eens.
Deze berggorilla wordt ernstig met uitsterven bedreigd doordat hun natuurlijk habitat wordt aangetast agv illegale bomenkap :(
We kunnen, nog, voorkomen dat deze prachtige dieren uitsterven. Familie laat je toch niet in de steek.





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures