N2-koelcel voor koelkamer

Moderator: physicalattraction

Reageer
Berichten: 6

N2-koelcel voor koelkamer

Is het mogelijk om een kamer van 'eeuwige'-'koude' te 'voorzien', door de plaatsing in deze kamer van 'een gesloten vat met (bijv.) vloeibare stikstof? Kan de ruimte alzo 'blijvend' benut worden voor de koeling van voedingswaren?

Dank voor toelichting!

V.

Gebruikersavatar
Pluimdrager
Berichten: 4.168

Re: N2-koelcel voor koelkamer

Nee, je kunt zo geen "eeuwige koude" creëren.

De koelende werking van vloeibare stikstof bestaat daaruit dat de stikstof langzaam verdampt hetgeen warmte kost, en het is het ontrekken van die verdampingswarmte aan de omgeving wat de kamer koel houdt. Na een tijd moet je de verdampte stikstof weer aanvullen met nieuwe vloeibare stikstof. Dit is een zeer dure manier van koelen van een kamer.

Een vloeibare stikstof vat is nooit hermetisch gesloten. Er zit weliswaar een dop op maar die is beslist niet gasdicht want anders zou het vat na een tijdje exploderen door de enorme drukopbouw van de verdampte stikstof.
Hydrogen economy is a Hype.

Re: N2-koelcel voor koelkamer

Men stelt dan toch vast, dat het gesloten vat met het vloeibare gas, een 'blijvende' zeer lage temperatuur behoudt aan zijn oppervlakte; zonder dat er verdamping optreedt dus.

Kan u 'dit' bevestigen?

De drukopbouw kan toch met dubbele-wand-isolatie, gemodereerd worden?

De druk in het vat, bij de koeling van de hogere temperatuur in de kamer, zal dan toch toenemen.

De druk in het vat wordt dan zo hoog, dat het vloeibare gas 'vast' wordt en blijvend koelt.

Waar zit hier de denkfout, vraag ik me dan af?

Berichten: 19

Re: N2-koelcel voor koelkamer

kijk zo'n kamer hebben we toch al, een koelkast. Je moet alleen zorgen dat je de opgenomen warmte weer ergens kwijt raakt. Dus door de koelvloeistof te expanderen of iets dergelijks, hiervoor is energie nodig. Ook kan je niet een kamer koelen tot bv -20 graden, en verwachten dat deze altijd -20 blijft. Er is altijd warmteuitwisseling met de omgeving. Denk niet dat stikstog nodig is voor het koelen, freon heeft het altijd heel goed gedaan.

En zoals gezegd de stikstof neemt warmte op waardoor het verdampt. En aangezien het gas meer ruimte in beslag neemt dan de vloeistof krijg je drukopbouw. Natuurlijk kun je een heel sterk vat nemen, welke drukvast is of deze ontluchten. Bij ontluchting verlies je stikstof, en drukvast is vaak duur en heeft dikke wanden nodig die dan weer minder warmtegeleidend zijn.

het stikstof zal niet gaan desublimeren, aangezien de koude die hier voor nodig is dan weer ontrokken moet worden uit de omgeving. daarnaast lijkt me de druk ook niete echt van die grootte dat dit gaat optreden. Hiernaast komt dat warmte van warm naar koud stroomt, dus het vat zal op een moment opwarmen tot het de omgevingstemperatuur heeft bereikt. Nu is er geen drijvende kracht meer om een warmtestroom te laten lopen. Dus de druk en temperatuur in het vat zal constant blijven. en de drukopbouw zal dan evenredig zijn met de warmteverliezen die de kamer heeft aan de omgeving. En aangezien je er van uitgaat dat de omgeving warmer is dan jouwn kamer kan er geen warmte van jowun kamer overgaan naar de omgeving waardoor er ook geen warmte vanuit het vat naar de kamer kan stromen. Hierdoor kun je geen andere fase overgang in jouwn vat hebben dan verdamping.

Berichten: 7

Re: N2-koelcel voor koelkamer

Weet er soms iemand hoe je stikstof vloeibaar maakt?

Berichten: 8.614

Re: N2-koelcel voor koelkamer

Vloeibare stikstof wordt als volgt geproduceerd:
  • atmosferische lucht wordt in een compressor onder hoge druk gezet;
  • een filter zuivert de gecomprimeerde lucht van vuiltjes;
  • een stikstofgenerator scheidt stikstof van de andere bestanddelen van lucht;
  • de stikstof wordt in een cryokamer gecondenseerd;
  • de vloeibare stikstof wordt in een geïsoleerd vat opgeslagen.
Zie ook hier.
Geloof niet alles wat je leest.


Heb jij verstand van PHP? Word Technicus en help mee om Wetenschapsforum nog beter te maken!

Reageer