Bilinear interpoleren

Moderators: dirkwb, Xilvo

Reageer
Berichten: 4

Bilinear interpoleren

Hoi,

Ik probeer meetresultaten welke een functie zijn van 2 variabelen te interpoleren. In de meeste instructies voor bilinear interpoleren gaat men uit van een "data-vierkant" rondom de te vinden waarde. Bijvoorbeeld de beschrijving op Wikipedia, http://en.wikipedia.org/wiki/Bilinear_interpolation, hier wordt gewerkt met x1, x2, y1 en y2; 4 coordinaten voor de 4 variabelen. Ik heb 8 variabelen: x1-4 en y1-4.

Weet iemand misschien hoe hiermee te handelen?

Thanks ;) - RJ

Gebruikersavatar
Berichten: 5.679

Re: Bilinear interpoleren

Dan kun je bicubic (Nederlands: bicubisch, maar die term wordt niet vaak gebruikt) interpoleren.

Bij bilinear construeer je een lineaire functie die door de twee bekende punten gaat, en die kun je dan evalueren op tussenliggende punten. Bij bicubic construeer je een derdemachtsfunctie f(x)=ax3+bx2+cx+d die door allevier de punten gaat. Die kun je dan evalueren op punten tussen x2 en x3 (daarbuiten kan ook, maar dan kun je beter de veelterm nemen die daar omheen gecentreerd is).

Dit is één manier, je kunt ook andere eisen op de derdemachtsfunctie leggen dan dat hij door de 4 bekende punten gaat, bijvoorbeeld dat hij door de twee middelste punten gaat en daar dezelfde helling heeft als de rechte tussen de twee omliggende punten. En je kunt ook nog werken met splines e.d.
In theory, there's no difference between theory and practice. In practice, there is.

Reageer