Springen naar inhoud

Citroenzuur titratie


  • Log in om te kunnen reageren

#1

WouterB

    WouterB


  • 0 - 25 berichten
  • 5 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 13 december 2007 - 17:45

Ik heb voor mijn profielwerkstuk het onderwerp citrusfruit genomen. Een onderdeel hiervan is een titratie uitvoeren.

Ik heb verschillende citrusvruchtsappen getitreerd met NaOH (M = 0,09407), en indicator fenolftaleÔne. Ook heb ik het sap met een factor 10 verdund (met een maatkolf).
Nu wil ik de pH van de sappen gaan berekenen. Hier ligt het probleem. Ik weet namelijk dat het een driewaardig zwak zuur is en dat je dus de H3O+ met de Kz zal moeten werken. Dit lukt me helaas niet. :D

Volgens mij is de reactie die verloopt: C6H8O7 + 3OH --> C6H5O7 + 3H2O

Bijvoorbeeld:

Vers sinasappelsap:
0,69 mL NaOH gebruikt tot omslagpunt
0,09407 M NaOH

Kan iemand mij helpen om met deze gegevens de pH van het verse sinasappelsap te berekenen? :D

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Klintersaas

    Klintersaas


  • >5k berichten
  • 8614 berichten
  • VIP

Geplaatst op 13 december 2007 - 18:03

Ik vrees dat je mijn opmerking in je andere topic verkeerd begrepen hebt. Misschien had ik wat duidelijker moeten zijn. Je hoeft geen nieuwe topic te openen, maar gewoon aan een moderator vragen om je topic te verplaatsen. Nu crosspost je (= je plaatst hetzelfde bericht in meerdere (sub)fora) en dat is in strijd met de regels.

Zie voor mijn inhoudelijke reactie de andere topic + deze link die ik ondertussen gevonden heb.

Geloof niet alles wat je leest.

Heb jij verstand van PHP? Word Technicus en help mee om Wetenschapsforum nog beter te maken!


#3

WouterB

    WouterB


  • 0 - 25 berichten
  • 5 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 13 december 2007 - 18:17

Sorry maar met die links kom ik ook niet verder.. Ik snap niet hoe ze aan de pH's komen.

#4

WouterB

    WouterB


  • 0 - 25 berichten
  • 5 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 13 december 2007 - 18:39

Volgens mij geldt in het sinasappelsap:

C6H8O7 + H2O (evenwicht) <--> C6H7O7 + H30

[H30]
Kz = --------------
[C6H8O7]

Als je de pH wilt berekenen, is het dan niet zo dat je ook rekening moet houden met ander zuren in het sap?





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures