Geconjugeerde base van een zwak zuur

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 343

Geconjugeerde base van een zwak zuur

We hebben er tijdens de hoorcolleges anorgansiche scheikunde en de oefenzittingen organische scheikunde al talloze discussies over gehad maar is de geconjugeerde base van een zwak zuur zelf ook zwak of sterk? Of hangt dat af welk zwak zuur het is?

Vb.: CH3COOH is een zwak zuur, de geconjugeerde base van dat zwak zuur is CH3COO- als je die geconjugeere base opzoekt in zuur-base tabellen dan is CH3COO- zwakker dan OH-; en ooit hadden we geleerd dat alle basen boven OH- sterke basen zijn en alle eronder zwakke tot slechte basen.
Laat je PC rekenen als hij toch niets te doen heeft, en help de mensheid een handje: ga naar ons subforum Distributed Computing en doe mee met 1 van de BOINC-projecten!!!



"Anyone who is not shocked by quantum theory has not understood it." (N. Bohr)

Gebruikersavatar
Berichten: 10.564

Re: Geconjugeerde base van een zwak zuur

Wat boven en onder is hangt af van hoe de tabel gedefinieerd is...

In het algemeen geldt: De geconjugeerde base van een sterk zuur is geen base. De geconjugeerde base van een zwak zuur is een zwakke base. Het geconjugeerde zuur van een sterke base is geen zuur.

Volgens de definitie is een zwak zuur een zuur dat gedeeltelijk zal dissociëren. Er treedt dus een evenwicht op tussen HZ, H+, en Z-, die gekarakeriseerd wordt door de zuurconstante Kz.

Andersom geldt dit evenwicht ook voor het oplossen van Z-, bijvoorbeeld wanneer het natriumzout ervan, NaZ wordt opgelost. Er moet dan ook een evenwicht zijn tussen Z-, H+ en HZ, gekarakteriseerd door dezelfde Kz.

Dat evenwicht ontstaat normaal gesproken wanneer Z- met H2O reageert, waarbij OH- ionen ontstaan. De oplossing wordt dan dus basisch. De geconjugeerde base van een zwak zuur is dus noodzakelijkerwijs een zwakke base.

Anders beschreven:

Het evenwicht

HZ <-> H+ + Z-

heeft als evenwichtsconstante Kz

waarvoor geldt:

Kz=[H+][Z-]/[HZ]

Het evenwicht

Z- + H2O <-> HZ + OH-

heeft als evenwichtsconstante Kb

met

Kb = [HZ][OH-]/[Z-]

Op alle momenten geldt bovendien

H-2O <-> H+ + OH-

met Kw =[H+][OH-] = 10-14

oftewel

[OH-] = Kw/=[H+]

Kb = [HZ]Kw/[Z-][H+]

Kb = Kw/Kz

Met andere woorden, een zuur met een Kz heeft noodzakelijkerwijs een geconjugeerde base met een Kb die via de laatste formule gerelateerd met de Kz is gerelateerd.
Cetero censeo Senseo non esse bibendum

Reageer