Springen naar inhoud

Hulp nodig met latex


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Fiesika

    Fiesika


  • >25 berichten
  • 85 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 12 december 2007 - 03:04

Ik ben bezig met een wiskunde werkstuk en nu heb ik voor Word een add-on gedownload die mij latex laat gebruiken in Word. Dat ziet er alleen niet zo fraai uit op papier, dus probeer ik het nu via een andere weg. Ik heb inmiddels Miktex gedownload samen met ProText en WinEdt. Om te testen of het werkt heb ik een simpel bestandje gemaakt in kladblok en opgeslagen als test.tex:

\documentclass{article}
\begin{document}
Test
\end{document}

In uitvoeren typ ik vervolgens 'latex test.tex', maar dan krijg ik 'undefined control sequence' terwijl de code volgens mij goed is. Waar kan dit aan liggen? En klopt als ik zeg dat ik een latex editor nodig heb waarin ik de code schrijf, vervolgens er een .dvi file van maak en daar weer een postscript file van maak zodat ik het kan bekijken en printen?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Rogier

    Rogier


  • >5k berichten
  • 5679 berichten
  • VIP

Geplaatst op 12 december 2007 - 07:58

Ben je niet makkelijker klaar door gewoon de formule-editor van Word te gebruiken?
In theory, there's no difference between theory and practice. In practice, there is.

#3

jhnbk

    jhnbk


  • >5k berichten
  • 6905 berichten
  • VIP

Geplaatst op 12 december 2007 - 08:15

Ik zou als editor TexNicCenter aanraden; deze zorgt voor een perfecte integratie met MikTex.
Het vel van de beer kunnen verkopen vraagt moeite tenzij deze dood voor je neervalt. Die kans is echter klein dus moeten we zelf moeite doen.

#4

Phys

    Phys


  • >5k berichten
  • 7556 berichten
  • VIP

Geplaatst op 12 december 2007 - 18:18

Ik heb goede ervaringen met de combinatie WinEdt + MikTex. Maar ik begrijp niet waarom je niet gewoon je document in WinEdt maakt (het is immers de editor)? Daar kies je vervolgens voor PDF Texify en je document wordt omgezet in een pdf.
Never express yourself more clearly than you think.
- Niels Bohr -

#5

Fiesika

    Fiesika


  • >25 berichten
  • 85 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 12 december 2007 - 21:10

Ben je niet makkelijker klaar door gewoon de formule-editor van Word te gebruiken?


Dat is makkelijker, maar dit ziet er een stuk mooier uit volgens mij. En als ik mij niet vergis worden werkstukken op de universiteit ook op deze manier gemaakt, nietwaar? Dan ken ik het alvast.

Maar ik begrijp niet waarom je niet gewoon je document in WinEdt maakt (het is immers de editor)?


Dat had ik ook geprobeerd, maar ik drukte op het verkeerde knopje blijkbaar. Nu lukt het namelijk wel.

Bedankt voor jullie reacties :D

Veranderd door Fiesika, 12 december 2007 - 21:11


#6

Phys

    Phys


  • >5k berichten
  • 7556 berichten
  • VIP

Geplaatst op 12 december 2007 - 21:44

Dat is makkelijker, maar dit ziet er een stuk mooier uit volgens mij. En als ik mij niet vergis worden werkstukken op de universiteit ook op deze manier gemaakt, nietwaar? Dan ken ik het alvast.

Als je wiskunde of natuurkunde gaat studeren in ieder geval zeker. Niet alleen 'mooier' maar vooral vele malen makkelijker en professioneler dan Word + vergelijkingseditor.

Dat had ik ook geprobeerd, maar ik drukte op het verkeerde knopje blijkbaar. Nu lukt het namelijk wel.

Bedankt voor jullie reacties :D

Gelukkig; graag gedaan :D
Never express yourself more clearly than you think.
- Niels Bohr -

#7

TD

    TD


  • >5k berichten
  • 24049 berichten
  • VIP

Geplaatst op 13 december 2007 - 12:01

Dat is makkelijker, maar dit ziet er een stuk mooier uit volgens mij. En als ik mij niet vergis worden werkstukken op de universiteit ook op deze manier gemaakt, nietwaar? Dan ken ik het alvast.

Als je Mathtype gebruikt (misschien ook al bij de standaard vergelijkingseditor, dat weet ik niet), kan je de font instellen. Daar zit ook een TeX-font tussen, waarmee je Mathtype-formules eruit zien als LaTeX.
"Malgré moi, l'infini me tourmente." (Alfred de Musset)

#8

Fiesika

    Fiesika


  • >25 berichten
  • 85 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 13 december 2007 - 22:33

Nee, ik gebruik(te) Embedded Tex. Maar bedankt voor de tip.

Overigens, ik heb nu wat zitten spelen met plaatjes in mijn pdf bestand, maar ze zien er nogal wazig uit. Blijft dat zo als ik ga printen?

#9

Rogier

    Rogier


  • >5k berichten
  • 5679 berichten
  • VIP

Geplaatst op 13 december 2007 - 22:59

Overigens, ik heb nu wat zitten spelen met plaatjes in mijn pdf bestand, maar ze zien er nogal wazig uit. Blijft dat zo als ik ga printen?

Waarschijnlijk wel, heb je misschien ergens bij een conversie een te lage resolutie (als in pixels per inch) ingevuld?
In theory, there's no difference between theory and practice. In practice, there is.

#10

Fiesika

    Fiesika


  • >25 berichten
  • 85 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 13 december 2007 - 23:23

Dat zou kunnen, maar ik geloof ook niet dat ik het helemaal goed doe. Ik sla mijn plaatjes op als .eps en dan converteer ik ze naar .pdf in dos met 'epstopdf plaatje.eps'. Op die manier kan ik ze in mijn pdf bestand stoppen, maar het ziet er niet meer uit dan.

#11

Rogier

    Rogier


  • >5k berichten
  • 5679 berichten
  • VIP

Geplaatst op 13 december 2007 - 23:38

eps is net als ps en dvi nog een vectorbestand, dus het moet daarna misgaan. Het gaat om de stap waarbij er van een vectorformaat een bitmap wordt gemaakt. Ik weet niet precies hoe pdf dat soort dingen intern opslaat, maar als dat epstopdf er bitmap data van maakt (jpeg bijvoorbeeld), dan kom daar een bepaalde resolutie aan te pas. Je zou even moeten kijken of dat ding ook parameters heeft om de resolutie in te stellen.

Maar handig is anders, als je dat telkens met iedere formule in je document moet doen.
In theory, there's no difference between theory and practice. In practice, there is.

#12

TD

    TD


  • >5k berichten
  • 24049 berichten
  • VIP

Geplaatst op 13 december 2007 - 23:39

Deze topic lijkt me beter bij informatica te passen: verplaatst.
"Malgré moi, l'infini me tourmente." (Alfred de Musset)





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures