Magnetiseren

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 2

Magnetiseren

hallo ik moet een kompas maken, als een soort practicum voor ANW. nu heb ik de vraag: hoe kan ik ijzer magnetisch maken?

wat ik van plan ben te doen is een speld te magnetiseren om zo voor lange tijd het noorden aan te kunnen wijzen. (het liefst voor altijd) ik weet niet in hoeverre dit mogelijk is maar het zou mooi zijn als iemand me ermee kon helpen.

Berichten: 202

Re: Magnetiseren

schijnt heel makkelijk te gaan door die spelt op een kurk te bevestigen en dan die kurk in een schaaltje met water leggen.

Berichten: 503

Re: Magnetiseren

Dit kan een goede aanloop zijn

ik heb zelf wel nog nooit geprobeerd iets te magnetiseren, dus ik weet niet of het werkt.

http://www.xs4all.nl/~kropveld/kompas.html

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 51.265

Re: Magnetiseren

dit werkt, maar:
Je wrijft het stukje paperclip langs de magneet, keer op keer steeds in dezelfde richting.
hou in de gaten dat je hiervoor een staafmagneet neemt (dan is de poolrichting tenminste lekker duidelijk), en dat je je paperclip hierbij steeds in het verlengde van die staafmagneet houdt. (niet dwars erop)
magentiseren.gif
magentiseren.gif (5.98 KiB) 155 keer bekeken
door de trillingen van het gewrijf worden magneetveldjes (zg Weiss-gebiedjes) in je naald wat blijvender gericht. Reken er echter op dat dit soort magnetisme zeker niet blijvend zal zijn. Bij elk schokje of trillinkje, en steeds als je ermee in de buurt van sterkere magneten komt, zal de boel weer een beetje verder terug "ongericht" worden. Maar voor een paar dagen oppassend spelen is het meestal wel voldoende. Bewaar eventueel je naald "vastgeplakt" aan de (een)magneet, dan blijft hij beter gericht.
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN...
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

Reageer