Reactiewarmte en vormingswarmte

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 247

Reactiewarmte en vormingswarmte

Zou er iemand me kunnen uitleggen wat juist het verschil is tussen vormingswarmte en reactiewarmte (met enthalpiën). Dit staat niet zo goed uitgelegd in mijn boek en ik begrijp het dus niet zo goed.

Berichten: 8.614

Re: Reactiewarmte en vormingswarmte

Helpt dit?
Geloof niet alles wat je leest.


Heb jij verstand van PHP? Word Technicus en help mee om Wetenschapsforum nog beter te maken!

Gebruikersavatar
Pluimdrager
Berichten: 4.168

Re: Reactiewarmte en vormingswarmte

Vormingswarmte is een puur theoretisch concept, een afspraak. Het wordt, om het begrijpelijk te houden, gedefinieerd als de enthalpieverandering bij vorming van een verbinding uit de elementen. Daarbij zijn de vormingswarmten van de elementen arbitrair op 0 gesteld voor de toestand (vloeistof, gas, vast, één- of twee-atomig) waarin ze normaal voorkomen. Daaruit zijn de vormingswarmten van alle mogelijke verbindingen bepaald m.b.v. de reactiewarmtes van alle benodigdestappen om die uit de elementen te maken. Overigens gelden die getabuleerde vormingswarmten bij 25 oC en 1 atmosfeer of 1 bar.

Deze getabuleerde vormingswarmten gebruikt men om de reactiewarmte van een willekeurige reactie bij 25 oC te kunnen berekenen. M.b.v. de soortelijke warmten van reactanten en producten kan men dan daaruit de reactiewarmte bij een andere temperatuur berekenen.

Lees ook dit eerdere topic: http://www.wetenschapsforum.nl/index.php?s...=vormingswarmte

en de engelse wiki: http://en.wikipedia.org/wiki/Standard_enth...ge_of_formation en http://en.wikipedia.org/wiki/Standard_enth...nge_of_reaction
Hydrogen economy is a Hype.

Reageer