Springen naar inhoud

Maple: raakpunt


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Ruben01

    Ruben01


  • >1k berichten
  • 2902 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 28 oktober 2007 - 08:49

Ik heb een parabool met als expliciete vergelijking: LaTeX , van deze parabool moet ik de raaklijn bepalen in het punt (1,2). Het opstellen van die raaklijn en het plotten van de parabool + de raaklijn is geen enkel probleem. Ten slotte is er gevraagd het raakpunt (1,2) voor te stellen op de grafiek met een zwart cirkeltje, kent er iemand een commando hiervoor ?

Hieronder kan je mijn code bekijken die ik momenteel al heb:
f:=x->x^2+1:
plot(f(x),x=-2..2,thickness=3);

afgeleide1:=diff(f(x),x):
rico:=subs(x=1,diff(f(x),x));
									  
raaklijn:=y-2=rico*(x-1);					   
raaklijn1:=isolate(raaklijn,y);
							  
plot1:=plot(f(x),x=-2..2,color=red,thickness=3):
plot2:=plot(rhs(raaklijn1),x=0..3,color=blue,thickness=3):

with(plots):
display(plot1,plot2);
BOINC mee met het WSF-team: <a href="http://www.wetenscha...howtopic=60653" target="_blank">http://www.wetenscha...topic=60653</a>

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Burgie

    Burgie


  • >250 berichten
  • 582 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 28 oktober 2007 - 11:51

Ik heb een parabool met als expliciete vergelijking: LaTeX

, van deze parabool moet ik de raaklijn bepalen in het punt (1,2). Het opstellen van die raaklijn en het plotten van de parabool + de raaklijn is geen enkel probleem. Ten slotte is er gevraagd het raakpunt (1,2) voor te stellen op de grafiek met een zwart cirkeltje, kent er iemand een commando hiervoor ?

Hieronder kan je mijn code bekijken die ik momenteel al heb:
f:=x->x^2+1:
plot(f(x),x=-2..2,thickness=3);

afgeleide1:=diff(f(x),x):
rico:=subs(x=1,diff(f(x),x));
									  
raaklijn:=y-2=rico*(x-1);					   
raaklijn1:=isolate(raaklijn,y);
							  
plot1:=plot(f(x),x=-2..2,color=red,thickness=3):
plot2:=plot(rhs(raaklijn1),x=0..3,color=blue,thickness=3):

with(plots):
display(plot1,plot2);

Zo: (package plottools inladen is noodzakelijk)

restart; with(plots); with(plottools);

f:=x->x^2+1:
plot(f(x),x=-2..2,thickness=3);

afgeleide1:=diff(f(x),x):
rico:=subs(x=1,diff(f(x),x));

raaklijn:=y-2=rico*(x-1);
raaklijn1:=isolate(raaklijn,y);

plot1:=plot(f(x),x=-2..2,color=red,thickness=3):
plot2:=plot(rhs(raaklijn1),x=0..3,color=blue,thickness=3):
raakpunt:=point([1,2],color=black,symbol=CIRCLE,symbolsize=25);

display(plot1,plot2,raakpunt);

Veranderd door Burgie, 28 oktober 2007 - 11:52


#3

Ruben01

    Ruben01


  • >1k berichten
  • 2902 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 28 oktober 2007 - 12:02

Bedankt Burgie !!

Nog een kleine tip voor andere personen die dit in de toekomst misschien nodig hebben, wanneer je symbol=solidcircle intikt dan krijg je een opgevuld cirkeltje.
Ander vormen zijn:
  • Asterisk
  • Diagonal cross
  • Box
  • Solidbox
  • Circle
  • Solidcircle
  • Cross
  • Diamond
  • Soliddiamond
  • Point

EDIT: ik heb nog een vraagje burgie, wanneer ik bij dit punt de tekst 'raakpunt' wil bijzetten hoe moet ik dit dan doen ?
Ik heb reeds geprobeerd met name=raakpunt maar dat werkt niet :D .

Veranderd door Ruben01, 28 oktober 2007 - 12:07

BOINC mee met het WSF-team: <a href="http://www.wetenscha...howtopic=60653" target="_blank">http://www.wetenscha...topic=60653</a>

#4

Burgie

    Burgie


  • >250 berichten
  • 582 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 28 oktober 2007 - 12:18

Met de functie textplot()?

tekst:=textplot([1,2,`Raakpunt`],align={ABOVE,RIGHT});
display(plot1,plot2,raakpunt,tekst);

Geen idee of je dit wou of een legende onderaan de grafiek?

#5

Ruben01

    Ruben01


  • >1k berichten
  • 2902 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 28 oktober 2007 - 12:42

Met de functie textplot()?

tekst:=textplot([1,2,`Raakpunt`],align={ABOVE,RIGHT});
display(plot1,plot2,raakpunt,tekst);

Geen idee of je dit wou of een legende onderaan de grafiek?

Dat was inderdaad wat ik nodig had :D .
Nogmaals bedankt voor de hulp :D .

Wel dom dat we opdrachten krijgen zonder eerst de commando's te zien.
BOINC mee met het WSF-team: <a href="http://www.wetenscha...howtopic=60653" target="_blank">http://www.wetenscha...topic=60653</a>

#6

Burgie

    Burgie


  • >250 berichten
  • 582 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 28 oktober 2007 - 12:46

Dat was inderdaad wat ik nodig had :D .
Nogmaals bedankt voor de hulp :D .

Wel dom dat we opdrachten krijgen zonder eerst de commando's te zien.

Ze willen waarschijnlijk dat je even zelfstandig gaat zoeken. Als jij afstudeert en een nieuw programma moet aanleren, dan krijg je de commando's ook niet voorgeschoteld. In dat opzicht is het dus niet zo dom.
Nuja, het commando textplot() kende ik ook niet. Google wel blijkbaar :D.

#7

Ruben01

    Ruben01


  • >1k berichten
  • 2902 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 28 oktober 2007 - 12:50

Ze willen waarschijnlijk dat je even zelfstandig gaat zoeken. Als jij afstudeert en een nieuw programma moet aanleren, dan krijg je de commando's ook niet voorgeschoteld. In dat opzicht is het dus niet zo dom.
Nuja, het commando textplot() kende ik ook niet. Google wel blijkbaar .

Daar heb je wel gelijk, iets waar je zelf naar gezocht hebt ga je in de meeste gevallen veel langer onthouden dan wanneer ze allemaal voor je op een blaadje staan.
Het probleem is dat ik wel een hele tijd zoek maar vaak gewoon niks kan terugvinden in de help bestanden van Maple.
Hoe zoek je dan zoiets op via google ? Misschien heb ik in de toekomst dan ook meer succes bij mijn zoekbewerkingen naar Maple commando's.
BOINC mee met het WSF-team: <a href="http://www.wetenscha...howtopic=60653" target="_blank">http://www.wetenscha...topic=60653</a>

#8

Burgie

    Burgie


  • >250 berichten
  • 582 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 28 oktober 2007 - 12:59

Daar heb je wel gelijk, iets waar je zelf naar gezocht hebt ga je in de meeste gevallen veel langer onthouden dan wanneer ze allemaal voor je op een blaadje staan.
Het probleem is dat ik wel een hele tijd zoek maar vaak gewoon niks kan terugvinden in de help bestanden van Maple.
Hoe zoek je dan zoiets op via google ? Misschien heb ik in de toekomst dan ook meer succes bij mijn zoekbewerkingen naar Maple commando's.

Niets speciaal hoor, gewoon 'Maple plot legend'. Als ik dan een commando tegenkom dat er bruikbaar uitziet, dan ga ik in de help van Maple kijken, et voilŗ :D.

#9

Ruben01

    Ruben01


  • >1k berichten
  • 2902 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 28 oktober 2007 - 13:02

Niets speciaal hoor, gewoon 'Maple plot legend'. Als ik dan een commando tegenkom dat er bruikbaar uitziet, dan ga ik in de help van Maple kijken, et voilŗ .

Ga ik in de toekomst zeker eens proberen.
BOINC mee met het WSF-team: <a href="http://www.wetenscha...howtopic=60653" target="_blank">http://www.wetenscha...topic=60653</a>





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures